Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
karlovačka građanska inicijativa:

Deponij Babina gora ugrozit će pitku vodu u Karlovcu

Karlovčani protiv otvorenja Centra za gospodarenje otpadom
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
03.02.2020.
u 18:45

– Ako sagrade deponij Babina gora tamo gdje planiraju, to nije samo jedan problem, to je problem svih i svega. Zato smo se odlučili ujediniti i zajedničkim snagama dokazati da su takvi CGO-i štetni za prirodu – kazao je Mile Sokolić, osnivač Udruge građana Pravica

Karlovačka građanska inicijativa i Udruga građana Pravica okupile su u Karlovcu 20-ak aktivista, članova udruga diljem Hrvatske; od Pule, Supetra, Dubrovnika, Splita, Rijeke do Zadra, Raba i Zagreba, koje se bore za zaštitu okoliša, posebno zaštitu pitke vode. Ona je, po njima, posebno ugrožena gradnjom centara za gospodarenje otpadom koji se u Hrvatskoj grade u blizini ili na strateškim rezervama pitke vode.

Na sastanku su svi podržali Deklaraciju o vodama kojom će tražiti da pravo na sigurnu, čistu i zdravu vodu postane temeljno ljudsko pravo, zaštićeno Ustavom, kao što su to napravili Slovenci. Prema riječima Mile Sokolića, osnivača Udruge građana Pravica, Karlovčani su se pokazali slabi u štićenju svoje pitke vode, s obzirom na gradnju CGO-a na Babinoj gori, a borba protiv te lokacije spala je na aktivista Žarka Kotura.

– Ako sagrade deponij Babina gora tamo gdje planiraju, to nije samo jedan problem, to je problem svih i svega. Zato smo se odlučili ujediniti i zajedničkim snagama dokazati da su takvi CGO-i štetni za prirodu – kazao je Sokolić.

Podržao ih je i eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić, član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europarlamenta, koji smatra da nije kasno za akcije jer i EU preispituje sve projekte vezane za zaštitu okoliša i hrane.

– Centre za gospodarenje otpadom u obliku u kojem ih mi imamo kao da je netko namjerno postavio blizu izvora vode i uz vodotoke. Obišao sam velik dio Hrvatske, mogu slobodno reći da podzemne vode nisu u dobrom stanju, zato je potrebno da se svi udružimo i da svi zajedno zaustavimo tu devastaciju. Projekti CGO-a rađeni su na zastarjelim tehnologijama, ugrožavaju vodu, tlo i zrak. Kao zastupnik, svi moji resursi su na raspolaganju da se dođe do istine oko Babine gore, da se napravi poštena javna rasprava, a sva dokumentacija ići će pred europske institucije, od Europskog revizorskog suda, OLAF-a pa do Ureda javnog tužitelja – kazao je Sinčić. 

VIDEO Prikupljenje potpisa za saborsku inicijativu Mosta da se Ustavom zaštiti voda

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije