Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Kada će i s koliko godina tko u mirovinu

radna knjižica
Foto: Pixsell
1/2
11.11.2013.
u 07:55

Slično kao i Hrvatska, i druge europske zemlje dižu ljestvicu godina za odlazak u mirovinu i do 2040. manje-više svi će se izjednačiti

Za razliku od većine europskih zemalja u kojima na jednoga umirovljenika dolaze dva ili tri zaposlena, u Hrvatskoj na jednoga umirovljenika dolazi samo 1,12 zaposlenih radnika, što će u desetljećima koja slijede predstavljati jedan od najvećih problema i za vlast i za građane. Demografski i ekonomski trendovi pokazuju da zemlja ne može sačuvati realnu vrijednost sadašnjih mirovina – 80 posto hrvatskih umirovljenika prima oko 2000 kuna mirovine ili još i manje – osim ako se ne dogodi neko gospodarsko čudo.

Ni procvat ne pomaže

Danas “friški” umirovljenik nakon 40 godina radnog staža i 65 godina života može računati na mirovinu koja vrijedi 55 posto njegove posljednje plaće. Ekonomski institut predviđa da generacija sadašnjih dvadesetogodišnjaka ne treba računati s mirovinom većom od 38 posto njihove posljednje plaće, i to uz uvjet da nemaju prekid radnog staža. A mladi su ljudi uglavnom bez posla ili rade na crno bez plaćenih doprinosa pa je velika utopija da će generacije rođene oko 1990. do 67. godine života skupiti četrdeset i više godina neprekinutog radnog staža.

Procjena Danijela Nestića s Ekonomskog instituta pokazuje da bi im se i s time mirovine svele na socijalnu pomoć, a da ne spominjemo brojne izgubljene generacije, koje i sa 30 i više godina života nemaju ni dana staža. Održivost mirovinskog sustava bit će glavna briga ne samo ove nego i svih budućih vlada, čak i uz pretpostavku da umjesto životarenja dođe do ekonomskog procvata.

Milanovićeva je vlada ovih dana u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju po kojima će se u mirovinu moći tek sa 67 godina života. Rasprava na sjednici Vlade protekla je bez puno pompe, a čak su i sindikati mlako reagirali na produljenje radnog vijeka, vjerojatno stoga što je riječ o odredbi koja će se početi postupno primjenjivati tek za 17 godina, nakon 2031. godine, Dakle, puna primjena odredbe o 67 godina za umirovljenje primjenjivat će se na sve mlađe od 43 godine, odnosno generacije rođene 1971. godine i kasnije.Rad do 67. godine života prvi je put u svom izvještaju za Hrvatsku spomenuo MMF u proljeće ove godine, ali njihova je sugestija bila da ta promjena na snagu stupi što prije kako bi se smanjili izdaci mirovinskog sustava.

U svojim prvim najavama i u Vladi su kalkulirali sa 2020. godinom, no nakon niza prigovora ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pomirljivo se povukao i povećanje prolongirao za daljnjih deset godina. Hrvatska je i sada u prijelaznom razdoblju kad je u pitanju vrijeme umirovljenja kojim su obuhvaćene žene, a između 2020. i 2030. godine Hrvatice će, uz Luksemburžanke, raditi najdulje u Europi. U Bugarskoj će žene 2020. u mirovinu sa 60 godina, u Češkoj sa 61 godinom i osam mjeseci, u Luksemburgu će granica biti 63, u Austriji i Poljskoj 60, Rumunjskoj i Sloveniji 61, u Slovačkoj 62 godine i sedam mjeseci, no slično kao i Hrvatska, i druge zemlje dižu ljestvicu i do 2040. manje-više svi će se izjednačiti.

Kontinent staraca

Starenje populacije nije samo hrvatski nego i europski trend na koji vlasti odgovaraju zadržavanjem starijih u radnom odnosu što dulje mogu i odgađanjem početka isplate mirovina. Privatni sektor također se okreće prema starcima, a na europskom zapadu tvrde da će se većina novih radnih mjesta u budućnosti vrtjeti oko starije populaciji. Bogati će za to možda i imati novca, a politika siromašnih zemalja, kao što je Hrvatska, svest će se na to da ih drži što dalje od mirovine.

>>Rođeni nakon 1971. radit će do 67 godina

Ključne riječi

Komentara 49

1A
        1A        
08:14 11.11.2013.

A zašto bi radnici uopće išli u mirovinu, trebaju raditi do smrti i dirktno s radnog mijesta na groblje ali zato potitičari trebaju što prije u pemziju, a da ih nagradimo što su nam zemlju i narod doveli na samsam rub egzistencije najbolje je da ih sve smijesta pošaljemo u mirovinu, ali ono u kojoj se zaista miruje

GW
gecma www
10:58 11.11.2013.

Kaj se brinete,kad bute išli u mirovinu ona nebu postojala.To bu bilo virtualno a i kaj bu vam onda i mirovina ,niti bute vidjeli ,niti čuli ,zube bute izgubili izgubili bute apetit pišali u krevet i molili boga da vas što prije odnese..............

TH
than
09:43 11.11.2013.

"Slično kao i Hrvatska, i druge europske zemlje dižu ljestvicu godina..." Jos da slijedimo te zemlje i po placama, standardu, postenju od politicara pa do najnize 'salteruse'. Jednostavno mi je nejasno koja je buducnost ove zemlje. Posla nema, a oni sto rade njih se drzi dok nisu i mentalno mrtvi. Aj' da postoji neka gornja granica kada se mora u mirovinu, ali ona donja bi trebala biti sto niza. Kojihh crnih 67 godina ? Toliko jedino mogu raditi paraziti na proracunu koji su cijele godine rusili rekorde na tetrisu cekajuci kraj radnog dana. Da ne govorimo da je i njihova efikasnost sa godinama slabija, pa su i slabiji rezultati na igrici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije