Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKLJUČIT ĆE SE I POLICIJA

Nedostavljeni OIB: Stopirana isplata 50.000 mirovina

umirovljenici
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
01.11.2013.
u 20:29

Zbog sumnji da brojne mirovine koriste oni koji na njih nemaju pravo u cijelu će se priču uključiti i policija te DORH

Bez mirovine za listopad moglo bi ostati oko 50.000 umirovljenika. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obustavio je isplatu mirovina za taj mjesec korisnicima koji nisu dostavili osobni identifikacijski broj – OIB. Riječ je o 5400 umirovljenika iz Hrvatske te oko 46.000 korisnika mirovine iz inozemstva koji u trenutku ostvarivanja mirovine OIB nisu imali jer tada nije postojao ili im nije dodijeljen jer ne žive u Hrvatskoj.

– Nedostavljanje OIB-a nije dovoljan razlog za obustavu isplate mirovine. Ne treba ljude kažnjavati. Porezna je mogla dodijeliti OIB po službenoj dužnosti – smatra Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika. U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava neslužbeno doznajemo da Zavod za mirovinsko osiguranje nije mogao od Porezne po službenoj dužnosti zatražiti OIB korisnika jer nemaju ni JMBG.

Nakon upozorenja Zavoda svega nekoliko stotina korisnika mirovina iz inozemstva OIB je dostavilo. Isto je učinilo i oko 2500 korisnika iz Hrvatske od njih 5400 koji su to trebali učiniti.

Sve to, tvrdi naš izvor iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, otvara sumnju da su te mirovine koristili mnogi koji na to nisu imali pravo, ko i da među korisnicima ima i određen broj umrlih čije je mirovine nakon njihove smrti, a koje se isplaćuju na račune stranih banaka, podizao netko drugi. Zbog toga će se, doznajemo, u cijelu priču uključiti i policija te DORH koji će u idućih 15 dana provjeravati što se dogodilo sa 2000 korisnika mirovina iz Hrvatske koji još nisu dostavili OIB.

Pokaže li se da je mirovine podizao netko tko na njih nije imao pravo, novac će, kažu u resornom ministarstvu, vratiti. U Ministarstvu poručuju da će se svima koji OIB dostave obustavljena mirovina isplatiti naknadno. Za one koji OIB ne dostave obustava i dalje ostaje na snazi.

Ključne riječi

Komentara 80

Avatar gorskikristal
gorskikristal
08:16 02.11.2013.

Dakle, riječ je o nekih 100 milijuna kuna mjesečno ili 1,2 milijarde kuna godišnje. Ono što se u HGK i HAC-u naziva aferama je mačji kašalj prema ovomu. U sređenoj državi bi Porezna uprava u roku od dvije minute utvrdila nesrazmjer prihoda i imovine. U slučaju objave poreznih dužnika smo vidjeli da Porezna uprava funkcionira kad ju se stisne. Upravo je OIB i uveden radi tog razloga. No, kad bi Porezna uprava doista i radila ono što joj je posao - pokazalo bi se kako svih 1500 pripadnika vladajuće oligarhije (od 90-e do danas ih upravo toliko) ne mogu dokazati porijeklo svoje imovine legalnim prihodima. Umjesto laprdanja i ad hoc akcija za lijeni puk - treba uvesti ponovo Zakon o ispitivanju porijekla imovine pa bismo vidjeli kako se praši za lopovima koji bježe tamo gdje ih uhidbeni nalog ne dohvaća...

DU
Deleted user
07:45 02.11.2013.

curi na sve strane iz državnog proračuna

DU
Deleted user
10:17 02.11.2013.

Koji lijepi sunčani dan, pa konačno da krenemo sa pohvalama. Ovim putem bi pohvalio skromne kontrolore HZMO koji već cijeli niz godina ukazuju na ovaj problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije