Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uloženo i zarađeno

Dalmatina će biti isplativa tek za 43 godine, a Slavonika za čak 119!

\'unu...ravca/zagvozd...17.10.2008...autocesta a1..dalmatina...radovi na dionici zagvozd-ravca...         Photo: Zoran Grizelj/Vecernji list...cvor zagvozd\'
Foto: Zoran Grizelj/Večernji list
1/4
07.01.2012.
u 22:23

Ukupno ulaganje HAC-a u 10 godina u prometnu infrastrukturu su dosegla tako 36,8 milijardi kuna

Hrvatske autoceste od 2001. do ove godine su u izgradnju autocesta uložile 35,2 milijarde kuna i još 1,59 milijardi kuna u izvanredno održavanje. Ukupno ulaganje HAC-a u 10 godina u prometnu infrastrukturu su dosegla tako 36,8 milijardi kuna. HAC-ovi godišnji prihodi od cestarine pak u 2010. su iznosili 1,28 milijardi kuna. Uspoređujući ukupna dosadašnja ulaganja i prihode od cestarine jednostavna računica pokazuje da će se autoceste isplatiti tek nakon 28 godina, kada bi se zadržali sadašnji iznosi ulaganja i godišnjih prihoda. HAC je dosad izbjegavao objavljivanje podataka o prihodima po pravcima odnosno autocestama kojima upravlja, a to su A1 - Zagreb-Split- Ravča, A3 - Bregana-Zagreb- Lipovac, A4 - Zagreb-Goričan te A5 - Beli Manastir - granica BiH.

Večernji list je od svojih izvora došao do tih podataka o prihodima po svakom pravcu za 2010. godinu koji pokazuju, kad se uporedi iznos ulaganja i prihodi od cestarine, da neki pravci prema sadašnjim omjerima neće biti isplativi ni nakon sto godina! Od cestarine na autocesti Zagreb-Goričan HAC je u 2010. godini zaradio 91,4 milijuna kuna. U gradnju te autoceste pak uloženo je 4,29 milijardi kuna. S takvim godišnjim prihodima ta će autocesta biti isplativa tek nakon 47 godina!

No nije to najneneisplativija autocesta. Prema trenutnom stanju ulaganja i prihoda, rekorder u nesplativosti je A5, od Belog Manastira do granice BiH.

>>Cijeli tekst čitajte u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista

Komentara 234

UK
Ugo Kajvez
22:32 07.01.2012.

Po sadašnjem stupnji iskorištenosti .......... a da izmisle neki novi način da privuku veći promet na te ceste umjesti da teće običnim magistralama !? ...... možda bi još i zaradili ............ ..................................................................... . Ovo je sve SDP/HNS muljaža i ne vjerujem im koliko mogu daleko pljunuti ........ ovo je štimanje za privatizaciju autocesta .................

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
23:00 07.01.2012.

Sramotno je kakve mi imamo medije.

Avatar kanonik
kanonik
22:34 07.01.2012.

Pitajte ove iz naplatnih kućica jeli isplativa.Kako kome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije