Naslovnica Vijesti

Dačić: Papa Franjo trebao je doći u posjet Srbiji prije dvije godine - ipak smo otkazali

Srbijanski šef diplomacije vjeruje kako Srbija od pape Franje "neće imati boljeg sugovornika" na tom mjestu u narednih nekoliko stoljeća.
06. srpnja 2018. u 16:09 45 komentara 974 prikaza
Ivica Dačić
Foto: Luiz Rampelotto/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Papa Franjo prije dvije godine prihvatio je poziv da posjeti Srbiju no zemlja domaćin povukla je poziv tijekom usuglašavanja detalja nakon "konzultacija" tadašnjeg šefa države Tomislava Nikolića sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), otkrio je u petak srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

Mons. Henryk Hoser bio je iznenađen što je imenovan papinim izaslanikom za Međugorje Apostolski vizitator pape Franje Henryk Hoser stigao u BiH: Ukazanja u Međugorju bi trebala biti priznata

Komentirajući tvrdnje kako papa, navodno, nikada nije izrazio želju posjetiti Srbiju, Dačić je u studiju TV Pink pokazao dokument u kojem se otpravnik poslova Vatikana u siječnju 2016. obratio tadašnjem predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću i u tom se dokumentu navodi da je papa prihvatio poziv Nikolića da posjeti Srbiju i da je predloženi termin posjeta bio 21. i 22. svibnja 2016., ali je posjet otkazan nakon konzultacija Nikolića sa SPC-om.

''Imajući u vidu vaš poziv da papa posjeti Srbiju, papa je prihvatio i želi realizirati svoje apostolsko hodočašće'', prenosi agencija Tanjug dokument u kojemu su se kao termin posjeta predlagali 21. i 22. svibnja 2016.

Novak Đoković Wimbledon Đoković: Navijam za Hrvatsku i nadam se da će osvojiti naslov

''Zaista bih cijenio da mi što je moguće prije potvrdite suglasnost za predložene datume", napisao je vatikanski diplomat uz molbu Nikoliću da tu informaciju drži u strogoj tajnosti.

Dan kasnije 19. siječnja 2016. u kabinet predsjednika Nikolića stigla je još jedna nota vatikanskog otpravnika poslova u kojoj je napomenuto da bi prethodnica, koja treba pripremiti posjet pape Franje, stigla u Beograd već 24. siječnja.

Danijel Subašić Ivan Hrstić Tko ima pravo sumnjati da je Subašić Hrvat

Međutim, kako je ministar Dačić otkrio u petak, nakon konzultacija Nikolića sa SPC-om povučen je poziv papi Franji.

Dačić smatra da bi posjet pape Franje Srbiji bio od državnog i nacionalnog interesa, zbog čega je važno da se o tome u Srbiji postigne suglasnost no napominje za provladinu komercijalnu TV Pink kako "razumije protivljenje Srpske pravoslavne crkve dolasku pape" naglašavajući da papa Franjo "nije samo vjerski poglavar, već i državnik".

Patrijarh Irinej SRBIJA Patrijarh srpski Irinej kaže da još nije vrijeme za Papin posjet Srbiji

Srbijanski šef diplomacije vjeruje kako Srbija od pape Franje "neće imati boljeg sugovornika" na tom mjestu u narednih nekoliko stoljeća.

Dačić je ukazao da su odnosi Srbije s Vatikanom opterećeni odnosima Srbije s Hrvatskom, ali je sugerirao kako se "treba uzdignuti iznad toga".

"Jasno je kakve primjedbe imamo na ponašanje (Hrvatske) u Drugom svjetskom ratu, ali takve primjedbe na papu i katoličku crkvu imaju i drugi koji su bili žrtve u tom ratu, a ta njihova uloga je do danas problematična i ispituje se", prokomentirao je Dačić.

Patrijarh srpski Irinej blagoslovio obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka

Ivica Dačić
1 / 16
Patrijarh srpski Irinej posvetio obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije u mjestu Mlaka. Očekivao se dolazak srbijanskog ministra Aleksandra Vulina koji se nije pojavio. Blagoslovu su nazočili visoki dužnosnici iz Republike Srpske te ambasadorica Srbije u RH.
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Bunjevac=Hrvat:

    Ova će se priča s dolaskom Pape u Srbiju najvjerojatnije vrtjeti u krug unedogled jer Srpska pravoslavna crkva nikad neće pristati primiti Papu u goste.To će sigurno donijeti veliku političku štetu Srbiji,zapravo će otkriti svijetu narav srbijanskog identiteta iz kojega ... prikaži još! proizilazi i njihova politika.Temeljni uzrok nepodnošenja katoličke crkve od strane SPC je neoprostivo stvaranje hrvatske države koje počiva na katoličkom identitetu.Time je,"katoličkom šizmom" otkinut zapadni "deo srpskog naroda" i stvorena "veštačka nacija" i država."Katoličenjem" zapadnog dijela srpskog naroda i njegovih prostora ometen je prirodni proces integracije srpske nacije u okvirima "pravedne Srbije"(najmanje do Šešeljevih granica).Iz takvog trumačenja proizilazi i tumačenje srbijanske historiografije da Bunjevci nisu Hrvati jer prostor s kojeg potječu dio je "nesuđene Srbije" za što "istorijsku" krivnju što se to nije ostvarilo snosi katolička crkva.Da ne govorimo o "svireposti katoličkih sveštenika" u Drugom svjetskom ratu.Jedan čovjek u Srbiji me je "uveravao" da je Stepinac "klao decu i bacao ih za oltar".Srbija je izgubljen slučaj.Papi će trebati puno vremena da to shvati jer u Južnoj Americi,a ni drugdje na planeti,nema nečeg sličnog.

  • Picgauer:

    Svjetski putnik i poglavar nije primnjen tj srbijanci povukli poziv, koji su predhodno dali. Sve govori o tome kakvi su srbijanci opcenito u svjetskim ocima.A zato su samo u svojima super.

  • reborn:

    "Papa nije dobrodošao u Srbiji", "Nikolić uskratio gostoprimstvo Papi Franji" - ovakvi naslovi bi bili u skladu sa praksom formiranja naslova VL-a, ali naravno - kada bi se sve teme tretirale jednako. Međutim, pošto se radi o komšijama, naslov je ... prikaži još! kriptičniji: "Papa je trebao doći, ali smo ipak otkazali", te se iz njega ne može zaključiti doslovno ništa o stvarnoj istini kako je SPC naložila vladi Srbije da ne dozvoli dolazak Papi...