Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prorjeđivanje šume

Da nema drva iz šumarije u pola cijene, doma bismo se smrzavali

'02.02.2011., Gornji Hrascan- Sumarija razrijedjuje sumu i moze se doci, srusiti i odvesti za povoljnih 85 kuna po metru. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
1/3
03.02.2011.
u 08:30

U šumi između Pušćina i Gornjeg Hrašćana Međimurci ruše drva po principu "tko prvi, njegova djevojka". Šumariji moraju platiti 85 kuna po metru

- Puno je muke, ali ovo je povoljnije za onoga tko voli i može raditi. Na sajmu su drva i do 260 kuna po metru, da nema ovih povoljnijih, doma bismo se smrzavali. Svaku godinu dođem gdje se prorjeđuju šume. Imam komadić svoje šume, ali to nam je premalo, ispričao nam je Marijan Ceilinger iz Pušćina, kojega smo zatekli kako na kola tovari drva u šumi između Pušćina i Gornjega Hrašćana.

Došli i iz Svetoga Križa

Tamošnjih 7 hektara šume crnog oraha došlo je na red za prvo prorjeđivanje, nakon što je zasađena prije 30-ak godina. Šumarija Čakovec označila je crvenim krugovima dvjestotinjak stabala za rušenje, a ostavljaju se "elitna". Tako će dobiti više zraka i početi rasti u širinu.

Budući da su prilikom prorjeđivanja drva osjetno jeftinija nego na sajmu, u akciju su došli i ljudi iz udaljenijih mjesta.

Neki po bukvu u Štrigovu

– Došli smo iz Svetoga Križa. Za iduću zimu trebamo do 25 kubika pa koristimo ovakve prilike. Poslije idemo na lovačku remizu. Ovi što voze drva iz Koprivnice prodaju ih po 250 kuna. Nije crni orah bukva, ali je korektan. Imamo cijeli dan posla, po drva ćemo doći svojim traktorom s prikolicom – kaže Mladen Kodba.

Drva koja su posjekli platit će 85 kuna po metru. Na uplatnici stoji cijena od 96 kuna plus PDV, no ta je cijena dobivena tako što je običan "sajamski" metar, u kojem je drva oko 75 posto, a ostalo su praznine, preračunat u pravi, ispunjeni metar prostorni drva. Valja napomenuti da trupac koji je deblji od 22 centimetra moraju ostaviti šumariji.

– Kad sve zbrojim i oduzmem, sajamski metar doći će me oko 110 do 115 kuna. Što je još uvijek upola jeftinije od sajma. Do te sam cijene došao tako što na 85 kuna po metru dodam potrošenih 150 kuna za benzin i ulje za motornu pilu, na 10 posječenih metara drva, te još 100 kuna za dizel za traktor – objašnjava Marijan Ceilinger te dodaje da u toj cijeni, naravno, nije uračunat njegov rad, tj. satnica, s kojom metar ipak raste na 130 do 140 kuna. I dok je dio Međimuraca sjekao crni orah, neki su se jučer odlučili za Štrigovu, gdje su načuli za prorjeđivanje kvalitetnije bukove šume, koja je, naravno, skuplja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije