Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Crkveno pravosuđe ne smije zaostajati za svjetovnim

Dokumenti koji su trebali pokazati strašna djela i iznijeti imena počinitelja uništavani su ili uopće nisu ni napisani, snažna je optužba predsjednika Njemačke biskupske konferencije kardinala Reinharda Marxa o zlostavljanju maloljetnika u Crkvi
23. veljače 2019. u 21:18 1 komentara 266 prikaza
Papa Franjo
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Dokumenti koji su trebali pokazati strašna djela i iznijeti imena počinitelja uništavani su ili uopće nisu ni napisani, snažna je optužba predsjednika Njemačke biskupske konferencije kardinala Reinharda Marxa o zlostavljanju maloljetnika u Crkvi. To dosad nije rečeno na skupu predsjednika biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta o zaštiti maloljetnika u Crkvi. Transparentnost je bila tema trećeg dana sastanka biskupa, a kardinal Marx kazao je da ona ne pada s neba jer riječ je o dugoročnom zadatku i odgovorni u Crkvi moraju potražiti pomoć stručnjaka. Zatražio je da se odrede cilj i granice pontifikalne tajne te razviju transparentni postupci i propisi za crkvene procese. Crkva ne smije zaostajati za standardima svjetovnog pravosuđa, kazao je Marx.

Papa Franjo silovatelje izbaciti zauvijek Papin skup o zaštiti maloljetnika u Crkvi: Uvjet nulta tolerancija

Krivnja u šutnji

Seksualno zlostavljanje djece i mladeži jedna je od posljedica zloporabe moći upravljanja. Marx je naveo niz administrativnih pogrešaka na koje se naišlo u istraživanju seksualnog zlostavljanja u Crkvi. Dokumenti o strašnim zlodjelima i počiniteljima zločina uništavani su ili uopće nisu ni napisani. Žrtvama se nametala šutnja, a istodobno su im gažena prava. Takva zloporaba crkvenog upravljanja nanijela je veliku štetu ljudima i Crkvi, kazao je kardinal Marx. Nigerijska redovnička poglavarica Veronica Openibo postavila je pitanje zašto su tako dugo šutjeli. Hijerarhijska struktura Crkve trebala je poslužiti jasnoj komunikaciji, a to se nije postiglo u dovoljnoj mjeri pa se tako o seksualnosti u Crkvi i o drugim sličnim temama nije dovoljno govorilo.

Žrtve pedofila prosvjedovale

Na konferenciji za novinare naglašeno je da je tijekom trodnevnih sastanka učinjen velik iskorak u suočavanju sa zlom povezanim sa zlostavljanjem maloljetnika u Crkvi. Malteški nadbiskup Charles Scicluna, podtajnik Kongregacije za nauk vjere, kazao je da se trebaju poštovati i svjetovni i nacionalni zakoni. Važno je da svaka optužba bude proučena uz pomoć stručnjaka te da istraga bude zaključena u roku.

Vinko Puljić PEDOFILIJA U CRKVI Kardinal Puljić: Svećeničkog zlostavljanja djece bilo je i u BiH

Suradnja sa svjetovnim pravosuđem ide u prilog Crkvi i društvu. Novinari su pitali zašto biskupi nisu više vremena posvetili žrtvama koje su došle iz cijeloga svijeta u Rim i u subotu održale prosvjed pod nazivom “Marš za nultu toleranciju”. Žrtve svećenika pedofila iz Njemačke, Velike Britanije, Poljske i Italije traže jasna i stroga rješenja. Kardinal Marx sastao se sa 16 žrtava, a prije početka summita organizacijski odbor sastao se s 12 žrtava. No, nedovoljna usmjerenost na žrtve očituje se i u tome što ih se ne obavještava o početku procesa ni o osudi krivaca pa bi trebalo promijeniti takvu praksu.

PHIL SAVIANO 'Morali smo masturbirati, oralno ga zadovoljavati. Nisam imao snage reći NE Bogu'

– Prava žrtava gažena su i prepuštena sudu pojedinaca, a sve je to u suprotnosti s onim što bi Crkva trebala činiti – poručio je Marx sa sastanka bez presedana koji bi trebao promijeniti dugogodišnju praksu zaštite zločinaca.

>>Darko Pavičić o pedofiliji u Crkvi

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • Avatar Jura z bregov
    Jura z bregov:

    Jesenri milu bigulicu, bolji poznavatelji stvari tvrde da glavni problem u Kataoličkoj crkvi nije podofilija (koje uostalom nije crkveni "izum" jer je ima u svakoj instituciji ili organizaciji, pa tako ni crkva nije imuna od te pojave), nego da je ... prikaži još!e medijska buka i galama oko pedofilije u crkvi samo paravan za to da se sakrije pravo zlo koje KC nemilice razara iznutra, a koje i te kako ide u prilog KC-ovim neprijateljima . Naime, tzv. insajderi tvrde da su to homoseksualno ponašanje i praksa koje su se već uvelike raširili među svećenicima i višim klerom te kao takvi ubijaju u pojam crkveni moralni nauk i rastaču ga do neprepoznatljivosti. Ako je to istina, onda čak možemo predvijeti kako će se stvar završiti s obzirom na to koliko je tzv. gej-populacija međusobno povezana i kako se štiti od razotkrivanja u nezgodan čas, premda su javno "gejovi" tobože ponosni zbog nečega na nešto (jadna im kukala majka). Bilo kakao bilo, o zbivanjima u KC-u valja čitati između redaka i razmišljati sa zrnom soli.