Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
silovatelje izbaciti zauvijek

Papin skup o zaštiti maloljetnika u Crkvi: Uvjet nulta tolerancija

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
23.02.2019.
u 12:21

Vrlo je dobro što je papa sazvao ovaj skup, kazao je čelnik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić

Mogu kazati kako je vrlo dobro što je papa sazvao ovaj skup, rekao nam je jučer predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Želimir Puljić, koji sudjeluje na četverodnevnom sastanku predsjednika biskupskih konferencije iz cijeloga svijeta u Vatikanu (od 21. do 24. veljače) na temu zaštita maloljetnika u Crkvi.

Dobro je da o temi koja zaokuplja cijeli svijet raspravimo zajednički, sinodalno, kolegijalno, kako bi se nešto učinilo i dao doprinos rješavanju toga pitanja, kazao je Puljić dodavši kako bi to trebao biti doprinos društvu, jer podaci o zlostavljanju djece u svijetu pokazuju da je situacija takva da doista treba nešto učiniti.

Rane su preduboke

Koje će rezultate postići taj skup?

– Bojim se da su velika očekivanja od toga susreta. Nije lako zaliječiti rane. Trebat će vremena, ali i strateškog djelovanja Crkve – kazao je Puljić. Papa Franjo biskupima je dao pravi vademekum o tome kako se biskupi trebaju ponašati. Želimir Puljić drži da bi zlostavljanja svećenika trebali prijavljivati žrtve i obitelj žrtava. Svi želimo odgovorno pristupiti problemu, kazao je Puljić.
Nagore bi bilo da se nakon autokritike ne dogodi ništa, odnosno da sve ostane kao prije, da odgovorni ne budu kažnjeni bez obzira na to što su počinili strašan zločin.

Navodno ima tisuće slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili svećenici u cijelom svijetu. Točnih podataka nema, pa je član Organizacijskog odbora ovoga skupa i promicatelj pravde Kongregacije za nauk vjere malteški nadbiskup Charles Scicluna najavio kako će se idućih mjeseci raditi na dosjeu sa statistikama.

Kardinal Claudio Hummes, tadašnji pročelnik Kongregacije za kler, 2009. kazao je kako Crkva ne može zatvoriti oči pred slučajevima pedofilije svećenika kojih, kako je rekao, ima oko četiri posto. Godinu dana prije vatikanski list Osservatore Romano pisao je kako nema ni jedan posto svećenika pedofila od ukupnog broja. Kasnije se također govorilo o postocima, ali se ne znaju točni razmjeri. Scicluna je 2010. kazao kako ima oko tri tisuće svećenika koji su u cijelom svijetu zlostavljali djecu. U svijetu ima oko 440 tisuća crkvenih osoba.

Osim sastanka biskupa u Rimu se održavaju i brojni prosvjedi žrtava svećenika pedofila. Međunarodna organizacija Ending Clergy Abuse, koju čine žrtve svećenika pedofila iz 22 zemlje, organizirala je prosvjed ispred Anđeoske tvrđave. Glasnogovornik te organizacije Peter Isely kazao je da žrtve traže promjene, da zahtijevaju nultu toleranciju. “Tko siluje i zlostavlja djecu treba biti izbačen iz svećeništva zauvijek.”

Drugog dana rada biskupskog summita govorio je indijski kardinal Oswald Gracias i američki kardinal Blase Joseph Cupich. Za Crkvu koja želi biti poput brižne majke koja voli svu svoju djecu kardinal Cupich ističe kako je potrebno slušati i razumjeti žrtve koje su zlostavljali svećenici. Upravo zbog hrabrog svjedočenja žrtava održava se ovaj skup. Potrebno je da crkveni ljudi odbace držanje distance i negledanja onoga što se dogodilo. Moramo učiniti sve kako bismo svi imali pravo govora, želimo konkretne rezultate, kazao je Cupich.

Crkva mora biti kao majka

Moderator skupa otac Federico Lombardi obavijestio je da je prema želji pape Franje sudionicima skupa podijeljen izvještaj UN-a o borbi protiv nasilja nad djecom.

“Poput brižne majke Crkva ljubi svu svoju djecu, a posebnim osjećajem ljubavi štiti i brine se za najmanje i najslabije: to je zadaća koju Krist povjerava svekolikoj kršćanskoj zajednici. Svjesna toga, Crkva posvećuje brižljivu skrb zaštiti djece i ranjivih odraslih osoba”, kazao je Cupich. Ta se zadaća zaštite i skrbi tiče cijele Crkve, ali je poglavito moraju u djelo provoditi crkveni pastiri. Stoga dijecezanski biskupi, eparsi i svi oni koji su odgovorni za partikularne Crkve, trebaju biti naročito marni u zaštiti najslabijih među osobama koje su im povjerene.

Komentara 5

MA
Malenkost
15:19 23.02.2019.

Desetci tisuca djecaka je silovano od strane Svecenika i Biskupa te Kardinala!!! (pogledaj izvjesca iz Nizozemske i Njemacke). 2 Kardinala (Australija i USA) su krivicno osudeni. Kardinal Müller, donedavna "Sef" Kongregacije je u bistumu Regensburg s odsluzenja zatvorske kazne zbog silovanja djecaka,dobio natrag zlikovca Svecenika te ga samo prosljedio u drugu zupu gdje je ponovno silovao djecaka. Majku silovanog djecaka nije htio primiti na razgovor i odbijao je svoju biko kakvu odgovornost u ovom slucaju. Usprkos ove "Afere" i kritika koje su pljustile po njemu Papa Bendeikt ga poziva u Vatikan i unapreduje u Kardinala i sefa Kongergacije. Sve Svecenike seksualne zlocince Crkva je kaznjavala prebacivanjem u druge zupe gdje su mogli ponovno trazite zrtve. Crkva laze, muti, zamagljiva, prikriva i suti. Sve ovo sto je otkriveno jest eksterni pritisak i izje´ave zrtava koje su prekinule sutnju. Ako Sarajevski Nadbiskup Puljic ima slucajeve i u BiH, nek preda sve sto zna drzavnom javnom tuzilastvu !! a ne skrivati stvar jer navodno to nije pravno tocno definirano. Ovo je sramota te se svatko mora upitati sto je radio svemoguci, milosrda puni Bog? Cekao da se zavrsi cin silovanja? Gdje je ta "misericordijska Omnipotencija"?

IN
inot
12:41 23.02.2019.

BlaBlaBla i po starom....... licemjerje na MAX+

MA
Marsijanac
15:59 23.02.2019.

Jako Zanimljivo. Velimir Bujanec je jucer u Bujici podnio dokumente o rasirenoj pedofiliji u Srbijanskoj Pravoslavnoj Crkvi i nigdje ni rijeci o tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije