Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ima prijatelje

CNN: Hrvatskoj se posrećilo da uđe u Europsku uniju

cnn hrvatska
CNN Screenshot
11.01.2013.
u 10:48

Uvijek je postojao taj osjećaj da Hrvatska ima snažnu potporu u Njemačkoj i Austriji. Oni su uvijek vrlo snažno podupirali hrvatsko članstvo, jedno je od mišljenja iznesenih u članku CNN-a posvećenom ulasku Hrvatske u EU.

Unatoč tome što joj je kreditni rejting smeće, a političari okaljani tužbama za korupciju, balkanska država Hrvatska 1. srpnja 2013. postat će 28. članica Europske unije. Jedna je to od uvodnih rečenica članka koji potpisuje novinar Oliver Joy, a koji je u četvrtak objavio CNN.

Bruxelles će tako, unatoč trogodišnjoj dužničkoj krizi s kojom se nose pojedine članice Unije, prihvatiti još jednu zemlju duboko uronjenu u ekonomsku krizu. No, za Hrvatsku ulazak u europsku elitu označava kraj desetogodišnje kampanje za ulazak u regiju jedinstvenog tržišta. Ona će time nakon Slovenije postati druga zemlja koja je nakon raspada SFRJ ušla u EU. Je li joj uistinu mjesto u tom klubu odabranih? Sudeći prema mišljenju Jamesa Ker-Lindsaya, stručnjaka za politiku jugoistočne Europe s londonske škole, Hrvatskoj se donekle "posrećilo" i svoje skorašnje članstvo u EU može zahvaliti činjenici da ima "prijatelje na pravim mjestima".

– Uvijek je postojao taj osjećaj da Hrvatska imala snažnu potporu u Njemačkoj i Austriji. Oni su uvijek vrlo snažno podupirali hrvatsko članstvo – komentirao je Ker-Lindsay te dodao da se pojedine članice prave ''slijepima'' na brojnost problema s kojima se Hrvatska suočava.

Joy kao temeljne probleme ističe problem ekonomskog rasta u hrvatskoj privredi. Zemlja od financijskog sloma 2008. sve više zaostaje i ne pokazuje pomake nabolje. Prognoze za 2012. predviđaju rast od svega 1,9%. Ništa bolja nije ni stopa nezaposlenosti koja sa 17,3% malo zaostaje za Grčkom i Španjolskom, dvjema ''najproblematičnijim'' zemljama EU.

Hrvatska se uvelike oslanja na svoje jadranske obale i prihode od turizma i državno uzdržavanih brodogradilišta koja će ili biti privatizirana ili propasti. Stoga ulazak u EU neće biti lijek za hrvatsko gospodarstvo, smatra istraživač Will Bartlett s londonske škole za ekonomiju. On ističe da je na prijelazu stoljeća hrvatski bankarski sektor uvelike prešao u vlasništvo europskih banaka.

– Situacija je vrlo slična Grčkoj, oba su gospodarstva ovisna o euru. Ali za razliku od Grčke, Hrvatska nema pristup kriznim fondovima te je prepuštena samoj sebi – objasnio je Bartlett CNN-u.

>>Po ekonomskim slobodama među 184 zemlje Hrvatska je 78.

Ključne riječi

Komentara 44

HA
havana
13:11 11.01.2013.

11.01.2013. u 12:53h EUJanez- je napisao/la: stranim investitorima jako važno, da Hrvatska što pre uđe u EU, pa da se iz stranih vlastnika pretvore u "domače" ----------- dobro si to reko. njemci novce dali nama a mi njima poduzeća. aa vama novce daju naši a vi nama poduzeća. oko toga je važno samo to da ne budeš zadnji u vlakiću.

Avatar SLOglodit-Janezovic
SLOglodit-Janezovic
15:49 11.01.2013.

poznavatelj I što je tu sporno!?

HA
havana
13:08 11.01.2013.

ma kako da ja tim slovencima napišem kad mi sve na temu slovenaca nestane dok si reko keks. očito ne pišem u skladu s aktualnom politikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije