Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE

Cijene nafte iznad 66 dolara, prigušena bojazan za opskrbu u SAD-u protuteža napetosti oko Irana

nafta
Foto: Reuters/PIXSELL
16.07.2019.
u 17:20

Zbog oluje će se zalihe u SAD-u ovog tjedna vjerojatno zamjetno smanjiti, upozoravaju analitičari Commerzbanka.

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 66 dolara budući da je nastavak proizvodnje u Meksičkom zaljevu nakon uragana Barry neutralizirao pojačanu zabrinutost zbog napetosti na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,57 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 13 centi višoj cijeni, od 59,71 dolara.

Američke naftne kompanije jučer su počele obnavljati proizvodnju u Meksičkom zaljevu, obustavljenu zbog uragana Barry. Od prošlog vikenda zatvoreno je bilo 74 posto proizvodnje u toj regiji.

Radnici se vraćaju na više od 280 platformi a postupak pokretanja proizvodnje potrajat će nekoliko dana.

"Gotovo da ste mogli čuti uzdah olakšanja proizvođača i prerađivača nafte u regiji što je oluja prošla bez većih šteta", kazao je Tamas Varga iz PVM-a.

Zbog oluje će se zalihe u SAD-u ovog tjedna vjerojatno zamjetno smanjiti, upozoravaju analitičari Commerzbanka.

Paralelno su cijene danas zakočile naznake daljnjeg povećanja proizvodnje iz Sjedinjenih Država, koje su zahvaljujući procvatu proizvodnje iz škriljca postale najveći proizvođač nafte na svijetu, pretekavši Rusiju i Saudijsku Arabiju.

U američkoj vladi očekuju da će proizvodnja iz sedam velikih škriljačkih formacija u kolovozu porasti za oko 49 tisuća barela dnevno, na rekordnih 8,55 milijuna barela dnevno.

Potporu cijenama pruža pak pojačana napetost u odnosima Zapada i Irana. Tako je iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamenei danas izjavio da će Teheran odgovoriti na britansku 'gusarsku' zapljenu iranskog tankera kod Gibraltara.

"Zbog napetosti oko Irana... oni koji špekuliraju s padom cijena nafte i dalje su na oprezu", ističe Varga.

Analitičari ujedno napominju da aktivnosti na tržištu u srpnju i kolovozu obično jenjaju, s obzirom na ljetne godišnje odmore.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 66,79 dolara, što znači da je bila 57 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Komentara 2

DU
Deleted user
18:41 17.07.2019.

pa da zato svi bjeze od investiranja u fracking i sad ima jako malo novih busotina pogotovo sto je ta nafta i plin vise kao rezerva i dobivena je velikim substitucijama tako da drzava neda prodavati ispod odredjene cijene, guglaj the myth of the cheap shale oil

VJ
vjaceslav
03:49 17.07.2019.

nafta, nafta, nafta, a S j e d i n j e n e D r ž a v e su zahvaljujući procvatu proizvodnje iz škriljca postale Najveći Proizvođač Nafte Na Svijetu, pretekavši rusiju i saudijsku arabiju. u američkoj vladidi očekuju da će proizvodnja iz sedam velikih škriljačkih formacija u kolovozu porasti za oko 49 tisuća barela dnevno, na rekordnih 8,55 milijuna barela dnevno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije