Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
terorizam

Četvero Hrvata vraća se iz Tunisa u domovinu, a 15 ih nastavlja odmor

Tunis
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.06.2015.
u 07:51

MVP: Ministarstva u demokratskim državama ne mogu nikome zabraniti putovanje, već upozoriti na opasnost

Nastavljamo putovanje - odlučna je Zagrepčanka Snježana Žokvić, jedna od 15 Hrvata koji su odbili vratiti se iz Tunisa nakon pohoda terorista koji je na plaži turističkog naselja u blizini Sousse kalašnjikovim skrivenim u suncobranu pobio najmanje 38 ljudi. Odgovornost za napad u kojem su stradali stranci, najviše Britanci i Nijemci te Belgijanci, preuzela je Islamska država. "Vojnik kalifata napao je gnjusnu oazu prostitucije, poroka i nevjere", objavio je ISIL.

Zatvoreno 80 džamija

– Na Tunis smo se odlučili jer smo željeli vidjeti Saharu, a ne biti u hotelima. Uspjeli smo ispregovarati da nam aranžman ostane isti – kaže nam Snježana, dok autobusom putuje prema Sahari. Dan ranije, na sreću, bili su na izletu u vrijeme napada u blizini hotela u kojem je ukupno odsjelo 19 Hrvata u aranžmanu agencije Sunčani odmor.

– Obilazili smo Kartagu i gradu Tunis tako da smo o napadu doznali preko medija – kaže.

Navečer su se vratili u hotel, probijajući se između vojske i policije.

– U hotelu su svi bili na okupu, ljudi su pokušavali kontaktirati svoje kod kuće. Nije bilo panike, ali se osjećala napetost. Neki su bili u šoku – kaže Snježana. Pristup plažama od trenutka napada više nije bio dozvoljen. Također, nisu ni izlazili iz hotela.

– Nije se znalo koliko je točno napadača bilo, jedan ili dva, i je li možda još koji na slobodi. Noć je prošla mirno – kaže. Jutro na ulicama donijelo je istu sliku kao navečer: sve je vrvjelo policijom i vojskom. Vlada je istovremeno donijela odluku o zatvaranje 80 džamija koje, kako su rekli, potiču na nasilje.

MVP upozorio još u ožujku

Iz MVP-a kazali su nam kako se četvero turista želi vratiti te su tu informaciju dojavili vlasniku agencije, inače Tunižaninu. Ostali ostaju u hotelu ili idu na izlete te se vraćaju, kako je i bilo planirano, 1. srpnja.

– Agencija iz Slovenije Oasis tours, koji je zakupac zrakoplova, kaže da se letenje prema Tunisu neće prekidati. Putnici koji su rezervirali putovanje moći će ga odgoditi ili zamijeniti, a donese li MVP odluku o zabrani putovanja, bit će im omogućeno da odustanu – kažu iz agencije. No iz MVP-a kažu kako oni, kao ni jedno ministarstvo demokratskih država, "ne mogu nikome zabraniti putovanje, već upozoriti i dati preporuku". Za Tunis na stranicama MVP-a od ožujka stoji kako "postoji opasnost od terorističkih napada, pri čemu je povećan rizik napada na strane državljane". Za Tunis na stranicama MVP-a od kraja ožujka stoji kako "diljem zemlje postoji opasnost od terorističkih napada".

>> Tunis nakon masakra na plaži zatvara džamije. Premijer: One šire otrov i promoviraju terorizam

>> Hrvatica u Tunisu: Naredili su nam da se zatvorimo u sobe i ne napuštamo hotel!

>> Teroristički napad izveo tuniški student koji je oružje skrivao u suncobranu?

Komentara 7

KR
kruško1
09:12 28.06.2015.

pored naseg mora ????,

MN
matija njavro
08:14 28.06.2015.

Odmor? Nakon ovoga? Čudnih li ljudi!!

TA
tarzan
08:33 28.06.2015.

Što idu tamo uopće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije