Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA PO DOMA

Česi dekriminaliziraju manje količine marihuane i drugih droga

marihuana
Reuters/Pixsell
09.12.2009.
u 12:42

Češka vlada odobrila je popis halucinogenih biljaka i gljiva čije uzgajanje kod kuće neće biti smatrano kaznenim djelom nego običnim prekršajem.

Novi kazneni zakon koji bi trebao stupiti na snagu u Češkoj od 1. siječnja trebao bi sadržavati jasne definicije o tome što se smatra manjom količinom droga za osobnu upotrebu, javlja češka novinska agencija ČTK.

Za razliku od dosadašnjih internih policijskih uputa, koje su govorile samo o količinama "većim od male količine droge" (po slobodnoj procjeni) kao količinama namijenjenim preprodaji, na popisu koji je češka vlada odobrila našle su se konoplja, koka, meskalinski kaktus i halucinogene gljive. No rasprava o sintetičkim drogama i njihovoj dopuštenoj količini odložena je na dva tjedna.

Po prijedlogu ministarstva pravde koji vlada još nije prihvatila, kažnjivo bi bilo posjedovanje više od 15 grama sušene marihuane ili više od dva grama teških droga: pervitina (metamfetamina), kokaina ili heroina.

Ako vlada za dva tjedna odobri prijedlog ministarstva bez dodatnih izmjena, bit će dopušteno posjedovati do pet grama hašiša ili četiri tablete ecstasyja. Kod kuće će se smjeti držati do 40 halucinogenih gljiva ili uzgajati indijsku konoplju ili koku, ali ne više od pet biljaka odjednom.

Vlada je prije rasprave o drogama odobrila direktive o korištenju anabolika i popis bolesti koje će se smatrati urođenima.

Komentara 4

OB
obadius
09:28 10.12.2009.

Bravo za češku vlast.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
12:52 09.12.2009.

češka je zemlja koja nema mora, te je prinuđena smišljati nove načine privlačenja turista...nizozemska okreće milijarde zbog travara... mislim da bi i hrvatska trebala tim putem...

CA
CaptainAmerica
22:16 09.12.2009.

ligalize it...don\'t critisized it... Peter Tosh

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije