Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Česi dekriminaliziraju manje količine marihuane i drugih droga

Češka vlada odobrila je popis halucinogenih biljaka i gljiva čije uzgajanje kod kuće neće biti smatrano kaznenim djelom nego običnim prekršajem.
09. prosinca 2009. u 12:42 4 komentara 6 prikaza
marihuana
Foto: Reuters/Pixsell

Novi kazneni zakon koji bi trebao stupiti na snagu u Češkoj od 1. siječnja trebao bi sadržavati jasne definicije o tome što se smatra manjom količinom droga za osobnu upotrebu, javlja češka novinska agencija ČTK.

Za razliku od dosadašnjih internih policijskih uputa, koje su govorile samo o količinama "većim od male količine droge" (po slobodnoj procjeni) kao količinama namijenjenim preprodaji, na popisu koji je češka vlada odobrila našle su se konoplja, koka, meskalinski kaktus i halucinogene gljive. No rasprava o sintetičkim drogama i njihovoj dopuštenoj količini odložena je na dva tjedna.

Po prijedlogu ministarstva pravde koji vlada još nije prihvatila, kažnjivo bi bilo posjedovanje više od 15 grama sušene marihuane ili više od dva grama teških droga: pervitina (metamfetamina), kokaina ili heroina.

Ako vlada za dva tjedna odobri prijedlog ministarstva bez dodatnih izmjena, bit će dopušteno posjedovati do pet grama hašiša ili četiri tablete ecstasyja. Kod kuće će se smjeti držati do 40 halucinogenih gljiva ili uzgajati indijsku konoplju ili koku, ali ne više od pet biljaka odjednom.

Vlada je prije rasprave o drogama odobrila direktive o korištenju anabolika i popis bolesti koje će se smatrati urođenima.

Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja
ISPITIVANJE ZA IZNUDU
Mrzovoljni Leon Lučić vrijeđao i pljuvao prilikom privođenja: 'Gdje ste, bando destruktivna!'
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • obadius:

  Bravo za češku vlast.

 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  češka je zemlja koja nema mora, te je prinuđena smišljati nove načine privlačenja turista...nizozemska okreće milijarde zbog travara... mislim da bi i hrvatska trebala tim putem...

 • CaptainAmerica:

  ligalize it...don\'t critisized it... Peter Tosh