Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čekam pošiljku od 8. svibnja

10. srpnja 2002. u 00:00 15 prikaza

Pročitala sam u "Večernjem listu" članak u kojem student Tihomir Matičević objašnjava kako je trebao dobiti novac u preporučenoj pošiljci, ali je pismo otvarano, a novcu nije bilo ni traga. Riječ je o pošti u Novoj Gradiški, a ja želim iznijeti svoje iskustvo s tom istom poštom. Još 8. svibnja iz njemačkoga grada Linburga preporučeno mi je poslana jedna punomoć. Pošiljalac je pokrenuo potjernicu, ali do danas pismo nisam dobila, niti se vratilo pošiljaocu.

više

10. srpnja

ROĐENDAN POZNATIH

ANTE TRESIĆ-PAVIČIĆ (1867.) - književnik i političar, rođen u Vrbanju na Hvaru

MARCEL PROUST (1871.) - francuski književnik, rođen u Parizu

ZLATKO TOMČIĆ (1945.) - inženjer građevinarstva, političar, predsjednik Hrvatskog sabora, rođen u Zagrebu

PJEŠČANI SAT

1882. - rodio se u Wulkaprodersdorfu u Austriji Ivan DOBROVIĆ (Johann Dobrovich), pedagoški i povijesni pisac. Bio je jedan od organizatora hrvatskog školstva u radišću nakon I. svjetskog rata. Za osnovne škole sastavio je metodički osuvremenjene početnice i čitanke, obogativši gradišćanskohrvatski čakavski standard pedagoškom i stručnom terminologijom. Bio je među osnivačima središnje organizacije gradišćanskih Hrvata, Hrvatskog kulturnog društva.

1867. - rodio se u Zagrebu Albert DEUTSCH MACELJSKI, veletrgovac i industrijalac koji je imao veliku ulogu u veletrgovini i industriji zemlje. Njegovo znanje i iskustvo za suvremeno i uspješno vođenje drvne struke i trgovine drvom došlo je do izražaja 1926. za vrijeme kriza u drvnoj industrije Kraljevine SHS. Povezao je i organizirao proizvođače i trgovce u drvnoj struci i sudjelovao u osnivanju Saveza industrijalaca i trgovaca šumskih proizvoda Kraljevine SHS u Zagrebu.

DOGODILO SE

1952. - Eksplozija u kemijskom postrojenju u sjevernotalijanskom gradu Sevesu izazvala je jednu od najvećih kemijskih katastrofa u 20. stoljeću u Europi - otrovano je 200 ljudi, a područje od 320 hektara bilo je neupotrebljivo za život ljudi ili životinja.(M.Bo.)

IMENDANI

Amalija, Alma, Ljubica

Amalija je kratica od dvočlanoga njemačkoga imena Amalberga. Sastoji se od riječi amal, koja dolazi od imena istočnogotskoga kraljevskoga roda Amali. Vjerojatno je izvedenica od korijena am, u značenju vrijedan, marljiv, radan te nastavka -berg - kula, zaštita. Stoga Amalija znači zaštitnica amalskoga roda ili zaštitnica roda. Hrvatske izvedenice ovoga imena su Alma, Amalka, Lila... Ime Amalija se često javlja u prijevodu Ljubica.

O svetici Amaliji ima vrlo je malo podataka. Živjela je u 7. stoljeću i vjerojatno je bila redovnica u mjestu Maubeuge u Francuskoj.(Ž.)

Cromaris
Uzgoj ribe
Riba hrani generacije, a prosječno je pojedemo dvostruko manje od europskog prosjeka

A1 izdvaja za Vas