Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Cappelli: Imamo više od 600.000 turista, Hrvatska je i dalje sigurna destinacija

Na sjednici Turističkog vijeća odobrena su i i dodatna financijska sredstva za potrebe kriznog komuniciranja. Bit će usmjerena na kontinuirano praćenje tržišne situacije, radi brzog i pravovremenog obavještavanje ciljnih javnosti o svim novonastalim promjenama u segmentu putovanja.
20. srpnja 2020. u 17:56 2 komentara 473 prikaza
Murter: Plaža Slanica puna je kupača kao u jeku sezone na kakvu smo navikli
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

U Hrvatskoj trenutno boravi više od 600.000 turista, neke županije imaju i 60-postotnu popunjenost u odnosu na isto vrijeme prošle godine, dok bi do kraja godine rezultat mogao doseći 40 posto lanjskog, rekao je u ponedjeljak ministar turizma Gari Cppelli.

Šibenik: Iako je turistička sezona vec odavno krenula, malo je turista u šetnji gradom ŠPICA POČELA IZNENAĐUJUĆE DOBRO U srpnju na Jadranu čak 55 posto lanjskog turističkog prometa

"Danas imamo skoro 600.000 turista, većinom stranaca, a domaćih je oko 90 tisuća. Hrvatska je sigurna destinacija bez obzira na sve što se događa", kazao je Cappelli nakon sjednice Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Grčka, rekao je za usporedbu, na današnji dan ima samo sedam posto prometa odnosu na lani.

S druge strane, Hrvatska u srpnju ima preko 50 posto prometa u odnosu na prošlu godinu, a na razini dosadašnjeg dijela godine više od 30 posto.

Istaknuo je da se u nekim županijama, kao što su Istarska i  Primorsko-goranska, ostvaruje više od 60 posto dolazaka u odnosu na lani. Po njemu, turistički djelatnici dobro su se pripremili i za epidemiološke uvjete u kojima rade.

Trenutno, kako je rekao, posluje 75 posto raspoloživog nautičkog čartera, dok će u osmom mjesecu svi raditi stopostotnim kapacitetom. 

A1 DONOSI A1 Je li plaća zbog krize ponovo postala najvažnija za odabir posla? Evo u kojoj tvrtki za rođenje djeteta zaposlenima daju 10.000 kuna, a u kojoj mogu birati odakle žele raditi

Cappelli se zalaže za rigoroznije epidemiološke mjere kako bi se došlo do onih rezultata kakve očekujemo sa smanjenim brojem zaraženih, odnosno kako bismo dokazali da smo i dalje sigurna destinacija

Naglasio je da pad broja domaćih turista iznosi samo 13 posto, kao i da  većina kontinentalnih destinacija ima posjećenost veću od 60 posto u odnosu na lani, a OPG-ovi na kontinentu rade i bolje nego lani.

Naveo je da su cijene turističkih usluga snižene u nizu destinacija, u prosjeku od 10 do 30 posto.

"Tvrdio sam da će prva dobra reakcija gospodarstva biti u turizmu, a to se i događa", rekao je ministar dodavši da ove godine na Jadranu radi minimum sezonaca koji dolaze izvan Hrvatske, odnosno da je povučena domaća radna snaga.  

Na sjednici Turističkog vijeća odobrena su i i dodatna financijska sredstva za potrebe kriznog komuniciranja. Bit će usmjerena na kontinuirano praćenje tržišne situacije, radi brzog i pravovremenog obavještavanje ciljnih javnosti o svim novonastalim promjenama u segmentu putovanja s naglaskom na Hrvatsku kao sigurnu i dostupnu turističku destinaciju.

Božinović se u Sisku zahvalio zdrastvenim radnicima na doprinosu u borbi protiv korone MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA Božinović otkrio koliko se građana drži propisanih mjera i koliko je turista trenutno u zemlji

"Danas smo osigurali dodatna financijska sredstva namijenjena kriznim komunikacijskim aktivnostima na inozemnim tržištima. Kvalitetna promocija te plasman ciljanih poruka izuzetno su važni u ovim tržišnim okolnostima kada se mnoge zemlje vrlo intenzivno bore za svakog gosta. Ova financijska sredstva, u iznosu od milijun kuna, između ostalog, usmjerit ćemo u pojačano praćenje cjelokupne situacije s naglaskom na komuniciranje točnih informacija o epidemiološkoj situaciji u zemlji", kazao je direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić.

Staničić je kazao i da je od petka do nedjelje u Hrvatskoj realizirano gotovo 300 tisuća dolazaka i 1,8 milijuna turističkih noćenja.

Članovi Turističkog vijeća raspravljali i o stanju na tržištima i tijeku sezone te je naglašeno je kako je u Hrvatskoj u dosadašnjem dijelu srpnja, odnosno od 1. do 19. srpnja, ostvareno oko 1,4 milijuna dolazaka što je 53 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom lanjskom razdoblju te 9,6 milijuna noćenja što je 56 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju.

karantena nije obavezna Mađarska uvrstila Hrvatsku na 'zelenu listu', očekuje se veći dolazak turista

Pritom je najveći turistički promet ostvaren s tržišta Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Češke, Poljske i Austrije.

Staničić je naveo i da će se dodatna financijska sredstva koristiti za PR aktivnosti na domaćem i stranom tržištu, a da su dodatna sredstva pronađena internom preraspodjelom, unutar HTZ-ova budžeta.

VIDEO: Turistička sezona u Hrvatskoj

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
  • kdog:

    Vidit cemo kad prođe sezona kad bukne korona na moru

  • Barbasmora:

    Te ako je! Hrvatska nije samo "corona free" vec je sada uz to i "corona safe destination" ! HDZ nas opet spasio od tragedije!