Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezapamćen interes

Brođane zainteresirali gospodarski, socijalni i ekološki potencijali konoplje

orah
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/6
12.09.2014.
u 22:39

Tribina ORaH-a pod nazivom "Gospodarski, socijalni i okolišni potencijali konoplje" ispunila je gotovo do posljednjeg mjesta dvoranu amfiteatra slavonskobrodske Srednje škole "Matije Antuna Reljkovića"

Tribina ORaH-a pod nazivom "Gospodarski, socijalni i okolišni potencijali konoplje" ispunila je gotovo do posljednjeg mjesta dvoranu amfiteatra slavonskobrodske Srednje škole "Matije Antuna Reljkovića". Na tribini je dakako prvenstveno bilo riječi o industrijskoj konoplji, te o njenim ekonomskim i gospodarskim potencijalima, a obrađena je i tema medicinskog kanabisa i upotreba konoplje u medicinske svrhe.

- ORaH u svom gospodarskom planu ima temu industrijske konoplje. Većina dozvola koje su u Hrvatskoj tražene za sadnju potječu upravo iz Brodsko-posavske županije, pa nam je zbog toga ova tema itekako zanimljiva. Osnovna ideja nam je edukacija ljudi koji su zainteresirani za njenu proizvodnju, jer jako je bitna edukacija o konoplji kao budućem mogućem velikom gospodarskom potencijalu, te koja je zakonska regulativa. U Hrvatskoj se trenutno od konoplje može iskorištavati samo sjeme i tu je najveći problem. Stabljika, lišće i korijen mora se uništiti, zakopati ili zapaliti dok se u svijetu svi dijelovi biljke koriste za gotovo trideset tisuća raznih proizvoda. Trebalo bi promijeniti svega nekoliko riječi u našem zakonu. Za ministarstvo zdravstva industrijska konoplja je droga, bez obzira koliko malo THC-a sadrži u sabi. To je svega 0,2 posto što nikako nije potentno i teško da se s tom biljkom netko može drogirati. Upravo naše podneblje idealno je za uzgoj i u Slavoniji bi jako dobro uspijevala. Najveći proizvođač industrijske konoplje u svijetu je Kanada, a sadi je i pola Europe. Stoga ne vidimo razlog zašto je ne bismo proizvodili i mi - kaže Adam Bašić iz slavonskobrodskog ogranka ORaH-a Kako je i bivša država bila svojevrsni gigant u poljoprivrednoj proizvodnji i industrijskoj preradi ove biljke, u "Projektu Kronoplja" mišljenja su da ju što prije treba ponovo uvesti u poljoprivredu i industriju, te medicinske svrhe.

- Jako je bitno da ona ponovo postane domicilna biljka jer je na ovim prostorima, obzirom na blagodati klime i našeg tla, to bila kroz stoljeća. U Europi smo optimalna zemlja za ekološki uzgoj konoplje. Projekt od 2012. godine okuplja i prve ljude koji su na poljoprivrednim zemljištima u Hrvatskoj zasijali konoplju. U trećoj godini uzgoja imamo već i određenu proizvodnju više vrsta proizvoda koji su nastali iz sjemenki, hladno prešano ulje, proteinsko brašno, razni kozmetički proizvodi i sl. Većina znanstvene zajednice, fakulteti i brojni sveučilišni profesori sve više podržavaju iskoristivost cjelovite biljke, lista, stabljike i korijena, a ne samo sjemena. Za sada u Hrvatskoj pod konopljom imamo 660 hektara i nismo zadnji u Europi, na trećem ili četvrtom smo mjestu. Francuska predvodi s 10 tisuća hektara. Već sljedeće godine očekujemo da bi se ova brojka mogla popeti na oko dvije tisuće hektara - istaknuo je Gordan Masnjak inicijator i osnivač "Projekta Kronoplja".

>>Holy za legalizaciju marihuane: To bi pomoglo gospodarstvu i državi!

>>'Konoplja je izuzetno korisna. Nadam se da će Vlada pokrenuti legalizaciju'

Komentara 1

CE
centirion
09:11 13.09.2014.

Naravno da bi to pomoglo ekonomiji i državi! Od Marihuane se NE MOŽE postati ovisnik! A upravo suprotno je "trubljeno" generacijama na ovim prostorima jednostavno zato da farmaceutska industrija ne izgubi profit! Ali od svega toga ipak nista jer mi smo suviše spori, suviše neodlucni, suviše neupućeni, konzervativni, smotani i tromi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije