Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FAVORIT ZA PREDSJEDNIKA

“Brazilski Trump” izboden nožem na predizbornom skupu

08.09.2018.
u 06:45

Populist Jair Bolsonaro za dlaku je izbjegao smrt

Pravi potres zatresao je brazilsku politiku. Na najvećeg favorita na predsjedničkim izborima, čiji će se prvi krug održati 7. listopada, Jaira Bolsonara, pokušan je u četvrtak kasno navečer po hrvatskom vremenu atentat na ulicama grada Juiz de Fora.

Popularnog Bolsonara, kandidata krajnje desnice koji se sprema protresti cijelu političku scenu, njegovi su fanovi nosili na rukama kada ga je nožem iz publike ubo 40-godišnji Adelio Obispo de Oliveira kojeg su Bolsonarovi pristalice zatim uhvatili, pretukli i predali policiji.

Podržava diktaturu

Pojavila se tek informacija da je riječ o mentalno nestabilnoj osobi te da mu je “Bog naredio da napadne Bolsonara”. Nakon uboda, točno ispod pancirke koju je nosio, Bolsonaro je posrnuo na ramenima svojih pristalica i pao natraške u publiku. Prebačen je u bolnicu gdje su mu liječnici operacijom u području abdomena spasili život.

– Nažalost bilo je ozbiljnije nego smo očekivali. Izgubio je puno krvi i stigao u bolnicu gotovo mrtav. Trenutačno je stabilno – napisao je na Twitteru njegov sin Flavio.

Bolsonaro je u Brazilu izgradio imidž vrlo polarizirajuće osobe s kraja političkog spektra. Zovu ga “brazilski Trump”, a poznat je prije svega po izjavi iz 2011. da bi radije imao mrtvog nego gay sina. Bolsonara je jednoj parlamentarnoj zastupnici poručio da je ne bi silovao jer je ružna.

Kako je Brazil posljednjih godina preplavio val nasilja, Bolsonaro je predlagao radikalna rješenja.

– Policajac koji ne ubija nije policajac – znao bi reći.

Isto tako, podržava i vojnu diktaturu koja je Brazilom vladala od 1964. do 1985. Vrijednosti koje je ta diktatura uspostavila rješenje su za probleme nasilja i korupcije, ako se pita Bolsonara. Prema anketama, za njega bi glasalo 22 posto birača u fragmentiranom sustavu u kojem nijedan kandidat ne može računati na veliku većinu.

Paulo Baia, profesor političkih znanosti iz Rio de Janeira, rekao je da će ovaj napad samo pomoći Bolsonaru.

– Ova će kampanja biti emocionalna, oni koji budu koristili racionalne argumente, neće osvojiti povjerenje birača – rekao je on.

Kaos u zemlji

Ljevičar Luiz Inácio Lula da Silva, inače najveći favorit za predsjednika, trenutačno je u zatvoru zbog optužbi za korupciju i sud mu je zabranio kandidaturu. Ovaj se bivši predsjednik zemlje žalio na tu odluku, ali brazilski analitičari govore da je karakteristično za Brazil da su dvojica najvećih favorita u – zatvoru i bolnici.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar rubinet
rubinet
08:48 08.09.2018.

bio sam u Brazilu..predivna zemlja,prekrasne žene,prevelik kriminal

Avatar Eddie
Eddie
08:42 08.09.2018.

Bolje "populist" nego leftard

VO
vorda400
08:25 08.09.2018.

Predivna država mogla je biti svijetska sila a završila je kao leglo kriminala na svim razinama kad država nastane na genocidu i pljački onda drugačije i nemože završiti nego da predsjednički kandidat završi u bolnici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije