Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
racionalizacija

Branitelji od sada i za najmanji dokument moraju ići u Bjelovar

'Podravina-bilogora, 6.5.2010. Grubisno Polje  Presnimio: Michael Palijan / VLM'
'Michael Palijan / VLM'
06.05.2010.
u 17:20

Ukidanjem ureda porast će troškovi branitelja, što će ponajviše pogoditi one nezaposlene koji već teško žive

Dok će već povedenim preustrojem sudstva i u posljednje vrijeme sve češće spominjanim domova zdravlja stanovnici manjih sredina morati putovati u veće gradove, slično očekuje i razvojačene hrvatske branitelje.

Odricanje ili trošak

Naime, nakon najava proveden je preustroj Uprava i ureda za obranu u okviru kojega su formirana četiri područna odjela za poslove obrane u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Pod njihovu su nadležnost ušli tzv. odsjeci, poput onoga u Bjelovaru, koji je nastao iz sada već bivše Uprave za obranu. No, istodobno su ukinuti dosadašnji uredi za obranu u Bjelovaru i Garešnici, odnosno odsjeci za obranu u G. Polju i Čazmi. Time postaje jasno da će dobar dio od ukupno 11.000 branitelja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, osim onih bjelovarskih, po dokumente poput, primjerice, potvrde o statusu branitelja, one za ostvarivanje mirovine, zdravstvene zaštite, opskrbnine i drugih, morati putovati u Bjelovar. Dio branitelja tu je činjenicu, dakako, dočekao s negodovanjem.

- Ukidanjem dosadašnjih ureda ponajprije će porasti dio troškova branitelja, koji će ponajviše pogoditi one nezaposlene, a valja računati i na izgubljeno vrijeme na putovanje u Bjelovar i natrag. Šteta je i to što do sada nije postojao ured samo za branitelje - kaže razvojačeni i nezaposleni branitelj Jaromir Heštera iz V. Zdenaca. Čelnici braniteljskih udruga nešto su blaži u svojim ocjenama. Đuro Crkvenac, predsjednik UDVDR-a Bjelovarsko-bilogorske županije, kaže da je preustroj očito stvar politike i racionalizacije koja je zahvatila gotovo sve državne sektore, pa tako i MORH, te vjeruje kako je vlast zasigurno provela detaljnu analizu prije nego što se odlučila na takav korak.

- To će sigurno otežavati rješavanje mnogih pitanja branitelja, no svjesni smo trenutka kada se i sami moramo djelomice odricati - kaže Crkvenac.

Nisu svemogući

Alen Skender, predsjednik grubišnopoljske Hvidre, kaže kako branitelji nisu zadovoljni novim preustrojem, no da će se i to preživjeti ako su u pitanju stvarni koraci koji bi trebali pridonijeti olakšavanju krize. Jedna od prvih reakcija među lokalnim upravama je ona grubišnopoljske, čija će stručna služba petkom prijepodne uredovati za branitelje i biti veza između bjelovarskoga odsjeka i branitelja za dio njihovih potreba. No, i tu neće biti svemogući posebice kad je u pitanju reguliranje dragovoljnog služenja vojnoga roka ročnih vojnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije