Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravedna odluka

Brammertz nepravedno zatočio libanonske časnike

Serge Brammertz
Reuters/Pixsell
26.06.2010.
u 09:23

Dok su D. Miles i današnji haaški tužitelj istraživali ubojstvo premijera Libanona, obavještajci su četiri godine bili u zatvoru

Dok je Hrvatska s nestrpljenjem očekivala 18. lipnja, kada je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz trebao predati Ujedinjenim narodima izvješće o suradnji Hrvatske s međunarodnim sudom u Haagu, jer odluka o otvaranju poglavlja 23 o pravosuđu ovisi o njegovu izvještaju, na drugom kontinentu, u Libanonu, bivši šef libanonske obavještajne službe brigadir Jamil al-Sayed od UN-a traži da istraži Brammertzovu odgovornost za nepravedne i politički diktirane odluke koje je donosio u vrijeme obnašanja funkcije glavnog istražitelja UN-a u slučaju ubojstva libanonskog premijera Rafika Harririja.

Ne zavidi Hrvatima

Brigadir Al-Sayed i još trojica visokih libanonskih obavještajaca, brigadir Ali Hadj, pukovnik Remon Azar i pukovnik Mustafa Hamdan, bez ikakvih su dokaza, po direktivi prvog istražitelja u slučaju Harriri, Nijemca Detlefa Milesa, a potom i nasljednika Sergea Brammertza, proveli pune četiri godine nevini u zatvoru. A da su temelji za ispitivanje Milesove i Brammertzove odgovornosti čvrsti, ističe ekskluzivno za Večernji list Al-Sayed, potvrđuje i puštanje četvorke iz zatvora odmah nakon Brammertzovom napuštanja funkcije.

– Ne bih volio biti u koži Hrvata dok njihov ulazak u EU ovisi o odluci Brammertza, čovjeka u službi prljave i moćne politike, a ne pravde. A kako ta politika Hrvatsku još uvijek ne želi u svojim redovima, vjerujem da će još dugo dirigirano prepravljati izvješća o Hrvatskoj. Nije optimistično, ali, na žalost, znam što govorim – kazao je Al-Sayed.

– Pune četiri godine proveo sam u zatvoru bez dokaza, suda i optužbe, a kada su me pustili, nisu se ni ispričali. Sve je to bila Milesova izmišljena, ali politički instruirana režija kako bi za atentat na Harririja mogao optužiti Siriju, a njegov nasljednik Brammertz ju je kukavički nastavio slijediti. Iako je bio istražitelj i imao argumente koji su potvrđivali našu nevinost, Brammertz nikada nije imao hrabrosti reći istinu. Draža mu je bila funkcija nego istina. Libanonski istražni sudac Ilijas Eid mi je nakon ispitivanja rekao da me mora zadržati u pritvoru prema direktivi UN-ovih istražitelja iako nije imao nikakve indicije, dokaze ni svjedoke krivnje. Iz pritvora sam po odvjetniku poslao pismo Brammertzu i tražio razloge zatvaranja. Službeno mi je odgovorio da je sve što je imao protiv mene poslao libanonskom tužiteljstvu i da su oni donijeli tu odluku. Kada sam tužiteljima Saidu Mirzi i Sakeru Sakeru postavio isto pitanje, rekli su mi da me zadržavaju u pritvoru po Brammertzovoj direktivi. Nemoćan, Al-Sayed je iz zatočeništva UN-ovom istražitelju poslao čak 120 pisama.

– Odgovor je uvijek bio da on s tim nema veze. No, kada je Brammertz otišao s te funkcije, pušten sam iz zatvora bez objašnjenja i isprike. Sve što su mi četiri godine prešućivali doznat ću na sudu. Tužio sam prvog UN-ova istražitelja Milesa i libanonsko tužiteljstvo, a za svjedoka ću tražiti Brammertza.

Smjena neposlušnih

Zatvaranje četvorice obavještajaca, prema mišljenju Nassera Kandila, osumnjičenog u slučaju Harririjeva ubojstva i zastupnika u libanonskom parlamentu, kojeg je od zatvora spasio zastupnički imunitet, imalo je jasan cilj.

– Osnivanje UN-ova međunarodnog istražiteljstva na čelu s Milesom, a nakon njega i s Brammertzom, od samog početka nije imalo za cilj otkriti Harrijeva ubojicu, već perfidno maknuti "neposlušne" generale i postaviti "poslušne". To su bili prljavi obavještajni poslovi kojima su SAD, Francuska i V. Britanija pokušale zagospodariti politikom u Libanonu. Puštanje nikad osuđenih generala nakon što je propala Bushova politika novog poretka na Bliskom istoku najveći je dokaz tome – govori Kandil.

Dva iskusna istražitelja ne bi gradila dokaze na temelju članka u novinama i dva lažna svjedoka. Iza odlaska Brammertza i imenovanja za haaškog tužitelja, po mišljenju Kandila, također stoji moćna politika.

– Ulazak Hrvatske u EU blokira se zbog nekakvih dokumenata. No, i da sutra podastre te dokumente, uvjeren sam da bi se i dalje pronalazili razlozi za blokadu. Zašto Brammertz nije blokirao ukidanje viza za građane Srbije jer Mladić je još na slobodi u Srbiji, a srpske vlasti ne poduzimaju ništa s tim u vezi?! – zaključio je Kandil.

Komentara 31

OB
-obrisani-
13:40 26.06.2010.

Ovog Brammertza kao da je instalirao Šeks......

OB
-obrisani-
12:31 26.06.2010.

ja sam samo mali glupi zlovenec!! oprostite mi kaj pišem gluposti na hrvaškem forumu, ali sam jadan iskomopleksiran kaj živim v zabiti od zlovenije pa moram lečiti frustracije ovde.

Avatar zanusi13
zanusi13
12:28 27.06.2010.

@ dublin Ti živiš u nakaradnoj pederskoj vezi; sve što je tebi normalno nama nije i obratno... Jesi dobio državljanstvo odmah nakon \'udaje\' ili si morao čekati neko vrijeme da se vidi hoćete li ti i tvoj \'muž\' sportaš ostati u braku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije