Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o inauguraciji

Božo Skoko: Nošenje lente na prisegi čast je i simbolika

Božo Skoko
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
29.01.2015.
u 21:43

Inauguracija je prigoda da država progovori i o svome identitetu, tvrdi stručnjak za identitet i imidž države

Predsjednica planira dulju inauguraciju, a uvodi i nove-stare elemente – lentu i gardu. Pohvalno ili nepotrebna pompa?

Predsjednička inauguracija događaj je koji ima snažnu simboličku važnost i uvijek nosi dozu pompoznosti. Budući da se na inauguraciji okuplja velik broj inozemnih gostiju i novinara, to je prigoda da država progovori i o svome identitetu. Podržavam uvođenje svih elemenata koji će pridonijeti dostojanstvu tog događaja i promociji Hrvatske. Nikakvo pretjerivanje nije dobro, ali ni svođenje tako važnog događaja na prosječnost.

Zadnji je lentu imao Franjo Tuđman. Vidite li smisao ponovnog vraćanja takvih obilježja nakon 15 godina?

Nošenje lente za predsjedničke prisege i u drugim važnim državničkim prigodama propisana je zakonom. Prema tome, to je nešto što se očekuje dok god je zakon na snazi. Stjepan Mesić očito je želio napraviti, ne samo politički već i simbolički, odmak od prethodnika pa je tu simboliku nošenja lente ignorirao, a Josipović preuzeo kao praksu.

Što predsjednička lenta predstavlja?

Lenta, uz zastavu predsjednika RH, predstavlja simbol predsjedničke časti.

>>Grabar-Kitarović ima svoje želje, bit će iznenađenja

>>Kolinda o sporu: Uopće nemam komentara, narod je izabrao predsjednicu

Komentara 35

19
1995josip
22:32 29.01.2015.

U prošlih 15 godina dva lijeva predsjednika Stipe i Ivo, bliska stranci sdp nisu napravili ništa da bi ih Hrvati pamtili po dobrome ! Samo su se borili kako da umanje lik i djelo Prvog Hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana Tuđmana i obezvrijede hrvatske branitelje i Domovinski rat proglase građanskim ratom ! Sanjali su neki regijon i divili se partizanima i njihovim zločinačkim djelima , ali hvala Bogu 11.01.2015. godine nova Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je uništila te partizanske snove o regijonu i vratila Hrvatima nadu da Hrvatska krene putem EU a ne nekog yugo-srpskog regijona .

GO
google385
22:23 29.01.2015.

ha ha skoko. vodio lijanovicevu kampanju pa izgubio ali izgubio mu I josipovic

JU
juma
02:19 30.01.2015.

Konačno predsjednica koja se ne srami svoje domovine i svoga naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije