Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Boris Tadić pozvao na nacionalni konsenzus o pridruživanju Srbije EU

06.09.2008.
u 18:34

Srbijanski predsjednik i čelnik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić pozvao je u subotu nazočne na sjednici Glavnog odbora te stranke na postizanje nacionalnog konsenzusa o pridruživanju Srbije Europskoj uniji.

- Ostvarimo li nacionalni konsenzus važan za pridruživanje Srbije Europskoj uniji, učinit ćemo pomak u odnosu prema tradicionalnoj politici u Srbiji, rekao je Tadić, dodajući kako bi "na taj način nadrasli tradicionalne podjele i uspostavili jedinstvo u pogledu strateških ciljeva unatoč razlikama koje su više nego vidljive u ideološkom i u mnogim drugim aspektima".

Tako bi se i srbijanskoj i europskoj javnosti poslala snažna poruka da je Srbija odlučila ići putem europskih integracija, rekao je Tadić, dodajući da bi odluka o pridruživanju Europskoj uniji u tom slučaju bila povijesna i nitko je nikad ne bi mogao dovesti u pitanje.

Ako se, kojim slučajem, to ne dogodi, opet takvu odluku nitko neće dovesti u pitanje, ali bi ona bila donesena jednom većinom koja ne podrazumijeva novi konsenzus, nego nove buduće rasprave, upozorio je Tadić.

Srbijanski predsjednik je ocijenio da su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU (SSP) i energetski sporazum s Rusijom, koji su na dnevnom redu Skupštine Srbije, od povijesne važnosti za zemlju te da će, postigne li se u srbijanskom parlamentu konsenzus o pridruživanju EU i potvrđivanju SSP-a, to biti pomak u odnosu prema tradicionalnoj politici u Srbiji.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije