Naslovnica Vijesti Hrvatska

Boravišna pristojba kod nas 7 kn, u Italiji gosti plaćaju dva do - sedam eura

Boravišna se pristojba nije mijenjala od 1999., a od tada su izgrađeni mnogi skupi hoteli i Jadran privlači i mnoge dobrostojeće goste
11. srpnja 2017. u 08:37 33 komentara 3322 prikaza
Split
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Ovo bi trebalo biti posljednje ljeto u kojem na Jadranu plaćamo boravišnu pristojbu od sedam kuna po svakom noćenju, odnosno i manje ako je mjesto razvrstano u niži razred).

Lučko kolona Savjeti 7 stvari koje morate provjeriti na autu prije duljeg putovanja

Ministarstvo turizma za 2018. predlaže poskupljenje od 0,5 do jedne kune, a ovaj bi se tjedan s tako zamišljenom Uredbom o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za iduću godinu trebala izjasniti i Vlada. Nitko ne voli poskupljenja, ali boravišna se pristojba nije mijenjala od 1999., a u međuvremenu su izgrađeni skupi hoteli i Jadran privlači i mnoge više nego dobrostojeće goste.

Prijedlog i 10 kuna

Osim toga, valja reći da bi Hrvatska i s osam kuna uglavnom ostala jeftinija od konkurenata. U Italiji, primjerice, boravišna pristojba iznosi od dva do sedam eura, u Španjolskoj od 0,45 do 2,25 eura, u Austriji od 0,15 do 2,18 eura, u BiH jedan euro, u bugarskim resorima čak 6,27 eura itd.

Split
1 / 16
Iako je plaža u Brodarici, tzv. Rezalište trebala biti otvorena 15. lipnja, radovi su još u punom jeku. Bageri i suncobrani, radnici i kupači zajedno u srcu sezone na plaži.

– Tijekom javne rasprave pristiglo je dosta prijedloga i ideja, pa tako, recimo, i da boravišna pristojba za mjesto u turističkom razreda A tijekom glavne sezone iznosi 10 kuna. Brojne su turističke zajednice podržale prijedlog o kunu višoj boravišnoj pristojbi. Iz TZ Dubrovačko-neretvanske županije kažu, recimo, da dizanje boravišne priželjkuju već godinama, da ono neće utjecati na konkurentnost našeg turizma, a da će ta kuna više po noćenju itekako pomoći destinacijama u osmišljavanju i razvoju programa za goste – brane svoju ideju u Ministarstvu turizma.

kupališta kolaž BiJEG OD VRUĆINE Ovo su mjesta na kontinentu gdje se možete besplatno osvježiti

Inače, upravo destinacijama i ostaje lavovskih 65 posto prihoda od boravišne pristojbe. Dio će se, recimo, trošiti i na suradnju s avioprijevoznicima i povećanje broja letova prema svim hrvatskim zračnim lukama, što je od velikog značaja za produljenje sezone.

Višemjesečna rasprava

– Podsjećamo, prema Odluci Vlade o smanjenje neporeznih davanja, smanjen je i iznos članarina turističkim zajednicama, a za TZ-e 13 kontinentalnih županija upravo su one bile najizdašniji prihod. Dužni smo voditi računa o njihovoj opstojnosti – poručuju iz Cappellijeva kabineta.

Split
1 / 27
Britanci oduševljeni: 'Hrvati, zašto skrivate ove otoke?!'

Kunu skuplja boravišna, inače, samo je privremeno rješenje. U pripremi je novi zakon o boravišnoj pristojbi, koji će to dugoročno urediti. Prema onom što se zna, plan je da se lokalnim sredinama prepusti da same propisuju visinu boravišne pristojbe. Zakon bi odredio gornju i donju granicu. Mogući raspon još se ne zna, a iz Ministarstva turizma poručuju da na tu temu očekuju širu raspravu idućih sedam-osam mjeseci, te da je njihov prijedlog doprinos decentralizaciji.  

Kupaći kostimi modni savjeti Kako izabrati dvodijelni kupaći kostim? Ovo trebate znati... morski jež Jao! Što prvo napraviti kada stanete na morskog ježa    kruzer sezona U prvih pet mjeseci manje kružnih putovanja stranih brodova
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Avatar Dr Evil
  Dr Evil:

  VL, glup vam je naslov i cijeli tekst...kako možete uspoređivati kruške i jabuke?!? Italija ima 3x veći standard i ozbiljnim turizmom se bave puno duže od nas, imaju 5x dužu obalu od nas itd. te se može reći da su ... prikaži još! europska turistička velesila za razliku od nas koji imamo poluzatvoreno more - neki će reći čisto dok će drugi reći da to znači da je zemlja nerazvijena i zaostala.

 • Avatar zea
  zea:

  Mene najviše 'žulja' boravišna pristojba koju plaćamo mi koji smo vlasnici kuće na otoku. Svi članovi obitelji moraju platiti paušal (nije to velik novac), ali smatram da je to čista deračina! Vlasnici kuća plaćaju doslovne sve namete kao i domaći, ... prikaži još! osim prireza. Interesira me koliko ga plaćaju oni kad dođu u Zagreb i da li ga uopće plaćaju.

 • Polarus:

  dati 7 kuna za žuju ili 7 kuna uhljebu koji ništa ne radi... teeeška odluka...