Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadnje ljeto bez poskupljenja

Boravišna pristojba kod nas 7 kn, u Italiji gosti plaćaju dva do - sedam eura

Split
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/4
11.07.2017.
u 08:37

Boravišna se pristojba nije mijenjala od 1999., a od tada su izgrađeni mnogi skupi hoteli i Jadran privlači i mnoge dobrostojeće goste

Ovo bi trebalo biti posljednje ljeto u kojem na Jadranu plaćamo boravišnu pristojbu od sedam kuna po svakom noćenju, odnosno i manje ako je mjesto razvrstano u niži razred).

Ministarstvo turizma za 2018. predlaže poskupljenje od 0,5 do jedne kune, a ovaj bi se tjedan s tako zamišljenom Uredbom o utvrđivanju visine boravišne pristojbe za iduću godinu trebala izjasniti i Vlada. Nitko ne voli poskupljenja, ali boravišna se pristojba nije mijenjala od 1999., a u međuvremenu su izgrađeni skupi hoteli i Jadran privlači i mnoge više nego dobrostojeće goste.

Prijedlog i 10 kuna

Osim toga, valja reći da bi Hrvatska i s osam kuna uglavnom ostala jeftinija od konkurenata. U Italiji, primjerice, boravišna pristojba iznosi od dva do sedam eura, u Španjolskoj od 0,45 do 2,25 eura, u Austriji od 0,15 do 2,18 eura, u BiH jedan euro, u bugarskim resorima čak 6,27 eura itd.

Split
1/16

– Tijekom javne rasprave pristiglo je dosta prijedloga i ideja, pa tako, recimo, i da boravišna pristojba za mjesto u turističkom razreda A tijekom glavne sezone iznosi 10 kuna. Brojne su turističke zajednice podržale prijedlog o kunu višoj boravišnoj pristojbi. Iz TZ Dubrovačko-neretvanske županije kažu, recimo, da dizanje boravišne priželjkuju već godinama, da ono neće utjecati na konkurentnost našeg turizma, a da će ta kuna više po noćenju itekako pomoći destinacijama u osmišljavanju i razvoju programa za goste – brane svoju ideju u Ministarstvu turizma.

Inače, upravo destinacijama i ostaje lavovskih 65 posto prihoda od boravišne pristojbe. Dio će se, recimo, trošiti i na suradnju s avioprijevoznicima i povećanje broja letova prema svim hrvatskim zračnim lukama, što je od velikog značaja za produljenje sezone.

Višemjesečna rasprava

– Podsjećamo, prema Odluci Vlade o smanjenje neporeznih davanja, smanjen je i iznos članarina turističkim zajednicama, a za TZ-e 13 kontinentalnih županija upravo su one bile najizdašniji prihod. Dužni smo voditi računa o njihovoj opstojnosti – poručuju iz Cappellijeva kabineta.

Split
1/27

Kunu skuplja boravišna, inače, samo je privremeno rješenje. U pripremi je novi zakon o boravišnoj pristojbi, koji će to dugoročno urediti. Prema onom što se zna, plan je da se lokalnim sredinama prepusti da same propisuju visinu boravišne pristojbe. Zakon bi odredio gornju i donju granicu. Mogući raspon još se ne zna, a iz Ministarstva turizma poručuju da na tu temu očekuju širu raspravu idućih sedam-osam mjeseci, te da je njihov prijedlog doprinos decentralizaciji.  

  

Komentara 32

Avatar Dr Evil
Dr Evil
08:54 11.07.2017.

VL, glup vam je naslov i cijeli tekst...kako možete uspoređivati kruške i jabuke?!? Italija ima 3x veći standard i ozbiljnim turizmom se bave puno duže od nas, imaju 5x dužu obalu od nas itd. te se može reći da su europska turistička velesila za razliku od nas koji imamo poluzatvoreno more - neki će reći čisto dok će drugi reći da to znači da je zemlja nerazvijena i zaostala.

PO
Polarus
09:17 11.07.2017.

dati 7 kuna za žuju ili 7 kuna uhljebu koji ništa ne radi... teeeška odluka...

DU
Deleted user
09:10 11.07.2017.

Mene najviše 'žulja' boravišna pristojba koju plaćamo mi koji smo vlasnici kuće na otoku. Svi članovi obitelji moraju platiti paušal (nije to velik novac), ali smatram da je to čista deračina! Vlasnici kuća plaćaju doslovne sve namete kao i domaći, osim prireza. Interesira me koliko ga plaćaju oni kad dođu u Zagreb i da li ga uopće plaćaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije