Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
forbesova lista

Bogatiji od Rusije: Imaju više od nevjerojatna 2 trilijuna dolara

Bill Gates (1)
Reuters/Pixsell
18.09.2013.
u 13:32

Povećao se i prag za ulazak u ovaj elitni klub. “Najsiromašniji” bogataš ima 1,3 milijarde dolara, a to je najviše otkako je 2008. godine počela financijska i gospodarska kriza. S popisa 400 najbogatijih ove su godine ispala 34 bogataša.

Točno pet godina nakon početka recesije, koja je načela bogatstva mnogih, američki su se bogataši oporavili i vratili sve što su izgubili. Štoviše, njihovo bogatstvo nikad nije bilo veće. Prema magazinu Forbes, 400 najbogatijih Amerikanaca raspolaže sa 2,.02 trilijuna dolara, što je više od vrijednosti cijelog ruskoga gospodarstva. Znakovi oporavka u ovoj skupini vrlo su vidljivi – prošle godine imali su 1,7 trilijuna dolara, a prije samo deset godina ukupan iznos bio je upola manja. Prosječno, svaki od bogataša s popisa posjeduje otprilike pet milijardi dolara, što je 800 milijuna više nego prošle godine. Povećao se i prag za ulazak u ovaj elitni klub. “Najsiromašniji” bogataš ima 1,3 milijarde dolara, a to je najviše otkako je 2008. godine počela financijska i gospodarska kriza. S popisa 400 najbogatijih ove su godine ispala 34 bogataša.

Gates 20 godina za redom

Točnije, šestorica su umrla, petnaestorici se bogatstvo istopilo, a ostalih 13 uspjelo je zadržati svoje prošlogodišnje bogatstvo, ali to nije bilo dovoljno da ostanu na popisu na koji je ušlo 20 onih koji na njemu nikada nisu bili. Kompjutorski magnat i dobročinitelj Bill Gates i dalje je, već dvadesetu godinu, najbogatiji Amerikanac. Njegovo bogatstvo “teško” je 72 milijarde dolara. U svibnju vratio je i titulu najbogatijeg čovjeka na svijetu pretekavši meksičkog telekomunikacijskog magnata Carlosa Slima koji je tu poziciju držao četiri godine. Gatesovo se bogatstvo tijekom posljednjih godinu dana uvećalo za 6 milijardi dolara, a dio zasluga za taj rast treba pripisati i rastu cijene dionica Microsofta. Od 1994. godine Bill Gates je u humanitarne svrhe dao 28 milijardi dolara.

Gatesov partner u humanitarnom radu Warren Buffett na drugom je mjestu. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na 58,5 milijardi dolara, a u prošloj godini upravo on je najviše “podebljao” svoje račune i to vjerojatno zbog uspješne i dobre kupnje kompanije Heinz. Uvećao je svoje bogatstvo za 12,5 milijardi dolara.

Na trećem je mjestu vlasnik kompanije Oracle Larry Ellison koji je uspio nakupiti 41 milijardu dolara. Četvrto mjesto drže braća Charles i David Koch, vlasnici kompanije Koch Industries, druge po veličini privatne kompanije u Sjedinjenim Državama. Njih dvojica najbogatija su braća na svijetu, svaki od njih posjeduje otprilike 36 milijardi dolara. Braća nisu miljenici predsjednika Baracka Obame. Upravo Charles Koch, u trenutku kad je Obama od Kongresa zatražio da minimalnu plaću digne na 7,25 dolara po satu, Charles Koch je pokrenuo kampanju kojoj je cilj bio pokazati da je povećanje minimalne radničke plaće apsolutna zapreka napretku.

Walmart kao Slovenija

Na petom je mjestu najbogatija žena u Sjedinjenim Državama Christy Walton, suvlasnica lanca supermarketa Walmart, najvećeg takvog lanca na svijetu, u kojem je zaposleno 2,2 milijuna ljudi, što premašuje broj stanovnika Slovenije, i koji ima utržak od 466 milijardi dolara. Najbogatija američka dama ima 35,4 milijarde dolara. Udio u Walmartu naslijedila je nakon suprugove smrti 2005. godine, a njegova braća Jim i Robson i sestra Alice imaju po 33 milijarde dolara i na šestom su, sedmom i osmom mjestu popisa najbogatijih.

Na desetom mjestu nalazi se gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg koji ima 31 milijardu dolara. Njegovo bogatstvo u prošloj godini uvećalo se za 6 milijardi dolara. Krajem ove godine istječe mu i treći gradonačelnički mandat. Očekuje se da bi se mogao politički angažirati na nacionalnoj razini. Njegovo bogatstvo dolazi od financijske tvrtke koju je osnovao 1982. godine. Tijekom života u dobrotvorne svrhe dao je 2,8 milijardi dolara, a nedavno se sa stotu milijuna donacije pridružio Fundaciji Billa i Melinde Gates. Novac je usmjerio na programe za iskorjenjivanje dječje paralize.

Hollywood slabo zastupljen

Osnivač Facebooka Mark Zuckerbergove se godine uspio vratit u klub 20 najbogatijih Amerikanaca, a to treba zahvaliti rastu vrijednosti dionica Facebooka. Njegovo bogatstvo procijenjeno je na 19 milijardi dolara. Lauren Powell Jobs, supruga preminulog Stevea Jobsa ima 11,7 milijardi dolara, nalazi se na 35. mjestu Forbesove liste i najbogatija je žena Silikonske doline.

Najbogatiji čovjek Hollywooda je George Lucas koji se nalazi na 109. mjestu. Steven Spielberg je na 151., Oprah Winfrey je na 184. mjestu, a Ted Turner na 260. mjestu. Više se nitko iz svijeta poznatih i šoubiznisa ne nalazi u društvu 400 odabranih.

Donald Trump nalazi se na 134. mjestu. Najbogatiji član glasovite obitelji Rockefeller je na 193. mjestu.  

>> Princ tužio Forbes jer \'nije istina da ima samo 20 milijardi dolara\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije