Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zabrinjavajući podatak

Bjelovarsko-bilogorska županija treća u državi po broju samoubojstava!

samobuojstva
Michael Palijan
26.11.2013.
u 18:49

Zabrinjavajući je to podatak koji je iznijela mr. sc. Elvira Koić, poznata virovitička psihijatrica i psihoterapeutkinja na radionici „Stres“ u Gradskoj knjižnici Mate Lovraka u Grubišnom Polju.

Bjelovarsko-bilogorska županija treća je u Hrvatskoj na ljestvici samoubojstava, odmah iz Krapinsko-zagorske i Ličko-senjske. Zabrinjavajući je to podatak koji je iznijela mr. sc. Elvira Koić, poznata virovitička psihijatrica i psihoterapeutkinja na radionici „Stres“ u Gradskoj knjižnici Mate Lovraka u Grubišnom Polju.

Naime, već nekoliko godina u toj županiji život si godišnje oduzme 40 do 45 od 100 000 ljudi, kaže dr. Koić smatrajući to katastrofalnom činjenicom.

-Ako se to usporedi s Dubrovačko-neretvanskom županijom gdje je samo šest samoubojstava na 100 000 stanovnika, onda je stanje u ovoj županiji alarmantno-smatra psihologinja.

Jedan od osnovnih razloga samoubojstvima je i stres, odnosno, kako pojašnjava liječnica, stanje u kojemu naše tijelo više ne može odgovoriti na ogromne zahtjeve, bilo fizičke bilo psihičke, kojim ga mi svjesno ili nesvjesno ili okolina opterećuje. Dok on može biti pozitivan, koban je negativan. Taj nas iscrpljuje, čini nesretnima i kronično umornima, pa se iz njega može izroditi loša psihička i fizička stanja i reakcije.

- Svakako se valja braniti od stresa. Ponajprije „prirodnim“ metodama. Hodanjem po dnevnom svjetlu najmanje pola sata, druženjem i što je jako važno i korisno članstvom u kakvoj udruzi gdje se jedinka druži i osjeća dijelom većine. Najpoželjnije su one koje se bave plesom- kaže liječnica. Naravno, ako stvari po pitanju stresa izmaknu kontroli i pretvore se u depresiju, uvijek postoje lijekovi koji su poželjni, ali samo u određenoj mjeri.

- Nađe li bilo tko u situaciji u kojoj o tomu razmišlja svakako se treba javiti liječniku i potražiti pomoć- zaključuje dr. Koić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije