Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bjelovarsko-bilogorska županija treća u državi po broju samoubojstava!

Zabrinjavajući je to podatak koji je iznijela mr. sc. Elvira Koić, poznata virovitička psihijatrica i psihoterapeutkinja na radionici „Stres“ u Gradskoj knjižnici Mate Lovraka u Grubišnom Polju.
26. studenoga 2013. u 18:49 0 komentara 430 prikaza
samobuojstva
Foto: Michael Palijan

Bjelovarsko-bilogorska županija treća je u Hrvatskoj na ljestvici samoubojstava, odmah iz Krapinsko-zagorske i Ličko-senjske. Zabrinjavajući je to podatak koji je iznijela mr. sc. Elvira Koić, poznata virovitička psihijatrica i psihoterapeutkinja na radionici „Stres“ u Gradskoj knjižnici Mate Lovraka u Grubišnom Polju.

Naime, već nekoliko godina u toj županiji život si godišnje oduzme 40 do 45 od 100 000 ljudi, kaže dr. Koić smatrajući to katastrofalnom činjenicom.

-Ako se to usporedi s Dubrovačko-neretvanskom županijom gdje je samo šest samoubojstava na 100 000 stanovnika, onda je stanje u ovoj županiji alarmantno-smatra psihologinja.

Jedan od osnovnih razloga samoubojstvima je i stres, odnosno, kako pojašnjava liječnica, stanje u kojemu naše tijelo više ne može odgovoriti na ogromne zahtjeve, bilo fizičke bilo psihičke, kojim ga mi svjesno ili nesvjesno ili okolina opterećuje. Dok on može biti pozitivan, koban je negativan. Taj nas iscrpljuje, čini nesretnima i kronično umornima, pa se iz njega može izroditi loša psihička i fizička stanja i reakcije.

murja Bolesna ljubomora Ubio se mladić koji je pucao u bivšu djevojku i njezina dečka facebook Slatina Preminuo mladić koji se pokušao ubiti lijekovima i alkoholom

- Svakako se valja braniti od stresa. Ponajprije „prirodnim“ metodama. Hodanjem po dnevnom svjetlu najmanje pola sata, druženjem i što je jako važno i korisno članstvom u kakvoj udruzi gdje se jedinka druži i osjeća dijelom većine. Najpoželjnije su one koje se bave plesom- kaže liječnica. Naravno, ako stvari po pitanju stresa izmaknu kontroli i pretvore se u depresiju, uvijek postoje lijekovi koji su poželjni, ali samo u određenoj mjeri.

- Nađe li bilo tko u situaciji u kojoj o tomu razmišlja svakako se treba javiti liječniku i potražiti pomoć- zaključuje dr. Koić.

Stopa samoubojstava porasla za čak 58 posto

Policijska statistika govori da je u posljednje dvije godine u županiji broj samoubojstava u porastu za 58 posto. Dok ih je 2011. godine bilo 24, a uz to još i 49 pokušaja samoubojstava, već godinu kasnije se brojka popela na 38, odnosno bilo je 47 pokušaja.

Najviše ih je na području koje nadzire bjelovarska policija, a najmanje na sebe ruku dižu stanovnici Grubišnoga Polja i Velikoga Grđevca.

VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.