Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rick Gates

Bivši dužnosnik Trumpove kampanje priznao krivnju

Rick Gates
Foto: Reuters/PIXSELL
24.02.2018.
u 00:15

Gates (45) bio je suočen s puno ozbiljnijim optužbama, uključujući bankarsku prevaru i pranje novca

Bivši zamjenik šefa kampanje američkog predsjednika Donalda Trumpa priznao je krivnju za urotu i laganje istražiteljima, prenose u petak agencije.

Nagodba ukazuje na to da bi Rick Gates mogao surađivati s posebnim istražiteljem Robertom Muellerom u istrazi oko navodnog mješanja Rusije u predsjedničke izbore 2016.

Gates (45) bio je suočen s puno ozbiljnijim optužbama, uključujući bankarsku prevaru i pranje novca.

On i bivši šef kampanje Paul Manafort u petak su se suočili s novim točkama optužnice podignute u listopadu prošle godine.

No, među njima nije ona da su se udružili s Rusijom kako bi utjecali na rezultat izbora, što je u središtu istrage ministarstva pravosuđa.

U sklopu nagodbe, Gates je priznao da je lagao agentima FBI-a o sastanku u Washingtonu u ožujku 2013. s američkim kongresnikom na kojem se razgovaralo o Ukrajini i kojem je prisustvovao Manafort.

Kada ga je FBI pitao o tom sastanku, Gates je tvrdio da Ukrajina nije bila tema i da nije pripremao izvješće za ukrajinsko vodstvo, stoji u optužnici.

U nagodbi se za Gatesa predlaže kazna između 57 i 71 mjesec zatvora.

Manafort je u priopćenju rekao da "usprkos Gatesovu priznanju nastavljam braniti svoju nevinost". "Nadao sam se i očekivao da će moj kolega imati snage za nastavak pravne bitke. Zbog razloga koje tek treba otkriti odlučio je postupiti drugačije".

Muellerov tim tvrdi u 32 točke optužnice da su Gates i Manafort skrili od američkih poreznih vlasti više od 30 milijuna dolara prihoda.

Obojica su u listopadu, kada su prvi put optuženi, izjavila da nisu krivi za pranje 75 milijuna dolara kroz račune u offshore tvrtkama.

Također su bili optuženi za lobiranje za stranu vladu, Ukrajinu, a da vlastima prijavili tu djelatnost.

Komentara 13

RO
robertbruckner
11:00 24.02.2018.

Kaj ste rekli i napisali, ak vec nekaj prenosite onda napisite sve, pa nije vrag da samo imate komunisticke prevodioce koji prevode kaj vama pase????????? Koga je taj isti podmitio u EU i kome je platio 2500000 eura i zasto????????????????

DA
davidhaye
05:55 24.02.2018.

kod nas bi gulio krumpire......

HO
homofob
00:27 24.02.2018.

Znaci grijeh im je bio sto su lagali nastojeci sakriti osobnu utaju poreza na prihod a nista u vezi umjesanosti s Rusima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije