Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ludilo s oružjem

Trump: Naoružajte nastavnike da čuvaju učenike

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.02.2018.
u 20:55

Učenica Emma Gonzalez preko noći je postala nacionalna heroina koja vodi masovne prosvjede protiv kulta naoružavanja u SAD

Iako još nemamo pravo glasati, naš je glas bitan i neka se čuje – gotovo jednoglasno poručili su učenici srednje škole Marjory Stoneman Douglas High School u Parklandu na Floridi u svom maršu na glavni grad Tallahassee. Srami se, guverneru U nekoliko autobusa mladi su ljudi došli da od republikanaca izbore nove restrikcije protiv naoružanja, uključujući detaljnu provjeru svih kupaca oružja i zabranu prodaje automatskog oružja (“ono stvara masovne ubojice”, istaknuli su), a guvernera Floride Ricka Scotta, republikanca i strastvenog pristašu naoružanja, dočekali su povicima “Srami se”. Njihov prosvjed reakcija je na krvavi pokolj 19-godišnjeg Nikolasa Cruza koji je na Valentinovo puškom ubio 17 učenika i profesora. Na noge su se prvo digli srednjoškolci iz napadnute škole Marjory Stoneman Douglas: utemeljili su pokret “Nikad više” (Never Again), osudili Nacionalnu udrugu za oružje (National Rifle Association) i političare koji primaju od nje donacije.

– Raziđite se. Razoružajte se. Ne osnivajte još jednu organizaciju pod drugim imenom. Da se niste usudili vratiti ovdje. Toliko ste dugo imali moć i toliko ste dugo vladali Amerikom da će nam trebati vremena i truda da popravimo državu. A kontrola oružja prva je stvar na koju ćemo se fokusirati – poručila je 19-godišnja Emma Gonzalez iz Parklanda, preko noći preobrazivši se iz anonimne učenice u nacionalnu heroinu. Iz solidarnosti prema njoj i njezinim školskim kolegama u prosvjedima su se pridružili učenici diljem Amerike – od Floride, Teksasa, Illinoisa, Kolorada, Arizone, Kalifornije….

Oni su tiho napuštali školske klupe, marširali oko škole u sjećanje na ubijene vršnjake, a neki su imali natpis “Učinimo Ameriku ponovo sigurnom” (Make America safe again) kao odgovor na Trumpov slogan u predsjedničkoj kampanji “Učinimo Ameriku ponovo sjajnom” (Make America great again). A upravo je predsjednik Trump u srijedu u Bijeloj kući više od sat vremena slušao učenike i članove obitelji žrtava pucnjave na Floridi, kao i onih iz Sandy Hooka iz 2012. u Connecticutu i Columbine iz 1999. u Koloradu.

– Znam da ste previše toga doživjeli i suosjećam s vama. Mogu vam obećati da ću se žestoko boriti za sve vaše želje i da neću prestati – poručio im je predsjednik i predložio nekoliko ideja poput one da u sprečavanju budućih krvoprolića školski savjetnici i pojedini profesori budu naoružani. No, u razgovoru s predsjednikom, često isprekidanim jecajima i plačem, našao se i roditelj koji nije krio svoj strah i ljutnju – Andrew Pollack, čija je kćer među 17 poginulih u Parklandu.

– Ovdje sam samo zato što moja kćer više nema glasa - ona je ubijena prošli tjedan s devet hitaca. Koliko škola, koliko još djece treba biti ubijeno? Ovo se treba zaustaviti ovdje, s vašom administracijom i sa mnom, jer neću oka sklopiti dok nešto ne napravimo – kazao je Pollack Trumpu. Šerif odmah reagirao Upravo je tog istog dana okruž- ni šerif Scott Israel naredio svim školama na Floridi da školski čuvari i pomoćno osoblje budu naoružani, i to puškama AR-15 (koju je koristio i masovni ubojica Cruz).

Trump je, također, obećao da će pooštriti provjeru, prvenstveno psihičkog stanja kupaca oružja, a sa senatorima Johnom Cornynom i Chrisom Murphyjem razgovarao je o prijedlogu zakona za čvršću kontrolu prodaje oružja i otvaranje nacionalnog registra kupaca. Poduzeo je korake za donošenje propisa kojim bi se zabranila modifikacija vatrenog oružja (poput korištenja tehničkih dodataka pomoću kojih puška može ispaliti stotine metaka u sekundi).

No, tim bi se mjerama najviše kontrolirali kupci, a zapravo se ne uvode nikakve velike restrikcije u kontroli oružja i izmjena zakona. Zato će ožujak biti mjesec akcije učenika: 14. ožujka proglašen je Nacionalnim školskim danom hoda, u organizaciji “Ženskog marša”. Tada će svi učenici i profesori u SAD-u biti zamoljeni da odu iz škole na 17 minuta i posvete po minutu šutnje za svaku žrtvu koja je poginula u Parklandu. No, najveći prosvjed priprema se 24. ožujka u Washingtonu: pod nazivom “Marš za naše živote” organiziraju ga učenici iz Parklanda, a priključit će mu se i mnoge slavne osobe poput Georgea i Amal Clooney, Opre Winfrey i Stevena Spielberga. Svatko od njih donirao je pola milijuna dolara za obitelji floridskih žrtava.

Donald Trump
1/7

Komentara 16

Avatar sindarela
sindarela
06:52 26.02.2018.

Pticija pamet

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
01:50 24.02.2018.

Zasto trenirani vojnici u vojarnama nemaju oruzje sa sobom, osim kad su na vjezbama. Municiju dobiju tek na strelistu i moraju vratiti isti broj cahura.

PA
Pajkoslava2
00:32 24.02.2018.

"K"olorada??????????????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije