Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Bio je u pravu, smijenili 
su ga mediji, a ne šefovi

Ivan Mravak
Tonči Zonjić
25.09.2009.
u 15:50

Ivan Mravak vjeruje da je smijenjen zbog nekih stotinjak tekstova koji su protekla tri mjeseca punili stranice svih dnevnih novina.

Smijenjen sam zbog napisa u medijima - navodno je svojim suradnicima rekao Ivan Mravak nakon što je čuo da ni on sam, ali ni članovi njegove uprave više neće voditi Hrvatsku elektroprivredu.

Njegovo obrazloženje razloga za smjenjivanje ponajbolje ocrtava vjeru u vlastitu nepogrešivost, štoviše nedužnost te sigurnost da je baš sve radio kako je trebalo.

Dakle, Ivan Mravak vjeruje da je smijenjen zbog nekih stotinjak tekstova koji su protekla tri mjeseca punili stranice svih dnevnih novina, a ne zbog toga što je HEP oštetio za gotovo dvije milijarde kuna, što je izdao povjerenje građana koji su mu prepustili da upravlja njihovom imovinom, što je slijepo slušao svoje političke zaštitnike i tako vodio HEP u propast. Nažalost, Ivan Mravak je u pravu.

Nije smijenjen ni zbog jedne katastrofalne poslovne odluke, ni zbog toga što je Radi Buljubašiću omogućio da se ne petlja u posao za koji smo ga plaćali, ni što već mjesecima ne rade dvije elektrane, niti zato što elektroprivreda grca u dugovima.

Smijenjen je samo zato što je postao prevelik politički teret i što su njegovi zaštitnici u Vladi već neko vrijeme u defenzivi. Morao je otići zato što su novine bile pune njegovih afera, a premijerka to više nije željela gledati. No neće se Mravaku ništa strašno dogoditi. Šteta od 600 i nešto tisuća kuna koju je solidarno s još četiri direktora napravio HEP-u za račun Rade Buljubašića nije baš tako velika.

To je zapravo malo više od polovine otpremnine koju će mu HEP morati isplatiti, pa će čak i bude li morao nadoknaditi štetu opet biti na dobitku. Međutim, na primjeru smjenjivanja Ivana Mravaka saznali smo još jednu jako bitnu stvar - da se HDZ-ova Vlada ne namjerava odreći političkog kadroviranja niti ispustiti iz ruku kontrolu nad HEP-om baš kao ni nad jednom drugom državnom tvrtkom. U Mravakovu su fotelju spustili čovjeka koji se kao predsjednik Nadzornog odbora trebao brinuti o tome radi li Mravak po zakonu i brine li se o dobrobiti tvrtke.

Jadranka Kosor i njezin uži kabinet zamjenom Ivan Mravak – Leo Begović napravili su samo kozmetičku promjenu i još se nasmijali u lice svakom građaninu voljnom upotrijebiti mozak. Prije mjesec dana premijerka je prijetila nadzornim odborima, ne upravama, ne počnu li državne tvrtke štedjeti. Dakle, odgovornima je smatrala nadzorne odbore.

Ovaj tjedan, pak, u upravu je poslala čovjeka koji je po njezinim bivšima kriterijima odgovoran što je Mravak godinama vodio sumnjive poslove. Štoviše, Leo Begović je Nadzorni odbor vodio isključivo po željama Ivana Mravka i nije mu nikada palo na pamet da reagira na očite malverzacije. Znao je da, baš kao i on, Mravak ima politički zadatak i da je najbolje ništa ne pitati. Takvim se pristupom očito i kvalificirao za vođenje tvrtke s 14 tisuća zaposlenih.

Ključne riječi

Komentara 9

ID
in_da_banana
16:53 25.09.2009.

da smo sjevernije od alpa mravonja bi iza rešetaka pokušavao odgovoriti na razna pitanja i svom sustanaru u čeliji objašnjavao kako popodne voli odspavat dva sata

BO
boeing
20:18 25.09.2009.

Ivan Mravak i cijela ta HDZ svita, to je jednostavno roba s greškom. fale im u mozgu centri za pravednost, poštenje, moral, čovječnost. Ovaj Mravak je dokazao da je jedno veliko djubre! jeste li čitali onaj opširni intrrview s njim.. S takvima nema rasprave, nego odvalit šamar, nogom u guzicu i svezat ga za rasvjetni stup na Jelačić placu tako da mu svaki građanin koji plaća harač može hračnut u lice. Sorry narode, nastojim biti kulturan i civiliziran, ali s ovakvima ne znam kako bi drugačije...

CR
crnidzafer
16:22 25.09.2009.

kako su ovi novinari mocni,tvrditi da je u hep-u ili u bilo kojoj firmi (cak i domacinstvu , ako cemo mak na konac) gdje nema direktnog vlasnika , sve ok i u redu,ali generalno tvrditi da je jedna firma takve velicine i vaznosti leglo kriminala i da je ovakva ili onakva - je jednostavno pretjerano i zaista nebulozna generalizacija,to je kao da ja kazem da su dalmatinci lijencine , ili da su istrani budale , ili slavonci primitivcine sigurno je da ima lijenih dalmatinaca, da ima glupih istrijana i da ima primitivnih slavonaca , pa bi onda takoder netko mogao slijedom toga tvrditi kako su te tvrdnje tocne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije