Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presudom Visokog upravnog suda

Bile na sudu: Dvije supruge dobile izvadak iz registra životnog partnerstva

Pride
Slavko Midzor/PIXSELL
07.04.2021.
u 13:57

Navode kako je Zakonom o životnom partnerstvu iz 2014. jasno propisano da životni partneri/ice 'imaju jednaka postupovna prava i status u svim sudskim i upravnim postupcima kao i bračni drugovi'

Nakon vjenčanja u drugoj europskoj državi dvije supruge porijeklom iz Hrvatske odlučile su imati i 'uredne papire' u Hrvatskoj. No, nakon što im je uskraćen izvadak iz registra životnih partnerica, preko stalne pravne službe Zagreb Pridea i njihovog partnerskog odvjetničkog ureda Bandalo & Labavić pokrenule su upravni postupak kako bi ishodovale izvadak za koji smo smatrali i smatrale da na njega imaju pravo.

Presudom Visokog upravnog suda Republike Hrvatske pravomoćno je potvrđeno da su u Hrvatskoj bile diskriminirane jer im zagrebački matični ured nije htio izdati izvadak da su u životnom partnerstvu, već im je tu činjenicu  upisao tek u obliku zabilješke u rodne listove, navodi se u priopćenju Zagreb Pridea.

Navode kako je Zakonom o životnom partnerstvu iz 2014. jasno propisano da životni partneri/ice 'imaju jednaka postupovna prava i status u svim sudskim i upravnim postupcima kao i bračni drugovi' (čl. 37, st. 4). 

- Tražile su ispravu koja bi im da su sklopile heteroseksualni brak automatizmom bila izdana, obični vjenčani list.  Put do tog „papira“ išao je preko upravnog suda koji im je već u prvom stupnju dao za pravo i još k tome dodao da je matični ured, odbivši im izdati izvadak, povrijedio čitav niz propisa pa tako i Zakon o suzbijanju diskriminacije, Ustav RH, Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Ugovor o Europskoj Uniji i Povelju EU o temeljnim pravima. A u prvom redu nije poštivan Zakon o životnom partnerstvu koji u sebi ima ugrađeno načelo 'jamstva zabrane nepovoljnijeg postupanja' prema životnim partnerima_icama u odnosu na bračne.  

Sud je jasno rekao da je istospolni brak sklopljen u inozemstvu u Hrvatskoj izjednačen sa životnim partnerstvom pa da stoga nema nikakvog razloga da one ne budu upisane u Registar životnog partnerstva, kao što bi inozemni heteroseksualni brak bio upisan u maticu vjenčanih, a ne kao zabilješka u rodnom listu.  

No, na takvu odluku žalilo se Ministarstvo uprave koje im je odbilo zahtjev za upis u Registar životnog partnerstva, formalistički se pozivajući na Naputak o vođenju  tog registra, dakle na propis najniže razine, zanemarujući Zakon o životnom partnerstvu, zatim onaj o Suzbijanju diskriminacije i Ustav. Visoki upravni sud nije prihvatio ni tu žalbu, navodeći da je 'odbijanjem zahtjeva za upis sklopljenog istospolnog braka u inozemstvu u registar životnog partnerstva u RH došlo do diskriminacije na osnovi spolne orijentacije'. Sud je ukazao da bi heteroseksualni brak bio odmah upisan u hrvatsku maticu vjenčanih pa da se stoga, kao ekvivalent, onaj istospolni ima upisati u Registar životnog partnerstva - stoji u priopćenju.

Dodaju kako ih raduje 'što su na koncu dokazale da su od prvog dana bile u pravu te je njihov istospolni brak sklopljen u drugoj državi upisan u hrvatski registar životnog partnerstva'.

- I ovaj slučaj, kao i lanjska odluka Ustavnog suda kojom je istospolnim obiteljima omogućeno udomljavanje djece, jasno govori koliko je ustavno ograničenje iz 2013. zastarjelo i besmisleno. Do promjene Ustava kojom će se u svim pravima i obvezama izjednačiti sve obitelji bespotrebno ćemo se iscrpljivati po uredima i sudovima, da bismo na koncu svaki puta pokazali i pokazale da je ustavna odredba o zabrani istospolnog braka naprosto protuprirodna. 

Za sada očekujemo od Ministarstva pravosuđa i uprave da žurno izmijeni sporni dio Naputka  o vođenju registra životnog partnerstva, u onom dijelu koji je proglašen diskriminatornim na Visokom upravnom sudu - navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stric1
15:17 07.04.2021.

.... sini munjo pukni grome....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije