Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Bez pomoćnog kotača ne mogu voziti skuter, a za njega treba ates

– Hoće li mi iz Vlade donositi kruh svaki dan? – pita se Tomo Dobrovocki, koji bi skuterom s pomoćnim kotačem išao po kruh
11. lipnja 2010. u 14:50 2 komentara 17 prikaza
'                '
Foto: ''

- Hoće li meni oni gore iz Vlade donositi svaki dan kruh? U ovoj zemlji svi su poludjeli! - kaže ogorčeni Tomo Dobrovocki (72) iz Donje Stubice, invalid, bez desne noge.

Krut sustav

Na javnu reakciju natjerao ga je kruti birokratski sustav koji mu onemogućuje registraciju skutera, volumena 50 kubičnih centimetara, zbog toga jer je na to vozilo dogradio pomoćni kotač.

- Kažu mi u stanici za tehnički pregled vozila da moram na nekakvo ispitivanje materijala od kojeg sam napravio konstrukciju toga pomoćnog kotača, koje treba platiti 1500 kuna. Pa što se može dogoditi ako poginem? Barem će državi ostati jedna penzija više, a jedna budala na ovom svijetu bit će manje - kaže ironično, ali i ljutito Tomo Dobrovocki.

Napominje Dobrovocki kako bi mogao registrirati skuter prijevarom, ali to ne želi učiniti.

- Kažu mi da jednostavno skinem pomoćni kotač pa registriram skuter bez njega, a onda ga poslije opet montiram. No, pitam ja kome ću i zašto lagati! U ovoj zemlji svi su naučili lagati i zato smo tu gdje jesmo - kaže Tomo Dobrovocki.

Naime, kako je invalid, bez desne noge, ne može voziti motor bez pomoćnog kotača. Prije dvije godine obavio je registraciju vozila, a lani nije to trebao učiniti jer je skuter nov. Ove godine kažu da mu ga ne mogu registrirati – zato što se kontrola povećala.

Čudno je i to što je prije odlaska u stanicu za tehnički pregled Tomo Dobrovocki uplatio osiguranje za skuter, 234 kune.

-Ja skuterom skočim samo u centar po kruh, u dućan i ljekarnu po lijekove. Imam i auto, ali ga nemaš gdje parkirati, a ne mogu hodati daleko. U tri godine prešao sam samo 894 kilometra skuterom. I što ću sada? Žena mi je isto tako nepokretna. Kako ću ja po lijekove, kruh...? Ma ja ću se i dalje voziti, a ako me ulove, nek me stave u zatvor. Idem k Polančecu u Remetinec - ljuti se i šali Tomo Dobrovocki iz Donje Stubice.

Radi drugih ljudi

Kaže kako je želio vozilo najviše registrirati radi drugih ljudi.

- Naime, neka se dogodi kakva nezgoda, a ja budem krivac, kako će si netko drugi moći naplatiti štetu? - pita se Tomo Dobrovocki.

Ne zna bi li se smijao ili plakao nad birokratskom zavrzlamom. Da je nema, i njemu i drugim invalidima uvelike bi se olakšao ionako težak život.

Ne možemo registrirati vozilo Tome Dobrovockoga kao skuter jer na dokument moramo priložiti sliku na kojoj se mora jasno vidjeti da je to trokolica, a ne skuter.

A da bismo registrirali skuter s pomoćnim kotačem, potrebno je napraviti atest, koji stoji oko 1000 kuna, a ne 1500, kako kaže gospodin Dobrovocki.

- Tim atestom se ispituje od kakva je materijala napravljen pomoćni kotač, koliko je to sigurno, koliku težinu može nositi te kako bi se vozilo moglo registrirati. Ako se nešto dogodi zbog te izrade pomoćnog kotača, odgovarat ćemo mi koji smo dopustili registraciju ne provjerivši sve što je potrebno provjeriti. Takvi su propisi i mi ih se moramo držati - rekao nam je Tomislav Jakopec, voditelj Stanice za tehnički pregled vozila u Mokricama.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • stef04:

  Postoji li nacin da se stane na kraj birokraciji !???

 • AnaB1982:

  pa čovječe napravi taj atest i miran si. Pa nije pomoćni kotač zajeb******. Ak ti se slučajno potrga odeš ti u 3 pm i još nekom podletiš pod auto!