Naslovnica Vijesti Hrvatska

Burićev grad zavrnuo slavinu Valpovu, građani ogorčeni: Zavarili su šaht i skinuli ventile

Belišćanska tvrtka Hidrobel obustavila je, naime, isporuku poduzeću Dvorac Valpovo. Građani su odlučili uzeti stvar u svoje ruke pa su sami otišli do glavnog priključka vode za grad Valpovo
27. ožujka 2015. u 20:15 45 komentara 4259 prikaza
voda
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell

Cijeli grad Valpovo te naselja Šag i Nard, više od 12.000 stanovnika, ostalo je bez pitke vode danas popodne. Slavinu im je zavrnulo susjedno Belišće, na čijem je čelu Dinko Burić, inače saborski zastupnik HDSSB-a. Kulminirao je tako višemjesečni sukob oko cijene vode.

– Jedno mi dijete ima leukemiju, drugo je danas nakon četiri dana došlo iz bolnice. Neće se dogoditi da ih moja žena ne može večeras okupati. Mi ćemo večeras imati vodu – ispričao nam je jedan građanin Belišća koji trenutno kao podstanar živi u Valpovu sa suprugom i troje djece.

Skupina građana Valpova sama je tako odlučila uzeti stvar u svoje ruke. Trenutno su kod šahta za vodu gdje je glavni priključak za opskrbu vodom grada Valpova i sami su ponovno otvorili ventile i polako počeli puštati vodu.

– Šaht je bio zavaren, a unutra su sa cijevi skinuti ventili. Mi smo ih vratili i sada polako puštamo vodu – ispričao nam je naš sugovornik.

Belišćanska tvrtka Hidrobel obustavila je, naime, isporuku poduzeću Dvorac Valpovo. Učinili su to iako im je nedavno sudski zabranjeno da im uskrate vodu. Direktor valpovačke tvrtke, doznajemo, pokušava s policijom riješiti neugodnu situaciju.

- Građanima i gospodarstvu već je načinjena ogromna šteta – kazao je Leon Žulj, HDZ-ov gradonačelnik Valpova.

Gradsko vijeće Belišća lani je odlučilo povećati cijenu vode, Dvorac se tome usprotivio pa su ga susjedi tužili. Po nepravomoćnoj odluci Trgovačkog suda u Osijeku, Hidrobel nije smio jednostrano povisiti cijenu vode. Mjesečni iznos koji je Dvorac trebao plaćati, po novom, udvostručen je, a cifra je 300.000 kuna.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić kaže kako je zavrtanje slavine čin upozorenja.

– Naše crpilište dobiva uskoro novog vlasnika iz Engleske, a oni su izrazili želju za čistim računima. Belišće i Marijanci su sve svoje troškove uredno podmirili, što ne vrijedi za Valpovo koje se ponaša kao da su na Divljem zapadu i ne žele platiti dug. E, ako će Valpovo biti Divlji zapad, onda ću ja biti Wyatt Earp. Nismo mi u Belišću kreteni i neću dopustiti da svi zbog troškova koje Grad Valpovo ne želi platiti na kraju ostanemo bez vode – kazao je Burić najavljujući da će vodu Valpovu pustiti u subotu.

>> Novu kanalizaciju i pročistač otpadnih voda Velikogoričani dobivaju do 2020. godine

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
  • zdenko.valpovo:

    dakle ovo je presedan, mi građani koji uredno plaćamo vodu sada smo robovi lokalnih moćnika i političara, ...ne možemo u WC , nemamo vode za piće i osnovnu higijenu , ovo je nedopustivo i molim sve institucije ove države da nešto poduzmu ...

  • zdenko.valpovo:

    pozivam i građane Valpova da daju svoj komentar na nastalu situaciju..

  • nibunika:

    Zašto Hidrobel iz Belišća, (njegov direktor je navodno pravnik, pa bi to trebao znati), nije išao s ovrhom prema Dvorcu iz Valpova, i na taj način naplatio svoja potraživnaja. Da smo pravna država, direktor Hidrobela bi, zbog izazivanja namjerne štete ... prikaži još!te građanima Valpova, (ponavljam, riječ je o izazivanju namjerne štete), trebao biti hitno barem pritvoren.