Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor glasovao

Bauk: Ovo je premijski sustav, premija HDZ-a SDSS-u

'09.12.2010., Zagreb - Sjednica Hrvatskog Sabora - Rasprava o ukidanju diplomatskog imuniteta bivsem premijeru Ivi Sanaderu.Vladimir Seks, Ivan Jarnjak,Josip Friscic, Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
15.12.2010.
u 12:19

Srpska stranka koja u svih deset jedinica zajedno osvoji najviše glasova dobit će sva tri mandata

Žestoke kritike oporbe nisu urodile plodom. Izmjene Zakona o izboru zastupnika u Sabor kojima se uređuje novi način izbora zastupnika dijaspore i nacionalnih manjina ipak su izglasane. Vladajući nisu željeli prihvatiti amandman llubova SDP-a te HNS-HSU koji su tražili da se tri zajamčena mjesta u Saboru za srpsku nacionalnu manjinu dodjeljuju temeljem razmjernog sustava, a ne da sva tri mjesta dobije ona politička stranka koja u svih 10 izbornih jedinica zajedno osvoji najveći broj glasova. Za oporbu izglasane promjene nisu ništa drugo nego favoriziranje jedne srpske stranke - SDSS-a, jer uz ovakav izborni sustav niti jedna druga srpska stranka nema šanse dobiti svog zastupnika u parlamentu.

- Ovo je premijski sustav, premija HDZ-a SDSS-u. Nikada se nije dogodilo da jedna stranka nagrađuje drugu mandatima. Riječ je o političkoj korupciji - upozoravao je prije glasovanja SDP-ov Arsen Bauk. No bezuspješno. Državni tajnik u Ministarstvu uprave Pavao Matečić poručio je kako je Vlada razmatrala više modela, a na kraju se odlučila za ovakvo rješenje.

Prema izmjenama, i građani bez prebivališta u Hrvatskoj imaju pravo na tri zastupnika.

Sabor je izglasao, i to gotovo jednoglasno, i Zakon o postupcima oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem. Izglasan je i Zakon o upravljanju državnom imovinom kojim se uvodi Agencija za upravljanje državnom imovinom, umjesto sadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju i Središnjeg državnog ureda za upravljanje imovinom.

Komentara 7

Avatar puky
puky
13:03 15.12.2010.

\"Srpska stranka koja u svih deset jedinica zajedno osvoji najviše glasova dobit će sva tri mandata\" !!!! ... volio bih da ima bar jedan pametni komunsita i objasni nam što je u ovome sporno ... ? ... na koji načinin ovo pogoduje samo jednoj srbijanskoj stranci ... ? o kakvim se tu ustupcima radi ... ? ... volio bih da mi glavašev pajac burić objasni po čemu je ovo ugroza hrvatskih interesa ... ? ... toliko toga dobrog bih volio svojoj Domovini a najviše da nema ni komunista ni glavaševih pajaca u njoj ... naravno i što manje srbijanaca ... strava ...

Avatar oprosnica_za_kriminalce
oprosnica_za_kriminalce
13:20 15.12.2010.

Pa naravno da jaca unuka četničkog vojvode štiti interese svojih sunarodnjaka. Kao i uvjek, svi prijedlozi oporbe su odbijeni, ali će se uvjek naći nekakav pametnjaković koji će se pitati zašto oporba ništa ne napravi konkretno u vezi ove krize koja je uništila Hrvatsku. Kako će bilo što i napraviti kad kriminalna organizacija sustavno ignorira sve njihove prijedloge. Bilo kako bilo, jedno je sigurno. A to je da idemo dalje.

OB
-obrisani-
21:35 16.12.2010.

antonijo Ja sam mislila da se od 90-tih i biraju nacionalno orijentirani ljudi. Svi su drzali rucicu na srcu, a neki i ljubili zastavu...i gle gdje smo?! Revizija pretvorbe i porijeklo imovine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije