Naslovnica Vijesti Hrvatska

B razina ispita iz engleskog regularna, za eseje A razine dodatna provjera

- Objava mogućih tema eseja u noći neposredno prije ispita i djelomično poklapanje jedne od četiri spekulirane teme sa stvarnom temom na A razini polaganja ispita, dovela je u pitanje regularnost provedbe toga dijela ispita na A razini - kažu iz NCVVO-a.
20. lipnja 2015. u 23:30 2 komentara 719 prikaza
maturanti
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

 Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja oglasio se povodom tvrdnji učenika koji su nedavno pisali esej iz engleskog jezika. Maturanti su, naime, rekli kako su jedno od tri teme vidjeli u javnosti dva dana prije početka ispita, čime se ponovno narušila legalnost mature.

Iz NCVVO-a potvrdili su da je došlo do određenih problema s A razinom, odnosno temom eseja za tu razinu provjere znanja engleskog jezika. Danas su se oglasili i priopćenjem koje je postavljeno na službene stranice NCVVO-a. - Ispit iz Engleskog jezika na državnoj maturi proveden je bez ikakvih problema u svim školama i na svim ispitnim mjestima. Ispit se sastojao od tri dijela: čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja. Ispit je u potpunosti regularan na B razini. Objava mogućih tema eseja u noći neposredno prije ispita i djelomično poklapanje jedne od četiri spekulirane teme sa stvarnom temom na A razini polaganja ispita, dovela je u pitanje regularnost provedbe toga dijela ispita na A razini.

- Sumnje da je objava mogućih tema mogla utjecati na rezultate toga dijela ispita, provjerit će se tijekom postupka vrednovanja. Svaki će se pojedini esej dvostruko provjeravati dodatnim kriterijima analize forme, sadržaja i autentičnosti. Analiza tog dijela ispita će se također provesti s obzirom na odstupanje kvalitete tog dijela ispita od preostala dva dijela ispita i s obzirom na školske ocjene. Nakon te provjere ravnateljica Centra će donijeti odluku o tretmanu rezultata tog dijela ispita u ukupnoj ocjeni  ispita iz Engleskog jezika. Odluka će se donijeti  temeljem članka  2. stavak 3. Pravilnika o polaganju državne mature, a u cilju osiguranja jednakih uvjeta i kriterija za sve učenike odnosno pristupnike. Objava odluke će uslijediti nakon ocjenjivanja i analize - priopćeno je na stranicama centra, a na koji se potpisala ravnateljica Maja Jukić.

>>Procurila i tema eseja razine A iz engleskog jezika, Ministarstvo traži istragu

>>Maturanti su na rubu živaca. Ne žele ispaštati zbog tuđih propusta

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • morska:

    Ta ravnateljica je vec vise puta trebala odstupiti u zadnjih deset dana, a ne joj dati "odlucivati".

  • Avatar marela
    marela:

    i da je procurilo 50 tema bilo bi isto jer jedna od tih tema bi bila na ispitu i opet bi bio isti cirkus. i nije istina da su svi maturanti znali za teme koje su procurile. moje dijete nije ... prikaži još!e kao i većina djece u njegovoj školi. neki su znali . no ako su procurile 4 teme onaj tko nije radio i pripremao se, niti to curenje mu nije miglo pomoći,jer nije procurila jedna tema ona koja je bila na ispitu već više tema..... i dosta više političkog prepucavanja, u ovom slučaju,preko leđa maturanata!