Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNO

Australija postaje republika poslije prinčeva vjenčanja

aus
AFP
Autor
Zorana Bajt
17.11.2010.
u 20:00

Vjenčanje će biti idealna prilika za održavanje referenduma o uvođenju republike. Rasprave se o tome zahuktavaju

Vjenčanje britanskoga princa Williama i Kate Middleton 2011. bit će prava prilika da Australija ponovno održi referendum o uvođenju republikanskog uređenja i odcjepljenju od britanske krune, smatraju članovi Australskoga republikanskog pokreta.

– Vjenčanje će biti idealna prilika za održavanje referenduma o uvođenju republike. Rasprave se o tome zahuktavaju, a kada svi budu usredotočeni na vjenčanje, trebalo bi provesti pravu političku i ustavnu raspravu o tome – izjavio je glasnogovornik republikanaca John Warhurst za ABC 24 TV. Na referendumu koji je održan 1999. većina građana odbacila je uvođenje republike. Tada je 54,87 posto njih glasovalo protiv uvođenja republike, a 45,13 za uvođenje republike.

Za uvođenje republike zauzima se i sadašnja premijerka Julia Gillard koja je prije tri mjeseca izjavila kako bi Australija trebala postati republika pošto Elizabeta II. više ne bude kraljica. J. Gillard smatra kako je pravi trenutak za uvođenje republike smjena na britanskom tronu. Mnogi nagađaju da bi princ William mogao naslijediti Elizabetu II. ako se njegov otac Charles odrekne prava na prijestolje. Australska premijerka jučer nije komentirala najave pokreta republikanaca. Samo je čestitala mladom paru. Istodobno, zagovornici monarhije u Australiji smatraju da će vjenčanje Williama i Kate učvrstiti ugled britanskog imperija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije