Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ante Gotovina postao posebni savjetnik potpredsjednika vlade za domovinsku sigurnost

Uoči današnje sjednice vlade RH u Vukovaru, premijer Andrej Plenković potpisao je rjšenje kojim se general Ante Gotovina imenuje posebnim savjetnikom potpredsjednika vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.
17. studenoga 2016. u 15:17 53 komentara 21264 prikaza
Ante Gotovina
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Uoči današnje sjednice vlade RH u Vukovaru, premijer Andrej Plenković potpisao je rješenje kojim se general Ante Gotovina imenuje posebnim savjetnikom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Ovo imenovanje predložio je Krstičević, a nakon što je Gotovina pristao na taj svoj, prvi polupolitički angažman u nekoj od državnih institucija. Njegovo područje savjetovanja odnosi se formalno na sustav domovinske sigurnosti, koji razvija Krstičević, no bit će angažiran prema potrebi za sva pitanja vezana uz sustav obrane i sigurnosti. Prema pravilima o zapošljavanju unutar Vlade, Gotovina ima pravo i na naknadu za tu funkciju, no on je inzistirao da taj posao obavlja bez financijske naknade.

16.11.2012., Zagreb - Gradjani na Trgu bana Jelacica docekali generale Gotovinu i Markaca kako bi proslavili oslobadjajuce haske presude. Ante Gotovina, Damir Krsticevic.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL Udar na Hrvatsku iz BiH Specijalni rat: Optužnice za Gotovinu 'dižu' već deset godina gotovina i markač 16. 11. 2012. Na današnji dan prije četiri godine oslobođeni su Gotovina i Markač

Prema riječima ministra obrane Krstičevića, jako mu je drago što je Gotovina pristao na angažman, jer se time i praktično potiče angažiranje bivših profesionalnih vojnika i časnika koji svojim znanjima i sposobnostima mogu puno pridonijeti  nacionalnoj sigurnosti i razvoju Oružanih snaga. – To je tzv. druga karijera za takve istaknute i iskusne časnike, a sustav je to koji  jako rabe u razvijenim demokracijama zapadnog svijeta – kaže Krstičević.

Dodaje da je premijer Plenković bio oduševljen ovom idejom i svesrdno ju je podupro.  Krstičević očekuje da će Gotovina značajno pridonijeti konceptu pametnog upravljanja obrambenim i sigurnosno-obavještajnim sustavom, a dolazak ovog istaknutog hrvatskog generala u novu hrvatsku Vladu, makar i kao „izvanjskog eksperta“  pozdravit će, očekuje se i šira hrvatska javnost i struka.

>> Gotovina je u nekoliko dana morao sagraditi pistu za velike američke zrakoplove

>> Kako je ministar obrane Krstičević postao prva žrtva hibridnog rata

SightRun
PAMETNIJE TRČANJE
Oduševljeni smo: Aplikacija koja spaja tehnologiju, trčanje i putovanja

A1 izdvaja za Vas