Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor na ubojstvo generala

Analiza iranskog napada na baze SAD-a: Jedna stvar je indikativna

Iranski dužnosnici na pogrebu Soleimanija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.01.2020.
u 08:45

Ako će Donald Trump donijeti odluku o napadu na Iran, Iranci će zasigurno ostvariti svoje prijetnje i napadati zemlje koje imaju američke baze i Izrael

Iranska revolucionarna garda, kako se i očekivalo, odgovorila je na ubojstvo generala Qassema Soleimanija, zapovjednika elitne brigade u Iranskog revolucionarnoj gradi Al-Quds, ispalivši 12 balističkih projektila na dvije američke baze u Iraku. Najmanje 10 balističkih raketa pogodilo je bazu Al-Assad, a najmanje dvije balističke rakete pogodile su Erbil. Iako su američke snage već dulje vrijeme u punoj pripravnosti i očekivale su napade, nije jasno kako sustav protuzračne obrane nije srušio ni jednu od deset balističkih raketa koje su pogodile vojnu bazu Al-Assad.

Odmah nakon napada, iranska državna televizija poručila je da je riječ o odmazdi za ubojstvo generala Qassema Soleimanija navodeći da su baze pogođene raketama zemlja-zemlja. Iranska revolucionarna garda tvrdi kako je u napadu ubijeno najmanje 80 američkih vojnika te su uništeni mnogi jurišni helikopteri koji su se nalazili u bazama tvrdeći da su baze pogođene balističkim raketama "Qayam" i "Zulfiqar" čiji je domet 800 kilometara.

Ono što je indikativno jest da se napad dogodio u 1,20 sati po lokalnom vremenu, točno u vrijeme napada na generala Qassema, prilikom čega je ubijen. Iranska revolucionarna garda zaprijetila je da je već odabrano 100 ciljeva diljem svijeta, a najviše u zemljama Zaljeva i Izraelu, u slučaju da SAD odgovori i napadne Iran. Isto tako, zapovjednik Iranske revolucionarne garde Hossein Salami upozorio je sve susjedne zemlje koje imaju američke baze da neće napadati samo američke baze već i njihove gradove i naftna postrojenja, a najviše prijetnji uputio je Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemlji u kojoj su se iz američke vojne baze podigli bombarderi za vrijeme iranskog napada na američke baze. Iranski dalekometni balistički projektili usmjereni su i na Afganistan, gdje se nalaze američke baze. Pentagon je demantirao da je ubijeno 80 njihovih vojnika navodeći kako još uvijek rade analizu na temelju koje će SAD odgovoriti.

Iako su Amerikanci očekivali obraćanje američkog predsjednika Donalda Trumpa odmah nakon sastanka s timom za nacionalnu sigurnost, to se nije dogodilo već je najavio svoje obraćanje danas ujutro oglasivši se na Twitteru s porukom: “Sve je u redu. Imamo najmoćniju i dobro opremljenu vojsku svuda u svijetu.” Sve oči svijeta danas su uprte u američkog predsjednika Donalda Trumpa, o čijoj odluci ovisi budućnost Bliskog istoka. Ako će Donald Trump donijeti odluku o napadu na Iran, Iranci će zasigurno ostvariti svoje prijetnje i napadati zemlje koje imaju američke baze i Izrael. Tenzije su podignute danas ujutro nakon što je Izrael objavio kako libanonski Hezbollah dovlači teško naoružanje na granicu s Izraelom.

Prije dva dana, glavni tajnik Hezbollaha, šeik Hassan Hasrallah, u svom je govoru bio jasan kazavši kako u slučaju bilo kakvog napada na Iran Hezbollah neće stajati po strani. Analitičari vjeruju da će kod Donalda Trumpa, koji nije htio donijeti odluku odmah nakon napada čekajući da bude hladne glave, ipak prevladati razum i da neće odgovoriti na osvetu i napasti Iransku revolucionarnu gardu s obzirom na to da Iran, nakon što je osvetio Qassema Soleimanija, ne želi ući ni u kakve ratove. Je li američkom predsjedniku prihvatljiva osveta na ovakav način, to je pitanje, s obzirom na to da je odmah nakon prijetnji odmazdom poslao pismo Irancima preko švicarskog veleposlanika u Iranu u kojem je poručeno: "Ako se Iran želi osvetiti SAD-u, neka to učini na isti način kako je to učinio SAD, a ne više od toga."

VIDEO Hassan Haidar Diab o napadu SAD-a i ubojstvu Qassema Soleimanija: Iranci će sigurno odgovoriti

Ključne riječi

Komentara 104

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
09:53 08.01.2020.

10 raketa pogodi bazu i nema zrtava??nesto tu smrdi...

HR
Hrabraja
09:53 08.01.2020.

Bas me zanima da su Iračani ubili Americkog generala, da li bi oni bili teroristi

Avatar Foton
Foton
13:15 08.01.2020.

Iransko iracki rat je trajao 8 godina, milioni mrtvih i na koncu zavrsio nerijeseno. Tri godine kasnije su Ameri pomeli iracku vojsku do zuba naoruzanu najnovijim sovjetskim oruzjem za nekih 3,4 dana. To vam nesto kaze o odnosu snaga Amerike i Irana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije