Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Aleksi Bjelišu ugovor na PMF-u produljen 
do njegove 70. godine

Vijeće fizičkog odsjeka ocijenilo je da još postoji potreba za njegovim radom na predmetu klasična mehanika
20. svibnja 2012. u 20:35 21 komentara 31 prikaza
'03.11.2011., Trg marsala Tita 14, Zagreb - Dies Academicus, obiljezavanje Dana Sveucilista u tjednu Sveucilista i svecana sjednica Senata odrzana je u auli Rektorata Sveucilista u Zagrebu. Rektor Sve
Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'

Rektoru Aleksi Bjelišu, kojemu je 65 godina, Vijeće fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta produljilo je ugovor do 70 godine. Na sjednici u svibnju ocijenili su da još postoji potreba za njegovim radom kao i radom njegova kolege Antonija Dulčića. Bjeliš na PMF-u predaje klasičnu mehaniku, a A. Dulčić opću fiziku. Zanimljiv je to podatak jer se Sveučilište u Zagrebu protivi prijedlogu Ministarstva obrazovanja i znanosti da profesori kojima je više od 65 godina na fakultetima mogu ostati samo ako nađu projekte na kojima će raditi i kroz koje će ih se isplaćivati. Država želi umiroviti profesore kako bi otvorili prostor za zapošljavanje znanstvenih novaka. Iako se Mreži mladih znanstvenika ne sviđa što će stariji i iskusniji kolege otići, ne vide drugi način da se zaposle novaci kojima je u prosjeku četrdeset godina i najčešće su u kreditima.

Doktorandi Fakulteta prometnih znanosti prije nekoliko dana poslali su vapaj ministarstvu da "pritisne" dekana kako bi uveo tajno glasovanje. Nitko se, upozoravaju, ne usudi javno glasovati protiv jer tada "dolaze na crnu listu nepodobnih". Poručuju da će sedam profesora dobiti produljenje ugovora, a jedanaest će znanstvenih novaka, koji mogu preuzeti njihov posao, "izvisiti." Također tvrde da se deset asistenata, koji pomažu profesorima, koči polaganje doktorata. Rektor Bjeliš kazao je da s nama neće "generalno razgovarati" nego prije toga moramo ući "u materijale, praksu i rad fakulteta te izvješće o njegovu radu". Dodao je da se senat nije obrušio na ministarstvo jer žele umiroviti profesore nego da ima svoje mišljenje.

U Hrvatskoj ima 6083 znanstvenika, od čega 5121 na sveučilištima, a 962 na javnim institutima. Među tim nastavnicima otprilike je 420 profesora kojima je više od 65 godina na sveučilištima i otprilike 20 do 30 znanstvenih savjetnika kojima je više od 65 na javnim institutima. Znanstvenih novaka trenutačno je 2600.

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
 • Avatar guten_tag
  guten_tag:

  aleksa , vrati se doma skuhala sam ti pašta šutu .

 • drznedaj:

  Kaj vas nije nitko naucio postovat starost i mudrost? Ak uopce, trebalo razmislit kako rijesit problem novaka bez da se dira u iskustvo.

 • Avatar Čitatelj300
  Čitatelj300:

  Treba se rješiti fosila i dovesti mlade stručnjake sa novim idejama. Ako hoće neka osnuje svoju tvrtku pa tamo bude direktor doživotno ali u državnim institucijama je najveći problem što kada se uhvate neke više pozicije ti isti ljudi na ... prikaži još! njoj ostaju do mirovine a neki čak i duže. Bez \"svježih ideja\" i mladih znanstvenika nema napretka.