Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Alarmantni podaci: Zrak u Zagrebu danas bio drugi najzagađenji na svijetu, oglasila se stručnjakinja

Vidič naglašava i da sve dok traje sezona grijanja, u ovakvim situacijama će koncentracije lebdećih čestica, ali i drugih spojeva biti visoke.
26. veljače 2021. u 15:21 36 komentara 20335 prikaza
Zrak u Zagrebu je danas najzagađeniji na svijetu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Prije svega sat vremena Zagreb je bio na drugoj poziciji u "borbi" za titulu grada s najzagađenijih zrakom na svijetu.

Prvotno je indeks onečišćenja bio visokih 170, dok je sada pao na 161 pa petu poziciju dijeli s nepalskim Kathmanduom i kineskim Shenyangom.

čudna greška Bizarnost u Zagrebu: Izdali mu rodni list na kojem piše da je Vukovar u Srbiji, slijede sankcije

Usporedbe radi, Peking prednjači i prvo mjesto zauzima s visokim indeksom od 197. Na devetom mjestu se usto nalazi susjedni Beograd s indeksom onečišćenja od 154. A prema stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, najlošija kvaliteta zraka je trenutačno, po običaju, u Dugavama gdje je zabilježena koncentracija štetnih lebdećih čestica s brojkom od 139, 08 µg/m3.

A sve što prijeđe u troznamenkastu vrijednost, spada u kategoriju vrlo lošeg zraka. Zadnje je to mjerenje bilo koje je zabilježeno prije sat vremena kod državne postaje Zagreb 3. 

Osim Zagreba, i Slavonski Brod ima vrlo lošu kvalitetu zraka. Loš zrak imaju i Koprivnica i Kutina, navodi se na stranicama Ministarstva.

Pojašnjenje ovih podataka i same stranice IQAir RTL je dobio od stručnjakinje za kvalitetu zraka Sonje Vidič.

Zagreb: Zagađenje zraka u Dugavama | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL 14.01.2020., Zagreb - Zagadjen zrak u Dugavama. Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Vidič je rekla da AQ Indeks nije jedinstveni univerzalni pokazatelj kvalitete zraka.

“On ovisi o tome tko ga izrađuje i koje parameter uzima u obzir. Zbog toga ćete, ovisno o tome koju ste stranicu ‘upiknuli’, a osobito kada se radi o ‘world’ kategoriji dobiti kojekakve rezultate”, upozorava Vidič i dodaje da ako želite provjerenu informaciju onda je najbolje da je tražite na stranicama našeg portala kvalitete zraka: Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj (azo.hr) a za širu sliku portal Europske agencije za okoliš gdje su uključeni I naši podaci, a izračun indeksa kvalitete zraka je poznat i provjerljiv”, kaže Vidič i dodaje da prema ovim podacima Zagreb zasigurno nije najzagađeniji grad u Europi danas, a još manje u svijetu.

Zagreb: Velik broj mladih zabavlja se ispred HNK-a uz glazbu uličnih svirača pjevali i svirali FOTO Mladi opet tulumarili ispred HNK: Zabavljali ih ulični svirači, a intervenirala je i hitna

“Kao što svjedočimo već oko tjedan dana nalazimo se u području prostrane anticiklone koja zahvaća veći dio europskog kontinenta. To, drugim riječima znači da je strujanje I pročišćavanje zraka vjetrom slabo, te da se sve emisije onečišćujućih tvari gomilaju u relativno niskom graničnom sloju atmosfere bez mogućnosti prijenosa i razrjeđenja. To je uobičajena situacija u hladnom dijelu godine i povremeno se bilježe ovakve stagnacijske situacije velikih razmjera (od Baltika do Bliskog Istoka)”, kaže Vidič.

Kvaliteta zraka u Zagrebu opet loša | Autor : Marin Tironi/PIXSELL Foto: Marin Tironi/PIXSELL 23.01.2020.,Zagreb - Naselje Kamenarka, pored Dugava. Kvaliteta zraka u Zagrebu opet je losa, sve tri mjerne postaje biljeze povecanje lebdecih cestica PM10. Zrak je najvise zagadjen u Dugavama Photo: Marin Tironi/PIXSELL

Vidič naglašava i da sve dok traje sezona grijanja, u ovakvim situacijama će koncentracije lebdećih čestica, ali i drugih spojeva biti visoke.

“One kod nas nisu alarmantne ali zrak zasigurno nije čist. S odmicanjem anticiklone prema istoku situacija će se poboljšati. Promjena vremena se prognozira za vikend, tako da će se uskoro stanje popraviti. Treba istaknuti da se stanje kvalitete zraka mijenja iz sata u sat te da činjenica da je negdje izmjerena najviša vrijednost indeksa kvalitete zraka u 10 sati ne znači da će to biti i u 11 i u 15 sati. Lokalni uvjeti oko same lokacije mjerenja se mijenjaju, tako da se i konačna slika u skladu s time mijenja. Zato je pouzdanije govoriti o proteklom danu – jer za njega postoje usrednjene vrijednosti koje eliminiraju ‘hirovitost’ pokazatelja onečišćenja kada ih promatramo iz sata u sat”, objasnila je Vidič.

Maja Milan
život na vagi
Kakva razlika! U showu je izgubila 41 kilogram, a evo kako sada izgleda: 'Nema više pekare'
Ivanić-Grad
Grad po svačijoj mjeri
Ivanić-Grad: Moderna sredina pogodna za svakoga
 • enigmus-hr:

  Još da mi je znati od čega, svu smo industriju protjerali.

 • Avatar Gelipter
  Gelipter:

  novinarćići, eno ismijavaju vas na društvenim mrežama.

 • nešperlin:

  Korizmeni petak,svi kuhali i konzumirali grah,na 100 načina