Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEVASTACIJA OBALE

Aktivisti upozoravali na katastrofu ako se legalizira divlja gradnja

aktivisti, markov trg (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/13
13.07.2011.
u 17:52

Kao upozorenje, na Markovu trgu niknula je i "kućica" s natpisom "Uskoro legalizirano" kako bi simbolički objasnila posljedice donošenja zakona

Brojni su aktivisti pred Saborom RH upozorili na posljedice mogućnosti da na isteku mandata ovaj saziv Sabora izglasa Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, koji popularno nazvan "zakonom o legalizaciji divlje gradnje".

Jagoda Munitić iz Zelene akcije upozorila je da bi donošenje zakona pogodovalo cijelom nizu građevinskih špekulanata koji bi kasnije vjerojatno bili izdašni s predizbornim donacijama.

Đuro Capor iz inicijative  "Srđ je naš" upozorio je da su neki dijelovi zakona doslovno prepisani iz famoznog Zakona o golfu koji je "na mala vrata" omogućavao apartmanizaciju.

Teodor Celakoski upozorio je da bi donošenje zakona značilo promjenu ukupne razvojne strategije RH iz turističke u mešetarsko-nekretninsku i kako iza paketa zakona o gradnji ne stoje profesionalne udruge poput Saveza arhitekata, već samo Hrvatska udruga poslodavaca, te da ovakav prijedlog zakona predstavlja ukidanje nadležnosti javne uprave u izradi urbanističkih planova i planova razvoja.

Dušica Radojčić iz Zelene Istre upozorila je da prema predloženim zakonima zaštićeni pojas od 70 metara od obale gubi smisao i kako se pokušava pogodovati brojnim mešetarskim tvrtkama naglo osnovanim 2006. i 2007. isključivo radi mešetarenja nekretninama na tlu Hrvatske. Spomenula je 200 hektara u Vodnjanu koje je kupio Ilirija Fond koji je isposlovao prenamjenu tog zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko te napomenula da zemljišta po Istri masovno kupuje i Danko Končar.

Zlatko Burić sa Šolte upozorio je Vladu da ne smije prihvatiti takve zakone, i da je obalno i otočko stanovništvo prevareno: svoje parcele prodavali su za nisku cijenu da bi se na njemu gradili hoteli u kojima su očekivali radna mjesta za sebe i svoju djecu, a apartmanizacijom će turizam od kojeg se živi biti devastiran i uništen te će Jadran postati betonska spavaonica.

Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera upozorio je da bi donošenjem Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama pukla brana koja priječi betonizaciju i apartmanizaciju obale te bi Hrvatska mogla postati drugi Karibi, devastirano turističko odredište u kojem je domaće stanovništvo samo jeftina radna snaga za najniže poslove. Spominjući sulude planove poput onog T. Horvatinčića da na Krku sagradi umjetno skijalište(!), Piršić je rekao da bi mogao uslijediti drugi val privatizacijske pljačke, prema kojem bi onaj prvi u kojem su devastirane tvornice bio tek dječja igra. Na kraju je Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala napomenuo da se nakon svih mukotrpnih pregovora o ulasku u EU i usklađivanja s europskim zakonima, ovakvim zakonskim rješenjima otvara previše prostora za diskrecijsko odlučivanje, što podrazumijeva špekulaciju i korupciju.

Svi su se govornici okupljenima obraćali ispred simbolične kućice podignute na Markovu trgu, koja je jasno upozoravala dokle bi divlja gradnja mogla dospjeti s onim zakonskim rješenjima koja se u Saboru spremaju prihvatiti.

Komentara 29

OB
-obrisani-
20:26 13.07.2011.

Hajde sada još samo potplatite mjerodavne da vam ishode dozvolu :)))

AG
Agramer198
22:16 13.07.2011.

Idle minds etc.

AG
Agramer198
22:42 13.07.2011.

@Gosp. Lopov da, neki furt te običaje s Balkana pokušavaju presaditi tu u Srednju Europu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije