Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ako se Zoran Milanović odluči kandidirati, izaći će iz SDP-a

vjestan je da ovakav konstruktivni Milanović vrijedi puno više od SDP-a, kaže Relković
11. siječnja 2018. u 23:16 31 komentara 3670 prikaza
Zoran Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vraća li se Zoran Milanović u politiku, i to kao kandidat za predsjednika države pitanje je koje se svako malo problematizira. Nakon Milanovićeva dva intervjua sve je više onih koji vjeruju da će se bivši šef SDP-a u tu utrku upustiti.

Zoran Milanović GORAN BEUS RICHEMBERGH 'Milanović nije prototip za predsjednika države, generirao bi konflikte'

Ceremonijalna uloga

Mnogi u SDP-u drže da je očito kako to želi i kako vjeruje da ima šanse, a drže i da će ubuduće svaku priliku koristiti da javno istupa, pogotovo oko tema koje se tiču vanjske politike. Da interes postoji, mnogi vide i u tome što je minorizirao činjenicu da je ne tako davno govorio kako je uloga predsjednika ceremonijalna i da se predsjednika države treba birati u Saboru. Milanović jako dobro zna da se za pobjedu na predsjedničkim izborima moraš svidjeti velikom dijelu birača pa ne čudi što su mu i nastupi postali retorički znatno umjereniji.

Zadnji Milanovićevi nastupi pokazali su da bivši premijer gradi nešto drugačiji imidž od onoga na koji su od njega građani navikli. Iako su gard i određena doza arogancije i dalje prisutni, “novi” Milanović ipak je znatno smireniji i pomirljiviji od Milanovića koji je bio na čelu SDP-a . “Novi” izbjegava nepotrebne sukobe i polemike, ne napada direktno nikoga...

Tvrdi to i politički analitičar Ivica Relković koji ističe da je Milanović u zadnjem istupu imao miran osobni nestranački nastup s naglašenim nesvadljivim suverenizmom i s ključnom porukom da između predsjednika i Vlade treba vladati zdrav odnos.

– Ono što mjesecima ponavljam, da svadljiva politika ne donosi više naklonost birača, on kao donedavni fajter apsolvirao je 100 posto – kaže Relković.

Smatra da Milanović još uvijek konačnu odluku o povratku nije donio jer je za to još i rano, ali da definitivno nije netko tko će u to uletjeti naivno jer naivac i nije te da u ovom trenutku još uvijek, što je i logično, istražuje prostor.

I izvori bliski Milanoviću kažu kako konačnu odluku nije donio i kako su šanse za kandidaturu u ovom trenutku male. No odluči li se na kraju i na tu bitku, Milanović će, kaže izvor, sigurno napraviti dva poteza – kandidaturu će objaviti najkasnije početkom iduće godine, i to kao nestranačka osoba, što znači da će izići iz SDP-a.

Ne želi voditi tuđe bitke

A može se očekivati da u tom slučaju neće ni tražiti potporu stranke kojoj je na čelu bio gotovo deset godina. Vjeruje u to i Relković.

– On neće ni tražiti da bude SDP-ov kandidat. On je svjestan da ovakav konstruktivni Milanović vrijedi puno više od SDP-a. Ovakav Zoran Milanović nema namjeru biti frontmen ničijih tuđih borbi, pa čak ni oporbe kontra HDZ-a. Zato on nema nikakvu korist ,nego samo štetu da ga razjedinjena oporba svojata kao svojega zajedničkog kandidata. I onda da vodi njihove zamišljene ratove. To ovakav Zoran Milanović ne namjerava – zaključuje Relković.

Zoran Milanović Tomislav Krasnec Milanović na Poljskoj liječi svoje rane Zoran Milanović POVIJESNI PREGLED Račan je SDP doveo na vlast, no njegov rezultat nije bio ni blizu Milanovićevom Masovno brisanje članstva Milanovićev dug oko 5000, a Bauk ga spasio s 200 kuna
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak