Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko koga zastupa

Ako se sindikati i HUP ne dogovore, presjeći će Mrsić

\'13.01.2012., Zagreb, Radnicka cesta  - Konferencija za novinare ministra rada Miranda Mrsica u Hrvatskom zavodu za zaposljavanje. Photo: Igor Kralj/PIXSELL\'
Igor Kralj/Pixsell
Autor
Ivanka Toma
21.03.2012.
u 07:30

Zakon o reprezentativnosti otkrit će kolika članstva stoje iza pregovarača. 
Odluka o zakonu bit će donesena idući mjesec

Bez obzira na protivljenje sindikata i eventualno negodovanje poslodavaca, Vlada će početkom travnja uputiti u saborsku proceduru Zakon o reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca.

Manji bi manje, veći više

Zakonom će se ukinuti “vječno” trajanje kolektivnih ugovora te uvesti kriteriji koje će sindikati morati ispunjavati da bi mogli zastupati radnike na nacionalnoj, odnosno lokalnoj i područnoj razini. U Vladi procjenjuju kako je malo vjerojatno da će se do tada postići dogovor s poslodavcima i sindikatima, te će na kraju resorni ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić biti prisiljen presjeći stvari.

Poslodavci nemaju ništa protiv da se ukinu “vječni” kolektivni ugovori (radi se o članku 262. Zakona o radu po kojem su istekli kolektivni ugovori i dalje u primjeni sve dok poslodavac i sindikati ne usklade novi), no oni bi da se to učini izmjenama Zakona o radu. U Vladi ne žele na to pristati jer, kao što su rekli još u kampanji, ne namjeravaju dirati radna prava kao ni bilo koje druge odnose definirane Zakonom o radu. Poslodavci bi, smatraju, pitanje kolektivnih ugovora iskoristili kao ulaznicu za izmjenu i drugih odredbi Zakona o radu.

Sindikati načelno ne bi ukidali “vječne” kolektivne ugovore. No, čini se da je veći problem to što se ne mogu dogovoriti o kriterijima za reprezentativnost. Veliki bi sindikati inzistirali na većem broju članstva, dok je manjima u interesu da postotak članstva od ukupnog broja zaposlenih bude što manji. Ako sindikati ne uspiju usuglasiti kriterije, o njima će presuditi Mrsić. U Vladi bi željeli da svi partneri budu zadovoljni konačnim rješenjima, no svjesni su da to ne može biti imperativ.

Premda u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava sindikate optužuju za nepoštovanje dogovora kako će se sve strane suzdržavati od javnih istupa dok se ne usuglasi nacrt Zakona i tvrde da su sindikati pustili u javnost prijedlog kako nakon isteka kolektivni ugovor može vrijediti još najviše tri mjeseca ako nije donesen novi, u Vladi navode da će se držati plana o tri konzultativna sastanka, a potom zaokružiti zakonski prijedlog.

Konzultacije triput

Prvi sastanak bio je prošli tjedan, drugi je bio predviđen za utorak, a posljednji za idući tjedan. Kad se donese konačni nacrt Zakona o reprezentativnosti sindikata, udruga i poslodavaca, vodit će se računa da se u njegovim prijelaznim i završnim odredbama sindikatima ostavi vrijeme za prilagodbu novim kriterijima.

Komentara 15

OS
osvrt
07:44 21.03.2012.

Zašto se prijedlog zakona ne bi smio vidjeti u javnosti? Zašto se važne stvari rješavaju iza zatvorenih vrata? Zašto nas se ne treba uznemiravati \"nevažnim\" stvarima prije nego stupe na scenu? Je li koga uopće briga što misle oni o kojima se odlučuje? Bog neka nam se svima skupa smiluje.

Avatar Stipo Li
Stipo Li
07:50 21.03.2012.

Koga zakon o kolektivnim ugovorima štiti?..... Koga štite sindikati?...... One đabalebaroše po državnoj upravi i javnim tvrtkama koji su uteg oko vrata ovoj državi..... Ionako taj zakon ne štiti zaposlenike u privatnom sektoru..... jer na njih djeluje zakon o ponudi i potražnji..... ako nema posla višak radnika leti van...... Sve te sinikate treba zakonom zabraniti!

BM
BRANITELJ-MUP
07:40 21.03.2012.

Krijerij i izmena Zakona mora biti slijedeći: Za sindikalnu središnjicu, minimalno članstvo 200.000 radnika ko u HDZ-u članova...ha...ha...ha Za manje neće ostati ništa i rješen problem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije