Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branitelji

Ako će se Purdi suditi doma, Srbija će poslati sve dokaze optužbe

\'UNUTRASNJA  06.12.2011. VUKOVAR - Tihomir Purda  Branimir Bradaric/Vecernji list\'
Branimir Bradaric/Vecernji list
12.01.2011.
u 07:45

Državno odvjetništvo RH dobit će te materijale i odlučiti ima li u njima dovoljno elemenata da se pokrene istraga

Nakon današnjeg susreta hrvatskih i srbijanskih ministara pravosuđa i tužitelja bit će jasniji rasplet slučaja vukovarskog branitelja Tihomira Purde, a sve su jasnije naznake da je Srbija spremna taj predmet prepustiti Hrvatskoj. U tom slučaju srbijanski će tužitelji dati i sve dokaze na kojima temelje sumnje protiv Purde, Petra Janjića Tromblona i Danka Maslova.

Prema nekim informacijama srbijanski tužitelji imaju izjave četvorice vojnika JNA te nekoliko civila, a možda i iskaz samog Purde dok je bio zatočenik srbijanskog logora, što ni u jednoj civiliziranoj zemlji ne može biti valjan dokaz.

Državno odvjetništvo RH dobit će te materijale i odlučiti ima li u njima dovoljno elemenata da bude pokrenuta istraga. Ako tako bude, trebali bi biti saslušani svjedoci, i oni koji žive u Srbiji. Oni mogu doći u Hrvatsku, svjedočiti videovezom ili pred tamošnjim sudom.

– Purda će u Hrvatskoj imati pošten postupak, dok bi u Srbiji to ipak bilo upitno – ocjenjuje Berislav Pavišić.

Tihomirova supruga Slobodanka još uvijek strepi od zatvora u Srbiji.

– Sve je bolje od suđenja u Beogradu. Svi znamo da nije kriv, ali strahujem za njega, bio je devet mjeseci u logoru, prošao rat sa 21 godinom. Ne znam bi li preživio zatvor u Srbiji. Postoji i mogućnost da ga smjeste u Srijemsku Mitrovicu, gdje je bio i u logoru – kaže supruga Slobodanka.

Potraga za imenima

Purdi je preko veleposlanstva RH u BiH osiguran i novi odvjetnik. Umirovljenik pukovnik Petar Janjić Tromblon, koji je zapovijedao akcijom 5. studenoga 1991. zbog koje su protiv obojice podignute optužnice, kaže kako su s njim kontaktirali prijatelji odvjetnici koji se nude da ga zastupaju. Pomoć osumnjičenim braniteljima nudi i Udruga pravnika Vukovar 91.

– Predočit ćemo i pravosudnim organima izjavu svjedoka kome je Tužiteljstvo Srbije prijetilo smrću i tjeralo ga da lažno svjedoči protiv hrvatskih branitelja, na čemu su i konstruirane ovakve lažne optužnice – rekao je Šangut. Istodobno brojni Vukovarci putem interneta u potrazi su za imenima branitelja koje se optužuje za zločine. Velik dio njih nalazi se i na internetskoj adresi znakovita imena www.slobodan-milosevic.org. Tamo su stotine optužnica protiv branitelja, a među njima i Vesna Bosanac, Juraj Njavro, Vladimir Šeks i mnogi drugi.

"Gomila gluposti"

U optužnicama je navedeno precizno o kakvom kaznenom djelu je riječ, tko je ubijen, pod kojim okolnostima kao i tko se tereti za to.

– To je gomila gluposti. Mene se tereti da sam srpskoj djeci sjekao prstiće i uši i od toga napravio ogrlicu za Vesnu Bosanac. Tereti me se i da sam silovao mrtve srpske žene. Po tome ja sam najveća zvijer na ovome svijetu. Zbog svega toga od rata ni jednom nisam napustio granice RH. Međutim, nigdje ne navode i da su moju ženu Ružicu, trudnu šest mjeseci, ubili na Ovčari. Ne spominju ni moga sina koji je zbog svega toga, kao dijete od 6 godina, od šoka oslijepio i zanijemio -  rekao je D. Markobašić.

Komentara 103

OB
-obrisani-
12:52 12.01.2011.

Ako će mu suditi doma budemo im poslali sve dokaze.:))))))

MO
mozel
11:03 12.01.2011.

Svjedoci iz Srbije a narocito oni iz JNA,to su pravedni svjedoci isto sto kazu da su oni branili Vukovar od neprijatelja pa zato je optuzen LEGENDARNI HRVATSKI BRANITELJ \"TROMBLON\" i njegovi suborci.Dosta je srbijanske lazi.

JA
jalnus
17:41 12.01.2011.

Svi ti bsanci su zapravo stoka. Treba im ukinut mirovine i poslat ih kuci u RS. Nazivaju se braniteljima.Sredit ce ih EU kad vec ne moze ova bijedna hrvatska. .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije