Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita od privatizacije

Vodu kao opće ljudsko pravo unijeti u Ustav

Nakon što je založena punionica u Sv. Jani, produbilo se pitanje prava na koncesije (na slici Iva Balent)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
09.09.2017.
u 22:30

Slovenija je u svoj ustav unijela odredbu po kojoj vodni resursi trebaju biti primarni za opskrbu građana i kućanstava pitkom vodom

Nakon što je prije neki dan objavljeno da su Agrokorove tvrtke založile svu imovinu za posljednji odobreni kredit, pa i punionicu u Sv. Jani, u javnosti se produbilo pitanje kome se i za koje naknade daje pravo na koncesije izvora sve važnijeg resursa – vode.

Inicijativa HSLS-a

Vlasnik izvora ostaje država, no mijenja se vlasnik koncesije. Iako je u slučaju Agrokora bilo jasno da je zalog neophodan da se kredit dobije i ne produbi kriza u koncernu, no i neovisno o tom slučaju, mnoge udruge i stranke godinama postavljaju pitanja opravdanosti koncesija i mogućih privatizacija. I na svjetskoj je razini već dugo prisutna inicijativa proglašenja prava na vodu i odvodnju ljudskim pravom pa su doneseni mnogi dokumenti i deklaracije Skupštine UN-a, među kojima je i ona iz 2010. kojom je pravo na vodu i odvodnju prepoznato kao univerzalno ljudsko pravo. Slovenija je prije nekoliko mjeseci unijela u svoj ustav odredbu po kojoj vodni resursi trebaju biti primarni za opskrbu građana i kućanstava pitkom vodom, što znači da voda ne smije biti tržišna roba. Istu inicijativu nedavno je naglasio HSLS koji traži da se onemogući diskriminacija u pristupu vodi te da se osigura njezina ekonomska dostupnost. Kažu da pravo na dostupnost vode treba unijeti u Ustav.

– Ustavno proglašenje prava na vodu najjači je pravni alat zaštite od rastućih tendencija i pritisaka za liberalizacijom tržišta vodne opskrbe. Hrvatska je podložna mogućim pritiscima koji mogu rezultirati zahtjevima za prodajom prirodnih bogatstva. Veliki upliv politike u poduzeća koja se bave isporukom vodnih usluga te općenito slabo tehničko stanje vodovoda dodatni su razlozi za ulazak privatnog kapitala u ovu djelatnost – komentira Mirko Budiša iz HSLS-ova odbora za zaštitu okoliša.

Voda mijenja naftu

Iz tog su se razloga neki veliki gradovi u EU odlučili za privatizaciju vodnih usluga, nakon čega je cijena znatno porasla pa su naknadno opet vraćena u vlasništvo gradova. Ne treba zaboraviti da će zbog porasta stanovništva, loše kvalitete vode u najmnogoljudnijim zemljama svijeta, klimatskih promjena i sl. potreba za vodom sve više rasti pa će stoga vrlo brzo preuzeti stratešku važnost kakvu danas ima nafta.

Komentara 5

PL
@ploto@
23:12 09.09.2017.

A što mislite da će stalna savjetnica MMF-a ,na privremenom radu u RH vladi,Martina Dalić biti za zaštitu voda Ustavom ? Nije i neće,ne samo ona,nego i Plenković i ministar financija Marić.To su sve korpoprativni plaćenici .

OS
osica
23:05 09.09.2017.

ma da, "naši bi naftu unijeli... koje nemamo ", jer mi ne znamo cijeniti što imamo u izobilju , za razliku od drugih. I nitko ne pita dokle tako. Voda je već sad preskupa jer kroz nju plaćamo sve mogućeće naknade . " Psst... još nisu uveli naknadu na kišu". Eto, malo digresije "zemlje bogate naftom a ljudi siromašni" ?

HO
homofob
07:01 10.09.2017.

G l u p o s t ! ! ! Sta slijedeca: zrak, seks, zrak i pivu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije