Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJEROVNIČKO VIJEĆE

Ramljak: Postoji pravni rizik da Sberbank ovrši imovinu Agrokora u Srbiji, no...

Ante Ramljak
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
31.08.2017.
u 18:31

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak ocijenio je kako je Vjerovničko vijeće donijelo izuzetno važne odluke za budućnost sustava Agrokor, svih tvrtki iz sustava, kao i za dobavljače Agrokora.

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u četvrtak je donijelo odluku o dokapitalizaciji Konzuma u BiH te dvije odluke o plaćanju starih dugovanja dobavljačima - gotovo 300 malih dobavljača dobit će 19,5 milijuna kuna, dok je iznos od 603 milijuna kuna namijenjen za podmirenje starih dugovanja oko 2400 srednjih i velikih dobavljača. 

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak ocijenio je kako je Vjerovničko vijeće donijelo izuzetno važne odluke za budućnost sustava Agrokor, svih tvrtki iz sustava, kao i za dobavljače Agrokora. 

Donijeta je odluka da se isplati 603 milijuna kuna starih dugova dobavljačima, a radi se o ukupno oko 2.400 srednjih i velikih dobavljača koji će sljedećih nekoliko dana dobiti taj iznos, izjavio je novinarima nakon sjednice Povjereničkog vijeća izvanredni povjerenik Ante Ramljak. 

Druga se odluka, dodaje, odnosi na korekciju isplate za mikro i male dobavljače - odobrena je dopuna za dodatna 284 mikro dobavljača, u iznosu od 19,5 milijuna kuna. 

Privremeno je vijeće upoznato i s napretkom u procesu restrukturiranja te statusom ugovaranja dodatne tranše od 50 milijuna eura za dobavljače, koji se veže uz postojeći financijski aranžman s pravom prioritetnog namirenja (tzv. roll-up), za koji je rok za prijavu istekao 25. kolovoza.

Predstavnica velikih dobavljača Agrokora u Vjerovničkom vijeću Marica VIdaković izjavila je da su pet mjeseci od otvaranja procesa dobavljači relativno zadovoljni postignutim, da su mali i mikro dobavljači, odnosno OPG-ovi, isplaćeni su u cijelosti, a danas je donijeta i odluka koja se tiče velikih i srednjih dobavljača, kojima ovih dana slijedi isplata oko 80 milijuna eura.

"Što se tiče samih dobavljača, onih su svi ovih dana imali priliku potpisati sporazum u kojem prihvaćaju uvjete koji su dogovorili dobavljači s jedne i koncern s druge strane. Što se tiče nastavka poslovanja mislim da je trenutno stabilizirano i očekujemo da to bude i ubuduće", kazala je Vidaković.

Po njenim riječima, dosada je oko 1100 dobavljača potpisalo sporazum i nastavljaju pod istim uvjetima "koji su bili i prije otvaranja samog procesa" izvanredne uprave. 

Upitan kada se mogu očekivati prvi nalazi revizije, Ramljak je kazao da se mogu očekivati do kraja rujna, a do tada će se utvrditi i sva dugovanja Agrokor grupacije

Konzum u BiH bit će dokapitaliziran

Izvanredni je povjerenik s današnje sjednice privremenog vjerovničkog vijeća posebno izdvojio odluku o odobrenju dodatnih sredstava za dokapitalizaciju Konzuma u BiH. 

U sljedećim danima, kako je kazao, doći će do razdvajanja dućana u kojem će Mercator preuzeti svoja 83 dućana, koja su prije bila u njegovu vlasništvu, a Konzum će biti dokapitaliziran.

"Mislim da smo time riješili zabrinutost i dobavljača Konzuma u BiH, naših zaposlenika, koji više ne trebaju imati brige oko svoje budućnosti, a isto tako vlade Federacije BiH i Republike Srpske, mislim da će ovime i oni biti zadovoljni", ocijenio je Ramljak.

Naime, Privremeno vjerovničko vijeće je dalo suglasnost Ramljaku za dokapitalizaciju društva Konzum d.o.o. Sarajevo na način da Agrokorove kompanije u BiH - Ledo d.o.o. Čitluk i Sarajevski kiseljak d.d. - svoja potraživanja u iznosu od 34,6 milijuna eura koje imaju prema Konzumu u BiH pretvore u udjele u vlasništvu.

Također, Vijeće je prihvatilo i plan izvanrednog povjerenika koji uključuje davanje zajma od strane Agrokora Konzumu d.o.o. Sarajevo u iznosu do 15 milijuna eura.

Odlukama su ispunjene i pretpostavke za provedbu plana prema kojem će se Mercator vratiti na tržište Bosne i Hercegovine preuzimanjem svoje 83 trgovine od Konzuma, a Konzum nastaviti poslovati u preostale 173 trgovine.

Sredstva osigurana zajmom, kao i ona osigurana prodajom zaliha roba Konzuma koje ima u 83 trgovine koje iznajmljuje od Mercatora BiH, bit će iskorištena za podmirivanje obaveza koja Konzum d.o.o. Sarajevo ima prema svojim dobavljačima, ističu iz Agrokora.

Na upit o posljedicama razdruživanja po Konzum i Mercator, Ramljak je odgovorio da će doprinijeti bolji financijski rezultat obiju kompanija. "Mercator je u vlasništvu imao prodavnice kojima je Konzum plaćao najam. Sad neće nitko nikome plaćati najam, mislim da je to pozitivno i jednima i drugima", rekao je. 

Pravni rizik da Sberbank ovrši imovinu Agrokora u Srbiji

Na pitanje novinara je li zabrinut zbog odluke suda u Beogradu kojom je odbijen njegov zahtjev da se tzv. lex Agrokor primjeni na imovinu Agrokora u Srbiji, Ramljak je kazao da ne može reći da ga odluka zabrinjava.

"Pravni rizik postoji, to je odluka njihovog suda i mi ćemo se na tu odluku žaliti, ali poštujemo je", rekao je. 

Na upit postoji li realna opasnost da bi Sberbank mogla ovršiti imovinu Agrokora u Srbiji, kazao je da ta kao pravni rizik ta mogućnost postoji, no da smatra da nije realna. 

Ključne riječi

Komentara 15

TO
tolitol
19:25 31.08.2017.

U čemu je problem? To što u Srbiji (i Sloveniji) ne misle dužnika (Agrokor) štititi od vjerovnika (Sberbank)? Ne, problem je upravo u Hrvatskoj i u nakaradnom zakonu kojim se pokušava izigrati vjerovnike koji su Agrokoru posudili novac koji ovaj nije u stanju vratiti. No to je specifičnost našeg ekonomskog uređenja u kojem je politika svakom loncu poklopac. Nad firmama i fizičkim osobama se ovdje obavlja ovrha za bagatelne svote, no kad se radi o kvazidržavnom poduzeću Agrokoru tada pet milijardi eura dugova nije previše. No to će netko morati platiti, ili Sberbank ili hrvatski porezni obveznici. Nema besplatnog ručka.

DU
Deleted user
18:36 31.08.2017.

Ne razumijem zasto pokusavaju prevariti Ruse tj . zasto ih varaju?

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
19:09 31.08.2017.

Produžen rok za sudjelovanje u akciji " ko je jamio jamio". Prijave do 31.12.2017 Današnji dobitnici krešo,zoka, vrdoljak i Sberbank (možda??).... Ostalima više sreće u sutrašnjem izvlačenju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije