Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆ Sve češće elementarne nepogode dovode u očaj poljoprivrednike

Uništen voćnjak, a naknada dostatna tek za dvije sadnice

22.01.2009.
u 15:51

Uz sve ostale nedaće, poljoprivrednici se sve češće susreću i s elementarnim nepogodama od kojih je šteta gotovo nenadoknadiva. Zbog visokih iznosa osiguranja i mizerne pomoći za otklanjanje posljedica štete, uzdaju se u Boga i sreću da će ih nepogoda zaobići.

Dostojna pomoć ili ništa
Oni koji pak nisu imali sreće, a takvih je lani bilo mnogo, posebno nakon katastrofalne tuče u lipnju, doživjeli su neugodno iznenađenje. Pomoć za naknadu štete koja im je izračunata ponižavajuće je mala. Tako je šteta na usjevima i objektima 420 poljoprivrednika na sisačkom području procijenjena na 4,6 milijuna, a za pomoć je predviđeno 34.310 kuna. Nekima je po izračunu pripala pomoć od 10 do 20 kuna, a samo rijetkima više od 100.

– Sve su mi žitarice uništene, tako da više nemam čime hraniti stoku. Imao sam štetu od 67.500 kuna, a naknadom od 580 kuna ne mogu ništa, pa razmišljam da prodam stoku – kaže Ivo Barić iz Komareva. Tomo Benčić morao je mijenjati cijeli krov, a treba primiti pomoć od 175 kuna.

Suočeno s provokativnim naknadama, sisačko je Poglavarstvo zaustavilo isplatu, uz nastojanje da pronađe dodatni izvor novca. Ovih je dana na račune 24 osobe u Glini već isplaćeno 2.812 kuna pomoći za nastalu štetu. To je 0,7 posto od 383.000 kuna procijenjene štete. Pomoć je manja od troškova Povjerenstva za procjenu.

Neisplativa prijava štete
– Štete sam prestao prijavljivati. Prije par godina, za šezdesetak voćaka koje je nevrijeme polomilo, dobio sam naknadu u vrijednosti dvije sadnice – prokomentirao je Dušan Metikoš na sjednici Poglavarstva.

– Dobio sam 108 kuna za procijenjenih 15.000 kuna štete od tuče koja je uništila dvije rali kukuruza, krumpirište i vrt – kaže Josip Osonički iz V. Soline. Sklapanje police osiguranja nasada nudi sigurnost od prevrtljive klime. Poljoprivrednik koji iskoristi poticaje za osiguranje, plati četvrtinu vrijednosti police. Lani Glina nije potrošila novac za tu svrhu, iako je participacija osiguranja odobrena svima.

Želite prijaviti greške?