Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzrok problema

Znanstvenici otkrili zbog čega letenje zrakoplovom nije zdravo

avion
Foto: Thinkstock
19.06.2017.
u 09:29

Istraživači sa Sveučilišta Stirling otkrili su uzrok glavobolja i vrtoglavica te problema s disanjem i vidom posada u avionima

Putnike koji lete zrakoplovom trebalo bi upozoriti na zdravstvene probleme jer zagađeni zrak u zrakoplovu može prouzročiti ozbiljne poteškoće, naglasili su stručnjaci, piše Daily Mail.

Istraživanje provedeno na više od 200 zrakoplova pokazalo je povezanost između isparavanja u avionima i zdravstvenih problema nastalih zbog zraka u kabinama zrakoplova.

Istraživači sa sveučilišta Stirling otkrili su tako uzrok kroničnih i akutnih simptoma od glavobolja i vrtoglavica do problema s disanjem i vidom.

– Jasna je povezanost između zdravstvenih problema i zraka u zrakoplovima zagađenog zbog isparavanja motornog ulja i drugih tekućina koje se koriste pri letu. To je profesionalni i javni zdravstveni problem koji nosi posljedice – rekla je dr. Susan Michaelis.

Istraživači su analizirali dvije posade zrakoplova koje su imale problema sa štetnim parama u avionu. U jednoj posadi, njih 65 posto imalo je zdravstvenih problema, a u drugoj, koja je bila u zrakoplovu u kojem je curilo ulje, 75 posto posade imalo je neke od simptoma.

Znanstvenici tvrde kako su najveći uzrok tzv. aerotoksičnog sindroma organofosfatne kemikalije koje se koriste u mlaznim motorima. 

Komentara 1

HI
highlander.ikea
09:48 19.06.2017.

Malo sam se zabrinuo, curi mi ulje na autu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije