Naslovnica Tech/Sci Znanost

Znanstvenici otkrili zbog čega letenje zrakoplovom nije zdravo

Istraživači sa Sveučilišta Stirling otkrili su uzrok glavobolja i vrtoglavica te problema s disanjem i vidom posada u avionima
19. lipnja 2017. u 09:29 1 komentara 8027 prikaza
avion
Foto: Thinkstock

Putnike koji lete zrakoplovom trebalo bi upozoriti na zdravstvene probleme jer zagađeni zrak u zrakoplovu može prouzročiti ozbiljne poteškoće, naglasili su stručnjaci, piše Daily Mail.

PILOTSKI MANEVAR Airbus uspio sletjeti s rupom u motoru većom od metra!

Istraživanje provedeno na više od 200 zrakoplova pokazalo je povezanost između isparavanja u avionima i zdravstvenih problema nastalih zbog zraka u kabinama zrakoplova.

Istraživači sa sveučilišta Stirling otkrili su tako uzrok kroničnih i akutnih simptoma od glavobolja i vrtoglavica do problema s disanjem i vidom.

– Jasna je povezanost između zdravstvenih problema i zraka u zrakoplovima zagađenog zbog isparavanja motornog ulja i drugih tekućina koje se koriste pri letu. To je profesionalni i javni zdravstveni problem koji nosi posljedice – rekla je dr. Susan Michaelis.

Istraživači su analizirali dvije posade zrakoplova koje su imale problema sa štetnim parama u avionu. U jednoj posadi, njih 65 posto imalo je zdravstvenih problema, a u drugoj, koja je bila u zrakoplovu u kojem je curilo ulje, 75 posto posade imalo je neke od simptoma.

Znanstvenici tvrde kako su najveći uzrok tzv. aerotoksičnog sindroma organofosfatne kemikalije koje se koriste u mlaznim motorima. 

Pranje ruku istraživanje Ruke perete u toploj vodi? Znanstvenici tvrde: Imamo nova saznanja planet Znanstvenici: Trebalo nam je vremena da povjerujemo što smo otkrili... Vrućina UŽARENA KLIMA Znanstvenici upozoravaju: Život u gradovima pretvorit će se u 'pakao'
SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?