Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VIDLJIVI OKOM

Poslastica za ljubitelje astronomije: Idućih dana očekuje nas parada planeta, ovo je najbolje vrijeme za gledanje

svemir
pixabay
20.04.2022.
u 11:49

Zadnji put kada su ova četiri planeta bili formirani u redu bilo je 2020. godine, a prije toga je bilo 2016. godine i 2005.

Ovoga tjedna sve ljubitelje astronomije očekuje 'nebeska poslastica', jer će Venera, Mars, Jupiter i Saturn formirati red koji će biti vidljiv i golim okom.

Stručnjaci napominju kako je najbolje vrijeme za gledanje između 5 i 6 sati ujutro idućih dana, u vrijeme kada se planeti izdignu iznad planeta, no neposredno prije nego što Sunce osvane, prenosi Daily Mail

U zadnjem tjednu travnja pridružit će im se i Mjesec koji će se nalaziti odmah pokraj Saturna, a gledateljima neće trebati teleskopi jer će ovaj prizor biti vidljiv svima. 

Zadnji put kada su ova četiri planeta bili formirani u redu bilo je 2020. godine, a prije toga je bilo 2016. godine i 2005. 

Stručnjak Jake Foster kazala je kako će ovaj spektakl biti vidljiv do početka svibnja

- Jedino što će biti otežano je 'uhvatiti' planete u relativno kratkom vremenu. Da biste vidjeli ovaj događaj, sve što trebate je jasan istočni horizont. Nije potrebna specijalna oprema za gledanje - kazao je. 

- Ove vrste poravnanja na našem nebu, ponekad poznate kao parade planeta, javljaju se samo iz naše perspektive ovdje na Zemlji. Sami planeti nisu fizički poravnati u svemiru tijekom ovih događaja, što znači da je percipirano poravnanje jedinstveno za našu perspektivu kao promatrača na Zemlji - dodao je.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Mistborn
Mistborn
20:18 20.04.2022.

Neuka spodobo. Tvoje stalno brisanje citata iz knjige, nema nikakve veze s pravilima komentiranja. Odnosi se na tekst, koji kaže da se "parada" oxnosi samo na pogled sa Zemlje. I odnosi se na poslovicu da je ljepota u oku promatrača. P.S. nauči engleski.

Avatar Mistborn
Mistborn
20:19 20.04.2022.

Think about something beautiful. Like a sunset. We look at a planet like Saturn and see beauty. For hundreds of millions of years those magnificent rings have been there, stretching out around a gas giant that’s seven hundred and fifty times larger than Earth, but it’s only now they’re beautiful, only now when we look at them through a telescope or through the eyes of a robotic probe. Don’t you see, without us, they’re meaningless. We make them beautiful.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije