Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Osvojite slikovnicu o Tesli i naučite sve o životu ovog genijalca na sasvim poseban način

Odgovorite na naše nagradno pitanje i osvojite slikovnicu o Nikoli Tesli
16. rujna 2022. u 09:48 984 prikaza
Azadeh Westergaard, Júlia Sardà NIKOLA TESLA Dijete oluje, dijete svjetlosti
Pogledajte galeriju 1/2

Kad je 10. srpnja 1856. sat počeo otkucavati ponoć, začula se grmljavina.

Bljesnula je munja. I rodio se dječak.

„Bit će dijete oluje“, rekla je primalja. „Ne“, odgovorila je njegova majka. „Dijete svjetlosti.“

Tada još nije znala da će njezin sin Nikola, kad odraste, biti oboje te kao takav postati jedan od najvažnijih izumitelja na polju električne energije, kako nekoć, tako i danas.

Uz bljesak munje u olujnoj noći rodio se poseban dječak. Nikoli Tesli kao da je bilo suđeno da jednoga dana elektricitetom promijeni svijet. Prije nego što je izumio suvremenu električnu energiju, bio je tek dječak skromna podrijetla iz Like, koji je volio životinje, gotovo jednako koliko i izume. Poslije je Tesla eksperimentirao x-zrakama, radarom, daljinskim upravljanjem, bežičnim komunikacijama i rezonancijskim transformatorom (tzv. Teslinom zavojnicom) te je patentirao gotovo tristo izuma. Ljubav prema životinjama ostala je konstanta u njegovu životu, a zbog pažnje koju je posvećivao izvornim prirodnim bežičnim glasnicima s vremenom je postao poznat kao „njujorški šaptač golubovima“.

Azadeh Westergaard, Júlia Sardà NIKOLA TESLA Dijete oluje, dijete svjetlosti | Autor :

Istražujući njegove revolucionarne izume u kontekstu njegova privatnog života, ova slikovnica, kao nijedna dosad, opisuje genijalnu ostavštinu Nikole Tesle te govori o njegovu životu od rođenja, odlaska u SAD, suradnje s Thomasom Alvom Edisonom, Svjetskog sajma u Chicagu pa sve do njegove smrti.

Prvijenac spisateljice i umjetnice Azadeh Westergaard na suosjećajan način govori o nasljeđu ovoga briljantnog izumitelja, a divne ilustracije Júlije Sardàe dodale su priči mnogo zanimljivih detalja, pa i dozu humora.

Na kraju knjige nalaze se i opsežne autoričine bilješke koje donose mnogo informacija o životu i radu ovoga velikana uz popis izvora na koje se naslonila pišući ovu knjigu.

O autorici:
Azadeh Westergaard
spisateljica je i ilustratorica iranskog podrijetla, koja živi u New Yorku. Diplomirala je vizualnu umjetnost na Sveučilištu Harvard. Hrvatskoj se publici predstavlja svojim prvijencem o životnom putu nevjerojatnog izumitelja, fizičara, inženjera i sanjara Nikole Tesle koji je zauvijek promijenio cijeli svijet.

O ilustratorici:
Júlia Sardà
studirala je ilustriraciju i druge umjetničke discipline u centru za strip i vizualnu umjetnost Escola Joso, umjetnosti i dizajn u Escoli Massani te likovnu umjetnost na Sveučilištu u Barceloni.

Ilustrirala je brojne dječje knjige, uključujući Lisztove autorice Kyo Maclear (na hrvatskom također u Profilovu izdanju) i Mary Who Wrote Frankenstein (Mary koja je napisala Frankensteina) spisateljice Linde Bailey. Surađuje s brojnim značajnim izdavačkim kućama kao što su Penguin Random House, Simon & Schuster, Tundra Books, Harper Collins, Faber and Faber, Nosy Crow te mnogim drugima. Radi za Disney Pixar na animiranim filmovima i ilustrira likove za videoigre.

IZ STRANIH MEDIJA O SLIKOVNICI Nikola Tesla: Dijete oluje, dijete svjetlosti

„Elegantan i prosvjetljujući pogled na čovjeka koji je uljepšao cijeli svijet.“
Booklist

„Portret izuzetnog izumitelja koji ga prikazuje kao znatiželjnu, pametnu i dobrodušnu osobu. Krasno predstavljen, predivno ilustriran.“
Kirkus Reviews

„Prikladan i za čitanje iz užitka i za pisanje eseja, ova je slikovnica dostojan uvod u život briljantnog znanstvenika čiji je doprinos često zasjenjivao poznatiji Thomas Edison.“
School Library Journal

Večernji list i Profil vas nagrađuju! Odgovorite na nagradno pitanje i osvojite ovu posebnu slikovnicu. Pustite mašti na volju jer 10 najkreativnijih odgovora nagrađujemo.

Fill out my online form.
staford
cane corso i američki stafordski terijer
Užas u Brodu: Dva psa preskočila ogradu i napala 59-godišnjaka i njegovog psa
Hrvatski ured za osiguranje
OSIGURAJ SE
Kako biti spreman za nepredvidive i neizvjesne životne situacije?