Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Na Pelješcu pronađen vrijedan arheološki nalaz: Grob iz 4. stoljeća prije Krista iznenadio istraživače

Arheološka istraživanja prapovijesnih gomila iz različitih razdoblja koje okružuju gradinu i izvor Vidohovo oko sela Zakotorac, a koje bi mogle biti i neka vrsta svetišta, povedena su u lipnju i rujnu 2020. godine
09. listopada 2020. u 19:31 0 komentara 13644 prikaza
Foto: Dubrovački muzej
Pogledajte galeriju 1/4

Izniman nalaz grčko-ilirske kacige, kao i brojni drugi vrijedni grobni prilozi, dijelovi nošnje te nakita rezultat su provedenih arheoloških istraživanja groba iz 4. stoljeća prije Krista u naselju Zakotarac na poluotoku Pelješcu u kojima je sudjelovao i kustos Dubrovačkih muzeja dr. sc. Domagoj Perkić. Pronađeni nalazi ukazuju da je grob po svoj prilici pripadao značajnome članu ratničke elite, uz kojega je vjerojatno pokopana i osoba ženskoga roda.

Vinčanska figura Vrijedna figura Novi veliki arheološki nalaz kod Bapske

- Među ostalim nalazima, tijekom istraživanja pronađeno je petnaestak brončanih i srebrnih fibula (kopči), desetak igala, više spiralnih brončanih ukrasa i pinceta te više stotina perli od staklene paste i jantara kao dijelovi nekadašnjih ogrlica. Za sada je definirano nešto više od tridesetak različitih posuda, uglavnom grčke provenijencije iz vjerojatno matičnih atičkih i italskih radionica. Potrebno je naglasiti da su to najskupocjenije posude toga vremena, koje je domaće stanovništvo prilagalo uz svoje pokojnike kao grobni prilog i dar za njihov onostrani život.  Jesu li takve posude posljedica trgovine ili pljačke (gusarstva) ne možemo znati, no zasigurno su bili itekako svjesni njihove vrijednosti - objasnio je dr. sc. Perkić.

 | Autor : Dubrovački muzej Foto: Dubrovački muzej

Arheološka istraživanja prapovijesnih gomila iz različitih razdoblja koje okružuju gradinu i izvor Vidohovo oko sela Zakotorac, a koje bi mogle biti i neka vrsta svetišta, povedena su u lipnju i rujnu 2020. godine, kad su istraživana i dva prapovijesna groba uz gomile na prostoru Nakovane koji se pak okvirno datiraju u 10., odnosno 7. stoljeće prije Krista.

Realizirani projekt manjih arheoloških istraživanja koordinirao je Centar za prapovijesna istraživanja, a uz Dubrovačke muzeje, u njemu su sudjelovali Institut za arheologiju i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Uz dr. sc. Perkića, stručnu ekipu činili su i dr. sc. Marko Dizdar, dr. sc. Hrvoje Potrebica te dr. sc. Andrijana Pravidur, uz dragocjenu pomoć i potporu Općine Orebić te Ivana Pamića, predsjednika udruge Hrvatski dom Viganj.

KOD SLAVONSKOG BRODA Pet desetljeća na zidu čuvao sjekiru staru 5500 godina

Riječ je o prvoj u nizu aktivnosti dugoročnog istraživačkog projekta koji ima za cilj istražiti i prezentirati prapovijesne krajolike Pelješca. Fantastični nalazi i izuzetno vrijedni znanstveni rezultati, ostvareni volonterskim radom unatoč nedostatku sredstava i velikim operativnim poteškoćama, daju naslutiti golemi potencijal koji ovaj prostor ima za arheologiju i kulturni turizam.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.