Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Na Pelješcu pronađen vrijedan arheološki nalaz: Grob iz 4. stoljeća prije Krista iznenadio istraživače

Arheološka istraživanja prapovijesnih gomila iz različitih razdoblja koje okružuju gradinu i izvor Vidohovo oko sela Zakotorac, a koje bi mogle biti i neka vrsta svetišta, povedena su u lipnju i rujnu 2020. godine
09. listopada 2020. u 19:31 0 komentara 13445 prikaza
Foto: Dubrovački muzej
Pogledajte galeriju 1/4

Izniman nalaz grčko-ilirske kacige, kao i brojni drugi vrijedni grobni prilozi, dijelovi nošnje te nakita rezultat su provedenih arheoloških istraživanja groba iz 4. stoljeća prije Krista u naselju Zakotarac na poluotoku Pelješcu u kojima je sudjelovao i kustos Dubrovačkih muzeja dr. sc. Domagoj Perkić. Pronađeni nalazi ukazuju da je grob po svoj prilici pripadao značajnome članu ratničke elite, uz kojega je vjerojatno pokopana i osoba ženskoga roda.

Vinčanska figura Vrijedna figura Novi veliki arheološki nalaz kod Bapske

- Među ostalim nalazima, tijekom istraživanja pronađeno je petnaestak brončanih i srebrnih fibula (kopči), desetak igala, više spiralnih brončanih ukrasa i pinceta te više stotina perli od staklene paste i jantara kao dijelovi nekadašnjih ogrlica. Za sada je definirano nešto više od tridesetak različitih posuda, uglavnom grčke provenijencije iz vjerojatno matičnih atičkih i italskih radionica. Potrebno je naglasiti da su to najskupocjenije posude toga vremena, koje je domaće stanovništvo prilagalo uz svoje pokojnike kao grobni prilog i dar za njihov onostrani život.  Jesu li takve posude posljedica trgovine ili pljačke (gusarstva) ne možemo znati, no zasigurno su bili itekako svjesni njihove vrijednosti - objasnio je dr. sc. Perkić.

 | Autor : Dubrovački muzej Foto: Dubrovački muzej

Arheološka istraživanja prapovijesnih gomila iz različitih razdoblja koje okružuju gradinu i izvor Vidohovo oko sela Zakotorac, a koje bi mogle biti i neka vrsta svetišta, povedena su u lipnju i rujnu 2020. godine, kad su istraživana i dva prapovijesna groba uz gomile na prostoru Nakovane koji se pak okvirno datiraju u 10., odnosno 7. stoljeće prije Krista.

Realizirani projekt manjih arheoloških istraživanja koordinirao je Centar za prapovijesna istraživanja, a uz Dubrovačke muzeje, u njemu su sudjelovali Institut za arheologiju i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Uz dr. sc. Perkića, stručnu ekipu činili su i dr. sc. Marko Dizdar, dr. sc. Hrvoje Potrebica te dr. sc. Andrijana Pravidur, uz dragocjenu pomoć i potporu Općine Orebić te Ivana Pamića, predsjednika udruge Hrvatski dom Viganj.

KOD SLAVONSKOG BRODA Pet desetljeća na zidu čuvao sjekiru staru 5500 godina

Riječ je o prvoj u nizu aktivnosti dugoročnog istraživačkog projekta koji ima za cilj istražiti i prezentirati prapovijesne krajolike Pelješca. Fantastični nalazi i izuzetno vrijedni znanstveni rezultati, ostvareni volonterskim radom unatoč nedostatku sredstava i velikim operativnim poteškoćama, daju naslutiti golemi potencijal koji ovaj prostor ima za arheologiju i kulturni turizam.

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.