Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kinezi objavili

Klonirani psić “Sherlock Holmes” bit će strah i trepet za kriminalce

Klonirani pas Kunxun
Foto: CHINA DAILY/REUTERS/PIXSELL
20.03.2019.
u 23:38

Cilj je skratiti vrijeme potrebno za obuku i dobiti pse koji imaju najbolje karakteristike, osobito njuh.

Psić Kunxun ima samo tri mjeseca i postat će policijski pas, no to ne bi bilo nimalo čudno da ovaj štenac nije nastao kloniranjem. Kineski znanstvenici iz Sinogen Biotechnology Company iz Pekinga u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom provincije Yunnan odabrali su ponajboljeg policijskog psa kojeg su nazvali “Sherlockom Holmesom policijskih pasa” i klonirali ga. Cilj je skratiti vrijeme potrebno za obuku i dobiti pse koji imaju najbolje karakteristike, osobito njuh. Znanstvenici se nadaju da će uskoro moći klonirati veći broj pasa.

Kunxun je kloniran od genetskog materijala sedmogodišnje kujice Huahunagme, inače pasmine kunminškog psa-vuka, koja je policiji iz jedne postaje u pokrajini Yunnan pomogla riješiti na desetke ubojstava pa su je oni prozvali svojim najboljim detektivom.

Znanstvenici su uzeli uzorak njezine kože i pomoću njega klonirali embrij koji su implantirali u kujicu bigla. Oštenjen je carskim rezom, a 99,99 posto genetski se poklapa sa svojom talentiranom majkom. Kada je napunio 75 dana, počela je njegova obuka, a već nakon nekoliko dana postalo je jasno da maleni Kunxun ima izvrsne karakteristike, baš kao i Huahunagma.

Njegova obuka trajat će deset mjeseci i tada će biti potpuno spreman za preuzimanje detektivskih dužnosti. Inače, obuka ovakvih policijskih pasa traje i do pet godina.

Kunxunov dreser Lia Hua, koji ima 33 godine iskustva rada s policijskim psima, dresirao je i njegovu majku pa će na kraju obuke moći usporediti njihove vještine.

Video - Policijski pas Maša otkrila drogu u vozilu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije