Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Izašla Opera 10.50 - najbrži internetski preglednik na svijetu

Opera 10.50 donosi novi JavaScript, ima redizajnirano korisničko sučelje i bolje je prilagođena operativnim sustavima Windows Vista i Windows 7. Unaprijeđena je i privatnost pretraživanja, a ugrađena je i bolja podrška za HTML5.
03. ožujka 2010. u 16:34 9 komentara 324 prikaza
opera
Foto: Screenshot

Norveška Opera izdala je službenu verziju svoga internetskog preglednika Opera 10.50 za koji tvrde da je najbrži preglednik na svijetu. U kompaniji kažu da se nova Opera pokazala najbržom na gotovo svim testovima te da je po brzini pretekla Googleov Chrome, Appleov Safari i Mozillin Firefox.

Opera 10.50 donosi novi JavaScript, ima redizajnirano korisničko sučelje i bolje je prilagođena operativnim sustavima Windows Vista i Windows 7. Unaprijeđena je i privatnost pretraživanja, a ugrađena je i podrška za HTML5 što ga čini trenutačno prvim preglednikom s takvom podrškom.

Udio Internet Explorera i dalje najveći

Operu trenutačno koristi tek 2,35 posto svjetskih korisnika interneta, no ovaj preglednik bilježi lagani porast jer mu je udio prije godinu dana iznosio 2,04 posto. U svijetu je i dalje dominantan Internet Explorer sa 61,58 posto udjela, ali taj Microsoftov preglednik bilježi značajan pad jer mu je prije samo godinu dana udio bio šest posto veći.

Drugi je Firefox sa 24,23 posto, treći Chrome sa 5,61 posto, a četvrti Safari sa 4,45 posto udjela. Na peto mjesto smjestila se Opera.

U Operi se nadaju da će im udio ove godine znatno porasti ponajprije što će Microsoft svojim korisnicima u Europi odsad morati ponuditi izbor između preglednika koje žele koristiti i više im neće smjeti automatski instalirati svoj Internet Explorer.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti