Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrat u aferi Hypo

Zagorec u Klagenfurt kao krunski, a možda i zaštićeni svjedok

\'gradska 23.12.2008. Zagreb,Zupanijski sud u Zagrebu.Sudjenje generalu Vladimir Zagorec za kradju dijamanata. Photo:Antonio Bronic/Vecernji list\'
Antonio Bronić/PIXSELL
12.05.2011.
u 17:43

Zagorec je s bankom počeo poslovati kada je 2004. godine došao tražiti kredit za plaćanje otkupnine za otetog sina.

KLAGENFURT – Pod naslovom „Krunski svjedok u dolasku u Klagenfurt“ i podnaslovom „Iznenađujući obrat: Državni tužitelj za Hypo želi da se bivšeg generala Vladimira Zagorca prebaci iz Hrvatske u Klagenfurt“, austrijski tjednik News u svom novom broju piše da je austrijsko Državno tužiteljstvo u Klagenfurtu uputilo 28. ožujka ove godine hrvatskom pravosuđu zahtjev za pravnu pomoć u „slučaju Zagorec“, u kojem od Hrvatske traži da odobri prebacivanje bivšeg hrvatskog generala u Klagenfurt kako bi ga posebni istražitelji osobno ispitati o njegovim poslovnim vezama s koruškom Hypo bankom i njenim čelnicima.

Isti izvor navodi da nakon fijaska koji je nedavno doživio tim posebno izabranih istražitelja (CSI) za aferu Hypo, nakon oslobađajuće prvostupanjske presude izrečene bivšem čelniku Hypo Alpe Adria grupe Wolfgangu Kultereru, koja još nije pravomoćna, stvar u svoje ruke preuzeo mladi, ambiciozni državni tužitelj iz Koruške Robert Riffel, najavivši uskoro iznenađujući obrat u ovom megapravosudnom procesu međunarodnih razmjera.

News piše da se Riffel u molbi hrvatskim kolegama pozvao na članak 11. Europskog ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći za kaznene stvari i očekuje da će Zagorca imati prilike vidjeti u Klagenfurtu.

Autor teksta Kurt Kuch to obrazlaže tvrdnjom da je Zagorec „ključna figura skandala Hypo“. Navodi da je bio glavni dobavljač oružja za Hrvatsku u vrijeme rata, da se 2000. godine doselio u Austriju i kako su mediji o njemu izvještavali kao o „najbogatijem Hrvatu“, „ratnom profiteru“ i „tajkunu za nekretnine“. Piše i o sedmogodišnjoj Zagorčevoj zatvorskoj kazni koju služi u predgrađu Zagreba i njegovu negiranju da je otuđio dijamante koji su ga stajali slobode, a bili su namijenjeni „plaćanju ukrajinskog raketnog sustava“, te o Zagorčevu „privatnom meču“ s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

News piše da je Zagorec austrijskom Državnom tužiteljstvu posebno zanimljiv jer je „involviran u ekstremno važne tematske krugove“.

"Riječ je o razjašnjenju Hypo deala s Balkanom, konstrukcijama lihtenštajnskih društava, kontaktima s vodećim menadžerima Hypa, stjecanju imovinskih vrijednosti u inozemstvu i gigantskim posjedima u Hrvatskoj“, navodi tjednik i ističe da je jasno da najveći interes u tome da bude prebačen u Austriju ima Zagorec. Dodaje da se za to snažno zauzimaju i austrijsko Državno tužiteljstvo, Ministarstvo pravosuđa i CSI Hypo, a da i Hrvatska ne bi trebala biti nesklona tom potezu.

"Ako Zagorec progovori – a on sam za to najviše mora biti zainteresiran – karte u ovom pravosudnom krimiću nanovo će se dijeliti. K tome, još treba dodati da u jesen na snagu stupa i nova regulativa o institutu zaštićenog svjedoka: Zagorec bi pod takvim okolnostima također mogao otkriti posve novo stvarno stanje koje dosad nije bilo poznato istražiteljima“, upozorava autor teksta.

News piše da se već javljaju određeni otpori za Zagorčevo prebacivanje u Austriju, i u krugu osumnjičenih pojedinaca u aferi Hypo i u krugu "starijeg političkog kalibra“, koji je bio uključen u prodaju oružja Hrvatskoj u ratno vrijeme, unatoč zabrani UN-a. Članak završava konstatacijom da će sada zanimljivo biti promatrati tko će biti za Zagorčevo prebacivanje iz Zagreba u Klagenfurt, a tko će to pod svaku cijenu pokušati spriječiti.

Austrijski mediji pišu kako je Vladimir Zagorec osumnjičen u Austriji da je uz pomoć bivših čelnika Hypo grupe Guenthera Striedingera i Wolfganga Kulterera dobivao kredite za financiranje građevinskih i drugih projekata u Hrvatskoj bez ispunjenja potrebnih uvjeta.

Slične kredite od iste banke dobili su još neki bivši hrvatski političari. Zagorec je s bankom počeo poslovati kada je 2004. godine došao tražiti kredit za plaćanje otkupnine za otetog sina.

Austrijsko Državno tužiteljstvo u Klagenfurtu istražuje i ulogu bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera u poslovanju te banke.

Ključne riječi

Komentara 14

UT
utatica
18:16 12.05.2011.

Krešimir Starčević je nastojao minimalizirati kaznene prijave koje je državnom odvjetniku podnio H. Vojković i to zato kako bi zaštitio sebi odane osobe u HFP. Tajni susreti Bajić - Krešimir Starčević egzistirali su i u 2007. godini sve dok Sanaderder nije dao nalog da se aktiviraju kaznene prijave protiv Starčevića\", stoji u obavještajnom analitičkom pregledu iz 2007. godine. POA dostavljala Turekove informacije o Hypo banci Mesiću, Račanu i kasnije Sanaderu ___________________________________________________________ Pa su zaglavili i Vojković i Sanader, tko im je kriv kad guraju nos gdje ne treba, dobor da su izvukli žive glave!

MU
mućanin1
18:23 12.05.2011.

Šta, Austriance izravna video veza ne zadovoljava, kad su njihove novce i korumpirani političari u pitanju?

MM
Mladen Miletić
19:52 12.05.2011.

Zagorec u Klagenfurt kao krunski, a možda i zaštićeni svjedok trebalo bi da se ispita tko je naredio kršenje enbarga i da i on bude osuđen za to ! Ovako uvjek ispaštaju hrvatski generali kao zločinci ili lopine koji kradu drago kamenje Hrvata , naravno sa staklenim torbama !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije